سید حمید حسینی در ارزیابی سرمایه گذاری عمومی در صنعت نفت وی بیان کرد: ورود وجوه عمومی به صنعت نفت از سال 74 تا 75 به بخش پایین دستی صنعت نفت به ویژه فرآورده های خاص اجازه داده شد و از آن زمان به بعد بخش خصوصی توانست در نفت، قیر و پارافین و … سرمایه گذاری کند. ورود کوچک، اکنون بخش خصوصی در بخش پایین دستی صنعت نفت حضور دارد و به سرمایه گذاری و صادرات می پردازد.
وی افزود: اکنون تعداد زیادی واحد قیرسازی و واحدهای پالایش نفت داریم که سالانه 500 تا 600 هزار تن روغن مستعمل را پالایش می کنند و به ظرفیت تولید برمی گردانند و از این طریق به محیط زیست کمک می کنند. همچنین بیش از 100 واحد هیدروکربنی در کشوری داریم که توسط بخش خصوصی سرمایه گذاری می شود.
عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: نه تنها برخی از بخشهای نفت، بلکه در بخش گاز، گاز مایع، توزیع و بستهبندی و همچنین چندین واحد بزرگ پتروشیمی با سرمایه راهاندازی شده است. بخش خصوصی، بنابراین بخش خصوصی در بخش پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی حضور دارد. و بدون شک هیچ مانعی برای حضور بخش خصوصی وجود ندارد.
وی درباره امکان استفاده از سرمایه های مردمی برای توسعه بخش کلان نیز گفت: اکنون اقداماتی در حال انجام است، از جمله اینکه در چند سال گذشته بورس انرژی با کمک وزارتخانه اقدام به فروش ذخایر نفتی کرده است. نفت، یعنی مردم می توانند به جای سرمایه گذاری در بانک ها، سرمایه گذاری یا ارز بخرند. بشکه نفت بخرند و با توجه به اینکه ریالی می خرند. آنها می توانند آن را به دلار در بازار بفروشند، همچنین ممکن است اگر 700 هزار بشکه نفت بخرند; برای صادرات، بنابراین این یک نوع پیش پرداخت برای خرید نفت است که منابع آن در اختیار شرکت ملی نفت است.
حسینی تصریح کرد: بورس طرح هایی دارد که سهام پروژه ها برای تکمیل در بورس عرضه می شود و مردم سهام می خرند و در پروژه مشارکت می کنند، به عنوان مثال پروژه ای که 90 درصد اجرا شده و با کمبود منابع برای تکمیل و نیاز مواجه است. اعتبار؛ آنها قیمت فعلی پروژه را ارزش گذاری و محاسبه می کنند و اجازه انتشار سهام را می دهند و مردم سهام را می خرند، این یک برنامه جدید است که اکنون محبوب شده است، علاوه بر این سهام پالایشگاه ها نیز در بورس معامله می شود.
وی تصریح کرد: برنامه دیگری که در برنامه هفتم انجام شد به بخش خصوصی اجازه داد که در بخش بالادستی صنعت نفت حضور داشته باشد، یعنی اگر بخش خصوصی سرمایه داشته باشد. می تواند توسعه میادین نفت و گاز، چاه های دست دوم، جمع آوری گازهای مشعل را بر عهده بگیرد، یعنی همان اقداماتی را انجام داده و در آن مشارکت داشته است که تاکنون توسط شرکت ملی نفت انجام شده است و با توجه به با توجه به اینکه بخش خصوصی به تنهایی نمی تواند این کار را انجام دهد، حدود 1718 شرکت E&P در کشور شناسایی و راه اندازی شده است که بخش خصوصی داخلی و خارجی می توانند با همکاری این شرکت ها پروژه های نفتی را اجرا کنند، بنابراین بسترهایی برای حضور فراهم شده است. از بخش خصوصی
یکی از اعضای کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تصریح کرد: پیشنهاد دیگری نیز مطرح شد که دولت پروژه ها را به شرکت های معتبر و قابل اعتماد واگذار کند و این شرکت ها در زمان شروع پروژه سهام را بفروشند و پروژه را از این منابع آغاز کنند. بخورید و بخشی از آن را شروع کنید. امکان فروش سهام و تبدیل این سهام به سهام وجود دارد، یعنی زمانی که مردم احساس کنند سهام خریداری شده در پروژه ای است که ارزش افزوده بالایی دارد. استفاده شده؛ خوش آمدی.
وی بیان کرد: پروژه های نفتی می تواند به پروژه های سودآور تبدیل شود و مردم آمادگی دارند اوراقی را که خریداری کرده اند به سهام تبدیل کرده و در پروژه ها مشارکت کنند ضمن اینکه شرکت نفت نیز از بورس انرژی به عنوان ابزاری برای تامین مالی استفاده می کند. او انجام می دهد.
حسینی ادامه داد: پیشنهادهای دیگری نیز وجود داشت که با توجه به اینکه پیش بینی می شود حدود 20 میلیارد دلار اسکناس در دست افرادی باشد که برای حفظ ارزش پول آن را خریداری و نگهداری می کنند. اگر به مردم اجازه دهیم یا نفت خام بخرند یا در پروژه های نفتی سرمایه گذاری کنند و دولت موظف به خام فروشی نفت و گاز باشد. ارز را به سرمایه گذاران برگردانید، این روش های مختلفی است که می توان انجام داد.
وی خاطرنشان کرد: در دنیا این اقدامات به راحتی از طریق بورس انجام می شود، یعنی شرکت هایی مانند شل، بی پی توتال و … شرکت های بورسی هستند و هر زمان که پروژه جدیدی را معرفی می کنند; آنها به راحتی می توانند میلیون ها دلار در بورس تامین مالی کنند، اما با توجه به اینکه شرکت های ما هنوز دولتی هستند و بورسی نیستند، با این مشکل مواجه هستیم که باید ابزار جدیدی برای مشارکت مردم و جذب سرمایه بخش خصوصی تعریف کنیم.
عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی همچنین گفت: به عنوان مثال شرکت کرسنت به محض امضای قرارداد خرید گاز با ایران، سهام این پروژه را در بورس عرضه کرد و مردم همه سهام را خریداری کردند. این شرکت بوده و از این طریق به راحتی توانسته منابع مورد نیاز برای اجرای پروژه را به دست آورد. بنابراین ما نیز باید به این سمت برویم تا در نهایت پروژه ها به دست بخش خصوصی بیاید و شرکت ها از طریق بورس تامین مالی کنند.
گفتگو در مورد این post