بازار لوازم یدکی خودرو با مشکل تقلب مواجه است. این مشکل نه تنها به اقتصاد و جیب مصرف کنندگان آسیب می رساند، بلکه می تواند خطرات جانی را نیز به دنبال داشته باشد.
در این گزارش به همراه رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو به بررسی ابعاد مختلف این معضل از جمله راه های ورود کالای تقلبی به بازار، روش های تشخیص تقلبی از اصل و تبعات آن می پردازیم. ما همچنین نکات مهمی را برای خرید هر یک از این کالاها ارائه می دهیم تا به شما در انتخاب آگاهانه و جلوگیری از تقلب کمک کند.
احمد حسینی درباره میزان قطعات یدکی تقلبی در بازار می گوید: آمار دقیقی از میزان لوازم یدکی تقلبی خودرو در بازار وجود ندارد. اگر آماری از سوی مسئولان داده می شود، بر اساس حدس و گمان است نه بر اساس معیارهای دقیق، اما قطعات یدکی تقلبی حجم زیادی از بازار را تشکیل نمی دهد.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو درباره دلایل وجود لوازم یدکی تقلبی در بازار می افزاید: اگر دولت در زمینه نظارت که یکی از وظایف دولت است با بخش خصوصی هماهنگ و همکاری کند. و بخشی از کار را به آنها واگذار می کند، بخش زیادی از تولید و واردات کالاهای تقلبی در قسمت قطعات یدکی کاهش می یابد.
حسینی درباره راهکار جلوگیری از عرضه کالاهای تقلبی در بازار نیز معتقد است: در قسمت شناسه کالا و کد رهگیری باید بگویم که در سال های 1401 و 1402 بارها فریاد زدیم که اجرای این قانون بسیار درست است. اما اجرای این قانون نیازمند زیرساختی است که چنین زیرساختی وجود نداشته باشد.
قطعات یدکی تقلبی وارداتی
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو درباره نحوه ورود لوازم یدکی تقلبی به کشور می گوید: اجناس تقلبی از مبادی ورودی وارد کشور شده و شناسه کالا و کد رهگیری را دریافت و در سراسر کشور توزیع می کنند، بر اساس ماده 13 قانون مربوط قاچاق کالا و ارز. گمرک که زیرمجموعه وزارت اقتصاد است، شرایط ورود را رعایت نمی کند.
به عنوان مثال شمع که با برند معروف ساخت آلمان شناخته می شود بیش از 10 سال است که تولید آن متوقف شده و در کشورهای دیگر تولید می شود. توزیع و فروخته می شود. این یک محصول تقلبی است. به این دلیل که مبادی ورودی کشور به درستی نظارت نمی شود و از ورود این محصول جلوگیری نمی شود. اکنون این محصول تقلبی وارد کشور شده و پس از توزیع جدید، مسئولان خواهان پیگیری و جمع آوری این محصول هستند.
لوازم یدکی اصلی را از کجا بخریم؟
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو در مورد خرید کالای اصلی می گوید: توصیه اکید ما به مصرف کنندگان این است که حتما فاکتور با سربرگ با مهر و امضای فروشگاه مربوطه را از واحدهای صنفی که دارای مجوز خرید باید دقت داشته باشید که مشخصات کامل کالای خریداری شده در فاکتور درج شود. با این اوصاف، در صورت تقلبی یا بی کیفیت بودن کالا، حتما با واحد شکایات اتحادیه لوازم یدکی خودرو تماس گرفته و موضوع را مطرح کنید.
نقش دولت در جلوگیری از تقلب
حسینی درباره شعار سال تاکید می کند: بارها اعلام کرده ایم برای تحقق شعار سال و جهش تولید، بزرگترین کاری که دولت می تواند انجام دهد رفع موانع و سپردن کار به فعالان بخش خصوصی و نظارت است. آنها کلمه مشارکت مردمی علاوه بر کلمه تولید پرش به معنای سپردن کار به بخش خصوصی با نظارت و همکاری دولت است که امیدوارم در سال جدید شاهد آن باشیم تا شفافیت در بازار و گام های بزرگ و موثری در تولید برداشته می شود.
علامت استاندارد جعلی یا اصلی؟
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو درباره علامت استاندارد لوازم یدکی اینگونه توضیح می دهد: تا زمانی که نظارت دقیقی در بازار وجود نداشته باشد، نمی توان تنها با داشتن نشان استاندارد، کالا را کالای اصلی دانست زیرا این نشان در نهایت جعل خواهد شد. همانطور که در حال حاضر در بخش شناسه محصول و کد تشخیص تقلب اتفاق می افتد، در افزودن علامت استاندارد نیز این اتفاق می افتد.
اخذ نشان استاندارد برای محصول اصلی
حسینی درباره نحوه اخذ نشان استاندارد لوازم یدکی تاکید کرد: تولیدکنندگان صنفی برای اخذ استاندارد ابتدا باید شناسنامه داشته باشند تا مجوز تولید بگیرند. اگر این مرحله به درستی انجام شود قطعا اخذ استاندارد موثر خواهد بود. تا زمانی که یک واحد تولیدی گواهینامه نداشته باشد قطعا از سوی سازمان استاندارد به رسمیت شناخته نمی شود و استانداردی برای این محصول صادر نمی شود.
در بخش تولید لنت ترمز که جزء بسیار حساس خودرو محسوب می شود و ارتباط مستقیم با ایمنی سرنشینان دارد و جزو استانداردهای اجباری است، سال گذشته 6 کارگاهی که این محصول را به صورت غیراستاندارد و تقلبی تولید می کردند پلمب شدند. از این 6 کارگاه 14 هزار لنت تقلبی کشف و ضبط شد. اگر این کارگاه ها زیر نظر اتحادیه واحد فعالیت کنند قطعا از این نوع تولید و تخلفات جلوگیری می شود.
جلوگیری از تولید قطعات یدکی تقلبی ساخت داخل
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو توصیه دیگری به خریداران دارد: در خصوص کالاهای تولید داخل، به منظور شفافیت بازار در کشور اعلام کردیم که تولیدکنندگان هر کالایی باید شناسنامه داشته باشند، زیرا زمانی که این تولیدکنندگان دارای شناسنامه باشند. شناسنامه، می توان با افراد متقلب برخورد کرد و از شر آنها خلاص شد. از تولید کالاهای تقلبی جلوگیری کرد.
در این زمینه جناب آقای دکتر برادران معاونت خدمات عمومی وزیر محترم صامت همکاری بسیار خوبی با ما داشتند. با دستور ایشان و حمایت وزیر محترم مقرر شد تولیدکنندگان در کل کشور زیر نظر اتحادیه تهران باشند تا بتوانیم همچنان جلوی تولید کالا را بگیریم. be fake یک سال و نیم از این اتفاق می گذرد و با وجود تایید وزارت حریم خصوصی هنوز این موضوع اجرایی نشده است.
تا زمانی که این برنامه ریزی عملی نشود و ندانیم تولیدکنندگان صنفی ما در کجا فعالیت می کنند و نظارت دقیقی بر آنها صورت نگیرد، تعدادی از این تولیدکنندگان کالاهای تقلبی را روانه بازار می کنند.
منبع: همشهری
گفتگو در مورد این post