به گزارش گروه علم و فناوری ، در تحلیلی توسط موسسه منابع جهانی (WRI)، یک سازمان غیرانتفاعی که به مطالعه منابع طبیعی کره زمین می پردازد، فهرستی از کشورهایی که شدیدترین کمبود آب را دارند، ترسیم شده است.
این کشورها شامل «قطر»، «رژیم اشغالگر قدس»، «لبنان»، «ایران»، «اردن»، «لبنان»، «کویت»، «عربستان سعودی»، «اریتره»، «امارات متحده عربی»، «بحرین» هستند. “، “هند”، “پاکستان”، “ترکمنستان” و “عمان”. ایران از نظر تنش آبی رتبه سیزدهم را در بین کشورهای جهان دارد.
این تحلیل که گزارشی از خشکسالی و کمبود منابع آبی در جهان است، مدعی است که تا سال 2040 بحران آب بسیاری از کشورها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
پیش بینی های این موسسه نشان می دهد که تا سال 2040 میلادی (1418 میلادی) بیش از 40 کشور جهان تنش آبی را در سطح بالایی تجربه خواهند کرد. کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا مناطقی هستند که بیشترین تنش آبی را دارند. شهرنشینی سریع، رشد بی برنامه جمعیت، تغییر اقلیم و سیاست عامل این موضوع اعلام شده است.
رشد روزافزون جمعیت و افزایش مصرف آب، قطع بی رویه درختان جنگلی و تغییر اکوسیستم طبیعت، رشد شهرها و افزایش صنایع آلوده کننده آب، اقدامات کشاورزی نامناسب و غیر اصولی، احداث سدهای مخزنی و ایجاد دریاچه های مصنوعی همگی از عوامل هستند. که چرخه منظم آب را در جهان از بین می برد. که تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب می شوند.
از این رو در سال 1992 و در دستور کار بیست و یکمین نشست کنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل که در شهر ریودوژانیرو برزیل برگزار شد، موضوع روز جهانی آب رسما مطرح شد. در این کنفرانس از همه کشورها خواسته شد تا در راستای اجرای بیانیه بیست و یکم سازمان ملل، این روز را به عنوان «روز ترویج و آگاه سازی مردم درباره آب» اختصاص دهند و از طریق توزیع نشریات و برگزاری این روز بزرگداشت کنند. کنفرانس ها، سمینارها و نمایشگاه ها آن را امتحان کنید
علاوه بر کشورهای عضو سازمان ملل، بسیاری از سازمانهای غیردولتی و سازمانهای غیردولتی مسائلی مانند چگونگی دسترسی بیش از یک میلیارد نفر به آب آشامیدنی سالم یا نقش مردان و زنان در خانواده برای دسترسی به آب سالم را برجسته میکنند. همچنین آژانسی از سوی سازمان ملل برای هماهنگی مسائل روز جهانی آب تعیین شده است که منعکس کننده بسیاری از مسائل مربوط به منابع آب است. دپارتمان امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد (UNDESA) دهه 2005-2015 را به عنوان «آب برای زندگی» معرفی کرد.
دهه با هدف جهانی “تمرکز بیشتر بر مسائل آب” آغاز شد، که به دنبال اهرم مشارکت زنان در فعالیتهای توسعه مرتبط با آب و همکاری در همه سطوح برای دستیابی به اهداف مرتبط با آب در بیانیه هزاره و اجلاس جهانی سران پایدار است. توسعه. این شامل در ژوهانسبورگ است.
از سال 93 هر ساله شعار جدیدی درباره مسائل حیاتی و حساس آن دوران انتخاب می شود تا فعالیت های جامعه بر اساس آن شعار شکل بگیرد.
بر این اساس، ۲۲ مارس برابر با ۳ آوریل از سوی سازمان ملل متحد به عنوان «روز جهانی آب» نامگذاری شده است.
وضعیت آب ایران و فرونشست
تغییرات تدریجی آب و هوا در جهان باعث خشکسالی های پی در پی، سیل های بزرگ و طوفان های دریایی می شود. ایران با قرار گرفتن در کمربند خشک جهان یکی از کشورهایی است که منابع آبی، کشاورزی و پوشش گیاهی آن به تدریج رو به زوال است.
چنین وضعیتی ایجاب می کند که با مدیریت منابع آبی بر دوره های خشکسالی غلبه کنیم، اما به جای آن گاهی چنگ و گاهی دزدی مطرح می شود و این در حالی است که به گفته استاد عزت الله رئیسی اردکانی به عنوان یکی از چهره های تاثیرگذار آب در ایران. و یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه شیراز کاهش بارندگی ناشی از پروژه هارپ تصوری نادرست و بی اساس است. زیرا تا کنون هیچ سندی وجود ندارد که بتواند جهت حجم زیادی از ابر را تغییر دهد.
این استاد گروه هیدرولوژی گروه علوم زمین دانشگاه شیراز با طرح این سوال که منشأ این ادعاها از کجاست، گفت: واقعیت این است که هر سال بارندگی نداریم و ایران با دوره های خشکسالی و خشکسالی مواجه است. به عنوان مثال، اگر آمار بارندگی شیراز را بررسی کنید، می بینید که دوره های خشک و دوره های مرطوب سال وجود دارد.
وی با بیان اینکه آمار 100 ساله بارندگی برای شهر شیراز در دسترس است، گفت: بر اساس این آمار دوره های مرطوب و خشک از 5 سال تا 13 سال متغیر است. . از سال 1338 تا 1351 یک دوره خشکسالی در شیراز وجود داشت و کمترین میزان بارندگی در شیراز مربوط به سال 1346 با 80 میلی متر بود.
رئیسی اضافه کرد: در یک دوره 500 ساله احتمال طولانی شدن دوره خشکسالی و سال مرطوب وجود دارد که بر اساس آمار موجود می توان آن را محاسبه کرد، زیرا پیش بینی است و عدم قطعیت در آن وجود دارد، بنابراین وقوع خشکسالی و سال های مرطوب. یک پدیده طبیعی است. خشکسالی به دلیل مدیریت نادرست آب در 60 سال گذشته و استفاده نادرست از منابع آبی در جامعه ما به عنوان یک بحران شناخته شده است.
وی تاکید کرد: به جای جبران ضعف مدیریت منابع آب در 50 سال گذشته و جلوگیری از برداشت بی رویه آب، پیشنهاد هارپ و تغییر اقلیم و دزدی بیش از حد را مطرح می کنیم. تغییر اقلیم ممکن است بر خشکسالی تأثیر بگذارد، اما برداشت بیش از حد ما از منابع آبی آنقدر زیاد است که نمی توان آن را با کاهش بارندگی ناشی از تغییرات اقلیمی مقایسه کرد.
رئیسی با بیان اینکه در گذشته چاه نداشتیم اما منابع آبی ما از چشمه ها، قنات ها و رودخانه ها تامین می شد، گفت: با ساختن چاه حجم عظیمی از آب را که هزاران سال در زیر زمین ذخیره می شد به سطح زمین آوردیم. . و اکنون مقدار آبی که ما برداشت می کنیم بسیار بیشتر از آب بارانی است که داریم. با چنین شرایطی، حتی اگر تغییرات آب و هوایی داشته باشیم، نمی توان اثرات آن را با برداشت بیش از حد آب زیرزمینی ما مقایسه کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در دوره خشکسالی هستیم، گفت: برای اظهار نظر در این مورد باید آمار به روز داشته باشیم اما تا سال 1394 که در مورد فصول مرطوب و خشکسالی تحقیق می کردم. من از آمار در اختیار دارم استفاده کردم و از امسال به بعد هیچ داده ای ندارم هرچند که این داده ها قابل دریافت و نتیجه گیری است. اما یادمان باشد که در 2-3 سال گذشته سال هایی با بارندگی خوب داشته ایم.
به گفته وی، بر اساس مطالعات انجام شده از سال 1338 تا 1352 و همچنین از سال 1386 تا 1395 دوره خشکسالی را در فارس تجربه کرده ایم.
آمار قابل توجه
کاهش حجم آب زیرزمینی کشور که از سال 1355 به طرز محسوسی آغاز شد، پس از 47 سال کسری آن به 135 کیلومتر مکعب رسیده است.
افت سطح آب در تمامی حوضه های آبخیز کشور محسوس است و به تبع آن در تمامی استان های کشور « فرونشست زمین » رخ می دهد. تعداد حلقههای چاه آب در ایران نسبت به سالهای 1355 و 1950 بیش از 17 برابر شده و از 45000 حلقه به بیش از 800000 حلقه رسیده است.
تعداد دشت های ممنوعه و بحرانی از 22 دشت در سال 1345 به 405 دشت (270 دشت ممنوعه و 135 دشت ممنوعه بحرانی، گزارش فروردین 1397 شرکت مدیریت منابع آب) در پایان سال 1396 افزایش یافته است.
پیش بینی می شود برداشت سالانه 50 میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی که 89 درصد آن در بخش کشاورزی است، به طور مستمر بر تعداد دشت های ممنوعه و بحرانی کشور افزوده و تمامی دشت های کشور را شامل شود.
تبخیر بیش از 3 برابری نسبت به میانگین جهانی و بارندگی کمتر از یک سوم متوسط جهانی و فرونشست زمین در تمامی استان های کشور که همگی بیانگر شرایط سخت و سنگین آب کشور است که بیانگر ضرورت اجرای برنامه دقیق مدیریت منابع آب در کشور.
انتهای پیام
گفتگو در مورد این post