محمدرضا میرزایی در گفت و گو با خبرنگار بازار با بیان اینکه اعطای وام برای توسعه تولید و مشارکت مردم در اقتصاد در دولت دوم احمدی نژاد شدت گرفت و دولت روحانی نیز با قدرت آن را ادامه داد، تاکید کرد: دولت سیزدهم نیز به این امر ادامه داد. تمرین. داد و حتی افزایش داد، در حالی که باید علاوه بر اعطای تسهیلات برای رشد تولید، مشوق ها و برنامه های دیگری هم می داشتیم.
وی با بیان اینکه دولت ها در دو دهه اخیر نشان داده اند که جز وام دادن برنامه مشخصی برای رونق و حمایت از تولیدکننده ندارند، تصریح کرد: در صورتی که تولیدکنندگان بتوانند بازاری برای فروش محصولات خود داشته باشند، وام ها جواب می دهد. چرخه پول در آنها ادامه دارد زیرا وام هدیه نیست و باید برگردانده شود.
وام کار نمی کند
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه وام در صورتی جواب می دهد که درآمد یک واحد تولیدی کوچک یا مثلاً یک کارگاه تولیدی روز به روز افزایش پیدا کند تا بتواند اقساط یک تسهیلات را پرداخت کند. در این دو دهه ضرر کرده اند، افزود: این وضعیت باعث شده است که واحدهای مشکل دار ما به واحد بدهکار تبدیل شوند و این یعنی مشکلات نیز حل می شود.
طرح وام واحد، طرحی است که توسط دولت ها برای حمایت از تولید اتخاذ می شود
میرزایی تصریح کرد: اگر امسال که سال مشارکت مردم در جهش تولید نامگذاری شده، دولت بخواهد دوباره همان رویه تسهیلات بانکی را در نظر بگیرد، در واقع حجم عظیمی از مردم به بانک ها بدهکار می شوند، چرا که امروز مشکل در کشور و طبیعتاً در استان سمنان بازار فروش است. امروز شرایط اقتصادی به گونه ای شده است که مردم توان خرید ندارند و وقتی خرید نباشد تولیدکننده با مشکل مواجه می شود بنابراین اگر به بانک ها بدهکار باشد با مشکلات مضاعف مواجه می شود.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر دولت ها برای حمایت از تولید کاری جز وام دادن انجام نداده اند، تاکید کرد: منظور از تولید صرفا اعطای زمین به کارخانه های صدها میلیارد تومانی نیست، بلکه کارخانه ای برای بافندگی است. یا تولید.” سده در استان سمنان تنها با مراجعه به ستاد ترویج تولید به بانک معرفی می شود.
مشکل با بانک ها
این کارشناس اقتصاد صنعتی گفت: مواردی بوده که فردی به دلیل مشکل حقوقی در خصوص زمین کنار کارگاه خود به شورای ترویج تولید استان سمنان مراجعه کرده و مسئولان برای اخذ تسهیلات وی را ارتقاء داده اند در حالی که این فرد درخواستی نداشته است. اصلا وام این فرد مشتاق است و وام می گیرد و اکنون بزرگ ترین مشکل او نه تنها مسائل حقوقی زمین مجاور کارگاه، بلکه بدهی به بانک است. همچنین به دلیل اینکه بسیاری از کسانی که وام گرفته اند قادر به بازپرداخت نیستند، این مشکل نیز تبدیل شده است.
میرزایی تصریح کرد: از آنجایی که ستاد توسعه تولید استان سمنان مصوب کرده است که هیچ واحدی که به بانک بدهکار است تملک یا تعطیل نشود، همان اهرم بازگشت پول و سرمایه ای که در دست بانک ها بود حذف شده و عملا در دست بانک ها هم همینطور به منظور بازیابی تسهیلات، خالی مانده است. در واقع هم تعداد بدهکاران به بانک ها افزایش یافته و هم عملا بانک ها با کمبود منابع مواجه شده اند.
اگر دولت اصرار کند که راه حمایت از تولید فقط از طریق وام است، در به همان پاشنه قبل می چرخد.
وی با بیان اینکه طرح وام تک طرحی است که دولت ها برای حمایت از تولید اتخاذ کرده اند، گفت: درست است که اقدامات برای تامین زمین، معافیت یا تخفیف مالیاتی، تامین اجتماعی و مسائل کارگری و حقوقی و… ستاد تولید استان است. رونق و رفع موانع انجام می شود، اما در مقایسه با مصوبات اعطای تسهیلات و معرفی به بانک ها بسیار ناچیز است، بنابراین باید علاوه بر وام، بسته های تشویقی نیز اعطا شود.
بازار فروش یک مشکل اساسی است
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مشکل اصلی تولیدکنندگان ما به ویژه تولیدکنندگان صنایع کوچک، خرد و متوسط و روستایی و مشاغل خانگی، بازار فروش محصولات است، تاکید کرد: دولت باید تلاش کند تا بازارهای فیزیکی و الکترونیکی را از روی بازار راه اندازی کند. از سوی دیگر به جای کارآفرینی و تسهیل فضای کسب و کار، نه اینکه مردم را فقط با دادن وام به بانک ها بدهکار کند.
میرزایی تصریح کرد: دولت باید بسته تشویقی ارائه کند که در آن معافیت، انرژی، زمین، تامین اجتماعی، مسائل مشاوره ای، برندسازی، کمک های جهادی و… در کنار وام قرار گیرد تا بتوانیم وضعیت تولید را بهبود بخشیم. برای بهبود گفت: اگر دولت اصرار کند که راه حمایت از تولید فقط از طریق وام باشد، در همان پاشنه ای که می چرخید می چرخد و در نتیجه مشکل ما حل نمی شود.
گفتگو در مورد این post