هادی بهرامی; بازار: صنعت حمل و نقل یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مراحل تجارت بین الملل به شمار می رود که به دلیل نقش اساسی در روند رشد و توسعه اقتصادی کشورها تأثیر بسزایی دارد. ارسال حجم زیاد با هزینه کم و ایمنی بسیار بالا از مزایای حمل و نقل دریایی است. صنعت حمل و نقل دریایی ممکن است برای تجارت، تفریح توسط مردم یا برای اهداف نظامی توسط دولت ها مورد استفاده قرار گیرد، به دلیل این موقعیت مهم و پررونق، نرخ حمل و نقل دریایی همیشه در راس اخبار اقتصادی قرار دارد. در ادامه به تحلیل بنیادی و فنی مختصری از سهام هاریا متعلق به شرکت کشتیرانی آریا می پردازیم.
معرفی یک شرکت
فعالیت اصلی کشتیرانی آریا، ارتباط با خطوط کانتینری شناخته شده در دنیا است، اما با وجود این، با توجه به سیاست های کلی توسعه این شرکت و همچنین با توجه به تقاضای مشتریان، سایر فعالیت ها در زمینه حمل و نقل (زمینی و هوایی) ) در عنوان خدمات گنجانده شده است. توسط خودش اضافه شده این شرکت کشتیرانی با دارا بودن پایانه های کانتینری در تهران و اسکله شهید رجایی به مساحت بیش از 100000 متر مربع، قادر به ارائه انواع خدمات حمل، نگهداری، تعمیر و تعمیر کانتینر می باشد. ارزش بازار شرکت کشتیرانی آریا با نماد هاریا در بورس 204 میلیارد تومان است که در حال حاضر ارزش معاملاتی آن 269 میلیون تومان است.
ترکیب سهامداران
یک شخص حقیقی با حق مالکیت 18 درصد از کل سهام هاریا بزرگترین سهامدار آن است. دومین سهامدار عمده این شرکت، شرکت ملی نفتکش ایران است که 16.7 درصد از کل سهام را در اختیار دارد. شرکت کشتیرانی و واردات ایران با 14.3 درصد سومین سهامدار بزرگ و یک شخص حقیقی دیگر با 2.8 درصد چهارمین سهامدار کشتیرانی آریا است.
سود خالص شرکت در سال 1401 یک میلیارد و 200 میلیون تومان است. در حالی که این رقم در سال 1400 بالغ بر 6 میلیارد و 800 میلیون تومان و در سال 1398 معادل 5 میلیارد و 560 میلیون تومان بوده است که نشان می دهد روند سودآوری شرکت در سال میانی یعنی سال 1400 در یک باتلاق او سال گذشته توانست ضرر را جبران کند و کمی سود کند. سود و زیان انباشته در پایان دوره 95.7 میلیارد تومان است که نشان از وضعیت ناپایدار شرکت دارد و خبر خوبی برای سهامداران و سرمایه گذاران نیست.
تجزیه و تحلیل صورت سود و زیان
سود خالص شرکت در سال 1401 یک میلیارد و 200 میلیون تومان است. در حالی که این رقم در سال 1400 بالغ بر 6 میلیارد و 800 میلیون تومان و در سال 1398 معادل 5 میلیارد و 560 میلیون تومان بوده است که نشان می دهد روند سودآوری شرکت در سال میانی یعنی سال 1400 در یک باتلاق او سال گذشته توانست ضرر را جبران کند و کمی سود کند. هزینه های عمومی و اداری در سال 1401 بالغ بر 2.8 میلیارد تومان بوده که نسبت به سال گذشته 33 درصد افزایش داشته است و می توان نتیجه گرفت که نرخ رشد دستمزد کارکنان و هزینه های عمومی و اداری جلوتر از فروش است و این معادله نامتعادل نشان می دهد. عملکرد و سودآوری شرکت کشتیرانی آریا منفی است. سود و زیان انباشته در پایان دوره 95.7 میلیارد تومان است که نشان از وضعیت ناپایدار شرکت دارد و خبر خوبی برای سهامداران و سرمایه گذاران نیست. زیان خالص پس از کسر مالیات در سال 1402، 4 میلیارد و 276 میلیون تومان است که بدتر از سود 1.2 میلیارد تومانی سال گذشته است. هزینه های عمومی و اداری 4 میلیارد و 469 میلیون تومان است که نسبت به سال گذشته 60 درصد افزایش داشته است و می توان نتیجه گرفت که امسال نیز مانند سال گذشته نرخ هزینه ها بیش از درآمد رشد داشته است که نشان دهنده وضعیت بسیار ضعیف است. عملکرد مدیران و کارشناسان حقوقی شرکت است
نسبت قیمت به درآمد
هاریا در پایان سال 1400 برای هر سهم 4.5 تومان سود خالص برای سهامداران به ارمغان آورد که نتیجه سالیانه آن در این سال منفی 48 شد! زیان خالص هر سهم شرکت در سال 1400 25 تومان، در سال 1401 4.5 تومان سود و در سال 1402 زیان 16 تومان است. با احتساب نرخ افزایش 30 درصدی حقوق و تورم بیش از 80 درصدی در سال 1402 و همچنین میانگین دلار 60 هزار تومانی در سال جاری، eps فوروارد در تحلیل بنیادی 16 تومان با p/e فوروارد منفی برآورد شده است. سهم هاریا
تحلیل تکنیکال
قیمت سهم در دی ماه 1397 با افت 89 درصدی به 430 تومان رسید و پس از 518 روز موفق به رشد 90 درصدی شد که در مقایسه با نرخ تورم و ارزش زمانی پول، بازدهی بسیار ناچیزی است. در حال حاضر قیمت نزدیک به مقاومت 820 تومانی است و در صورت عبور می تواند تا اهداف 1000، 1500 و 3860 تومان صعود کند. کف 630 تومان محدوده خوبی برای میانگین نقطه خرید است; با این حال، با وضعیت فعلی شرکت، خرید بیشتر توصیه نمی شود.
پیام هیئت
بزرگترین صنعت بین المللی جهان یعنی صنعت حمل و نقل دریایی در سال های اخیر با بحران های زیادی مواجه بوده است. رشد کند اقتصاد جهانی، رکود اقتصاد چین، تغییر قیمت نفت و عدم تعادل بین عرضه و تقاضا منجر به رکود صنعت حمل و نقل دریایی و ورشکستگی بسیاری از شرکت های کشتیرانی شده است. علاوه بر مشکلات جهانی، تحولات منطقه ای، تحریم های اعمال شده علیه ایران، مشکلات انتقال ارز و شرایط عملیاتی در حمل و نقل دریایی، وضعیت این صنعت را به شدت در کشور آسیب پذیر کرده است.
در حال حاضر قیمت سهم از نظر فنی به مقاومت 820 تومان نزدیک است و در صورت عبور می تواند تا اهداف 1000، 1500 و 3860 تومانی صعود کند. کف 630 تومن محدوده خوبی برای میانگین نقطه خرید هست. ریسک عوامل بین المللی در کنار نوسانات نرخ ارز، مالیات و عدم امکان تامین منابع بانکی داخلی و خارجی از مهم ترین ریسک هایی است که شرکت با آن مواجه است.
ریسک های عمده شرکت
سالهاست که تحریمهای بینالمللی دسترسی به بخش بزرگی از بازار و حملونقل را با کمبود جدی مواجه کرده و همکاری با سایر کشورها که یکی از مولفههای اصلی و اجتنابناپذیر فعالیتهای دریایی است، با تهدید جدی مواجه شده است. . ریسک عوامل بین المللی در کنار نوسانات نرخ ارز، مالیات و عدم امکان تامین منابع بانکی داخلی و خارجی از مهم ترین ریسک هایی است که شرکت با آن مواجه است.
حرف پایانی
در واقع شرکت های حمل و نقل به دلیل اهمیت جابجایی کالا و هزینه جابجایی محصولات در مطالعات اقتصادی مورد توجه قرار می گیرند. شرکت های حمل و نقل دریایی با توجه به مخاطراتی که اشاره کردیم، وضعیت سودآوری و عملکرد خوبی ندارند که باید با اعطای تسهیلات، شناسایی راه های ارتباطی با سایر کشورها و … حمایت و رفع شود تا ضربه های اقتصادی وارد شود. به شرکت ها و کشور تحمیل نمی شود وضعیت بنیادی شرکت کشتیرانی آریا قابل قبول نیست و زیان انباشته سنگینی دارد. با عملکردی که از شرکت می بینیم حداقل یک تا دو سال طول می کشد تا زیان انباشته جبران شود و قیمت سهام شرکت بازدهی مثبت داشته باشد و همچنین سود مثبت سالانه بر اساس نرخ تورم به ترتیب تقسیم شود. برای حفظ سهامداران ناراضی در فرآیند تحلیل فاندامنتال و ارزش گذاری سهام، معیارها و نرخ های زیادی وجود دارد که همگی خارج از محدوده مخاطب است. بنابراین سعی شده است خلاصه ای از تحلیل ها و نتیجه گیری های مهم نوشته شود.
گفتگو در مورد این post