بازار خودرو در چند سال اخیر یکی از ملتهب ترین بازارهای اقتصاد ایران بوده است به گونه ای که هر تصمیم، اتفاق یا تغییر کوچکی در مسیر اقتصادی کشور باعث تغییر مسیر می شود. بازار خودرو و اغلب این تغییرات با افزایش قیمت برای بازار همراه بود.
بازار در سال 1402 با فراز و نشیب کمتری همراه بود. برای بررسی دقیق تر کافی است کمی به عقب برگردیم. سال 1402 با افزایش نرخ دلار آغاز شد و پس از آن شاهد افزایش قیمت خودروها بودیم، در حالی که خبر توافق ایران و عربستان توانست سیگنال های مثبتی را به بازار ارز ارسال کند و اندکی باعث افت قیمت شود. نرخ دلار کاهش می یابد، اما بر خلاف معمول. قیمت خودرو از قیمت ارز تبعیت نکرد
به طور کلی می توان گفت که روند بازار خودرو در سال 1402 یکنواخت نبود، به عنوان مثال در اردیبهشت ماه قیمت ها در بازار کاهش یافت، در خرداد ماه بازار با ثبات و نوسان کمتر و در تیرماه کاهش یافت. در یک رکود کامل حتی آبان ماه که به عنوان بهترین فصل معاملات در بازار خودرو شناخته می شود با سکوت و رکود گذشت. البته روند افزایش قیمت خودرو از آذرماه آغاز شده و این افزایش ها حتی تا حدودی ادامه داشته است.
در این بین این سوال مطرح می شود که دلیل فراز و نشیب های جزئی و رکود بازار در سال 1402 چه بوده است؟ با بررسی بازار و همچنین در راستای تحقق وعده هایی که هیچ کدام محقق نشد، به راحتی می توان به این سوال پاسخ داد. قطعا عملکرد دولت در بازار باعث ایجاد چنین وضعیتی شده است.
سقط طرح فاطمی امین برای کاهش التهاب در بازار خودرو
در همین راستا ابراهیم شجاعت کارشناس خودرو پس از بررسی عملکرد دولت در بازار خودرو در سال 1402 به اختاز24 گفت: در ابتدای سال آقای فاطمی امین وزیر صمت استیضاح شده طرحی را در نظر گرفت. بازار خودرو که شامل تولید 1.9 میلیون خودرو بود. بر اساس این برنامه قرار بود با افزایش تولید از یک سو و واردات حداقل 150 هزار خودرو از سوی دیگر التهاب بازار را کنترل کنند اما از آنجایی که این برنامه برنامه ایده آلی بود و با واقعیت های اقتصادی همخوانی نداشت. به هیچ وجه و هیچ کدام اهداف محقق نشد.
وی طرح واردات خودرو در سال 1402 را پروژه ای شکست خورده عنوان کرد و گفت: طی سال 1402 کمتر از 10 هزار خودرو وارد شده و از سوی دیگر کمتر از 2 هزار خودرو ثبت نام شده است. این در حالی است که بر اساس آمارهای موجود تا پایان بهمن ماه حدود یک میلیون و 100 هزار دستگاه خودرو داخلی تولید شده که بیش از 200 هزار دستگاه آن تجاری بوده و در مورد خودروهای سواری موفقیت چندانی حاصل نشده است. همه این موارد نشان دهنده نوع عملکرد دولت در بازار خودرو است.
شجاعت یادآور شد: تامین نشدن ارز و مواد اولیه خودرو و همچنین قیمت گذاری تکلیفی موانعی بود که بر سر راه تولید بیشتر وجود دارد و اگر این موانع به ویژه موانع در بحث تامین برطرف نشود در نهایت همان تولید را در سال آینده خواهد داشت.
بازار خودرو در سال 1403 به کدام سمت خواهد رفت؟
این کارشناس بازار خودرو در پاسخ به این سوال اقتصاد 24 که بازار خودرو در سال 1403 را چگونه ارزیابی می کنید؟ وی بیان کرد: احتمال افزایش قیمت در بازار خودرو در سال 1403 بسیار زیاد است، البته وزارت حراست تمام تلاش خود را می کند تا جلوی افزایش ناگهانی قیمت ها را بگیرد اما مشکل اینجاست که بازار تنها وابسته نیست. بر صنعت خودرو، بلکه به پارامترهای دیگری نیز بستگی دارد که مهمترین پارامتر آن نوسانات ارزی است.
وی ادامه داد: اگر سال آینده اقتصاد درگیر نوسانات شدید ارزی باشد متاسفانه ریتم بازار خودرو نیز تغییر می کند اما با توجه به قیمت کارخانه می توان مطمئن بود که افزایش قیمت ها مشابه سال 1402 و یا حتی خواهد بود. پایین تر
راهی برای کاهش التهاب در بازار خودرو
شجاعت برای پاسخ به یک سوال دیگر، چگونه التهاب بازار را کاهش دهیم؟ وی بیان کرد: اگر بخواهیم بازار در سال جدید شرایط خوبی را تجربه کند، هم بحث عرضه و هم تقاضا باید مدیریت شود. از نظر عرضه، اگر دولت بتواند ارز بیشتری را به خودروهای داخلی اختصاص دهد و قطعات را تامین کند، افزایش تولید خواهیم داشت و از سوی دیگر برای بهبود فضای روانی، می توانیم واردات داشته باشیم. ارز قابل قبول با حدود یک تا دو میلیارد دلار. انجام داد. این میزان ارز در حال حاضر برای واردات کالاهای لوکس مانند گوشی موبایل استفاده می شود. اگر همین ارز را خرج کنیم، تورم بازار خودرو کاهش می یابد.
وی افزود: در بحث تقاضا نیز اگر قیمت خودروها به ویژه خودروهایی که قیمت آن ها تحت سفارش نگه داشته شده تعدیل نشود، فاصله قیمت کارخانه با بازار کاهش می یابد. در این شرایط تقاضای کاذب دلال کاهش می یابد و بازی برد-برد را در بازار خواهیم داشت، اما همه این اما و اگرها ایجاب می کند که دولت تصمیم بگیرد در این بازار حضور پررنگ تری داشته باشد.
گفتگو در مورد این post