متقاضیان موعد تحویل زمستان 1402 موتور بهمن از صبح دیروز در اعتراض به عدم تحویل خودروی ثبت نامی مقابل ساختمان وزارت صمت تجمع کردند.
از دی ماه سال گذشته و زمانی که مهلت تحویل دو محصول فرا رسید وفاداری و دیگنیتی، این شرکت به تعهدات خود در خصوص دو محصول مذکور عمل نکرد و همین امر موجب اعتراض مشتریان گروه بهمن شد.
حدود سه ماه پیش در حاشیه نمایشگاه خودرو شهرآفتاب، بیوک علیمیرادولو، مدیرعامل سابق گروه بهمن اعلام کرد: علیرغم نیاز شرکت بهمن موتور به 1.5 میلیارد دلار ارز در سال جاری، تنها 500 میلیون دلار تامین شده است که این رقم تامین شده است. دلیل تاخیر در تحویل خودروهای ثبت نامی است. وزارت ایمنی بدون مشورت با خودروسازان حجم تولید را مشخص کرده است اما ارز لازم برای تخصیص به تولید را ندارد بنابراین تقصیر خودروساز نیست.
وزارت حریم خصوصی مسئول مستقیم رسوایی بهمن موتور است
پیگیری ها حاکی از آن بود که بازی نادرستی از سوی شرکت بهمن موتور صورت نگرفته است. ایجاد تقاضا به حدود یک سال قبل باز می گردد و متقاضیان مرحله اول سامانه یکپارچه علیرغم اعلام ناتوانی شرکت در ارائه چنین تقاضای بالایی، این وزارتخانه متعهد شد ارز مورد نیاز بهمن موتور را پرداخت کند. خودروهای ثبت نامی را تحویل دهید
اما وعده های وزارت ایمنی محقق نشد و به همین دلیل بهمن موتور نتوانست قطعات CKD لازم را وارد کند و خودروها را به موقع به دست مشتریان برساند. این شرکت تاکید می کند که تقاضای ایجاد شده از سوی گروه بهمن نبوده، زیرا در هنگام ثبت نام متقاضیان در سامانه یکپارچه، هیچ گونه وجهی به حساب بهمن موتور واریز نشده است و بنابراین بهمن موتور هیچ تعهدی در قبال متقاضیان سامانه یکپارچه ندارد.
البته برای این دسته از افراد هر چند وقت یکبار تماس گرفته می شود و با توجه به اولویت های سیستم یکپارچه، پرداخت را تکمیل و خودروی مورد نظر را دریافت می کنند. تعهدات معوق بیشتر مربوط به دو محصول دیگنیتی و فیدلیتی بهمن موتور است و برای کاهش نارضایتی ها، این شرکت طرح تبدیل به Respect، Fidelity Prestige و حتی از وزارت حریم خصوصی، طرح تبدیل به محصولات مونتاژ سایر شرکت ها مانند کرمان موتور و مدیران خودرو. اما برخی اصرار به تحویل دو محصول مذکور دارند که در این صورت باید منتظر تامین قطعات CKD و ارسال فراخوان باشند.
رسوایی های وزارت صمت پایانی ندارد
وزارت حراست اگرچه وظیفه ساماندهی بازار خودرو و پاسخگویی به مشکلات این بازار را بر عهده دارد، اما علاوه بر بد بودن با واردات خودرو، وعده های بدی نیز به شرکت های خودروسازی می دهد که باعث نارضایتی و آشفتگی در بازار خودرو می شود.
حدود دو ماه پیش در جریان افزایش قیمت محصولات بهمن موتور، این شرکت با وجود دریافت مجوز افزایش قیمت از سوی وزارت حراست برای برخی از محصولات مونتاژی خود متهم به گران فروشی شد. .
چنین اتفاقاتی تنها به یک مورد خلاصه نمی شود و چند ماه پیش انتشار خبری مبنی بر احتمال فروش 120 هزار خودرو به قیمت حاشیه بازار توسط ایران خودرو و سایپا و همچنین سکوت معنادار وزارت امنیت برای یک مدت طولانی باعث التهاب در این بازار شده است. و افزایش چند 10 میلیون تومانی خودروهای داخلی زیادی را به دنبال داشت.
مشخص نیست بدعهدی های وزارت حریم خصوصی تا کی ادامه خواهد داشت اما امید است حداقل نهادهای بالادستی نظارت کافی داشته باشند تا بازار خودرو شاهد التهابات عجیب سال های گذشته نباشد.
منبع: تجارت نیوز
گفتگو در مورد این post