همانطور که گزارش مرکز آمار ایران از نرخ تورم مصرف کننده در اسفند 1402 نشان می دهد که نرخ تورم اجاره مسکن در سال 1402 از تورم عمومی پیشی گرفت. به گونه ای که تورم سالانه اجاره مسکن در کشور در سال گذشته از 39.6 درصد گذشت و نرخ تورم ماهانه اجاره مسکن 2.4 درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه 42 درصد بود.
همچنین طبق آمار، رشد هزینه اجاره در تهران در سال گذشته نسبت به سال قبل به 52 درصد رسیده است. در تهران نسبت تورم مسکن به تورم اجاره بها که قبلا بالای 1.4 درصد بود به 1.2 درصد رسیده است که ناشی از شتاب رشد اجاره بها در سال های اخیر است.
افزایش اجاره بهای استانی بر اساس نرخ تورم عمومی؟
اقبال شکری، عضو کمیسیون ساخت و ساز مجلس در گفت و گو با یکی از سایت های خبری، یکی از طرح های نظارتی خوب در حوزه مسکن را طرح تنظیم مسکن و اجاره بها اعلام کرد که به تصویب مجلس رسید. به گفته این نماینده مجلس، بر اساس این طرح سقف افزایش قیمت اجاره بها برای هر استان به تفکیک و متناسب با نرخ تورم عمومی خواهد بود و به شورای عالی مسکن اجازه داده شده تا این موضوع را بررسی و افزایش را اعلام کند.
این نماینده مجلس گفت: در این طرح پیش بینی شده است که شورای عالی مسکن هر ساله نرخ تورم مسکن را بررسی کند، در صورتی که این نرخ تورم بالاتر از نرخ تورم عمومی اعلام شده از سوی بانک مرکزی باشد، مجاز است نرخ تورم مسکن را افزایش دهد. سقف بر اساس نرخ تورم قیمت اجاره را اعلام کنید
چرا اجاره بهای مسکن بیش از 50 درصد افزایش یافت؟
بیت الله ستاریان کارشناس حوزه مسکن در خصوص افزایش چشمگیر اجاره بهای مسکن در سال گذشته گفت: این موضوع طبیعی است چرا که قیمت مسکن به صورت تصاعدی در حال افزایش است و این رشد قیمت بر پارامترهای مختلف مسکن از جمله آن تاثیر دارد. اجاره ها البته این رشد قیمت با تاخیر بین اجاره و خرید مسکن اتفاق می افتد و گاهی می بینیم که اول اجاره مسکن افزایش می یابد و سپس قیمت مسکن رشد می کند.
ستاریان در ادامه افزود: معمولاً در ابتدای سال افرادی که برای خرید مسکن اقدام به جهش کرده اند، پس از گذشت چند ماه به دلیل رشد تورم، دیگر قادر به خرید ملک مورد نظر خود نیستند و می شوند. مجبور به بررسی پرونده های اجاره شده و همین موضوع باعث افزایش قیمت اجاره مسکن می شود. .
تاثیر مستقیم رشد دلار بر قیمت مسکن
این کارشناس مسکن در پاسخ به این سوال که چرا روند اجاره ملک بیشتر از نرخ رشد قیمت مسکن است، گفت: این نشان می دهد که قیمت مسکن نیز در حال افزایش است هرچند ممکن است در ابتدا نرخ اجاره بها افزایش یابد. اما با توجه به افزایش تقاضا و کاهش عرضه آن، قیمت مسکن نیز افزایش می یابد.
ستاریان با اشاره به تاثیر رشد نرخ دلار بر قیمت مسکن تصریح کرد: تاثیر نرخ دلار بر تورم همه کالاها بوده و بین 10 تا 20 درصد تورم بخش مسکن را افزایش می دهد در حالی که تمامی تولیدات و ساخت و سازها مواد نیز وابسته به نرخ دلار هستند و در نرخ دلار کل نیز بر دارایی تأثیر میگذارد که نه تنها بر دارایی تأثیر میگذارد، بلکه بر همه کالاها تأثیر میگذارد.
چالش اصلی عدم تولید مسکن کافی است
این کارشناس مسکن خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات کنونی مسکن عدم تولید ملک کافی و وارداتی نبودن این کالا است و باید در کشور تولید شود که این امر باعث اختلال در عرضه و تقاضا در کشور شده است.
ستاریان با بیان اینکه قدرت تولید یک میلیون واحد مسکونی در سال را نداریم، افزود: هر ساله با کسری بالایی در این زمینه مواجه هستیم و وقتی به این کسری اضافه شود، افزایش قیمت به دلیل کمبود کالا باعث می شود. تورم در این بخش تشدید شود. خواهد بود
وی در پاسخ به این سوال که چشم انداز بازار مسکن تا تابستان چگونه است، گفت: ترجیح می دهم در این مورد اظهار نظر نکنم زیرا هرگونه اظهارنظری از سوی من به عنوان سیاه نمایی تعبیر می شود.
تولیدکنندگان مسکن در ایران تولیدکنندگان کوچکی هستند
ستاریان در ادامه تصریح کرد: بارها به دولت ها اعلام کرده ایم که هیچ دولتی در هیچ کجای دنیا ملکی ساخته نیست و اگر قرار است در تولید مسکن رشد داشته باشد باید آن را به دست بخش خصوصی بسپارند. اما نتیجه نهایی این بود که تولیدکنندگان بخش خصوصی تولید خود را کاهش دادند.
این کارشناس مسکن افزود: تولیدکنندگان مسکن در ایران تولیدکنندگان کوچکی هستند و این مجتمع ها معمولا بین 10 تا 200 واحد مسکونی تولید می کنند و شرکت های بزرگ انبوه سازی مانند کشورهای دیگر نداریم که تحلیل منطقی بلندمدت ساخت مسکن داشته باشیم.
چرا نرخ تولید مسکن کاهش یافت؟
وی تصریح کرد: واقعیت این است که بلافاصله پس از شعارهای دولت و تبلیغات آنها در خصوص ساخت مسکن ملی، تولید خرده پاها کاهش می یابد زیرا بیم آن می رود که این حجم بالای ساخت و ساز دولتی باعث شکسته شدن قیمت ها شود.
وی ادامه داد: این اتفاق در تبلیغات مسکن مهر در زمان احمدی نژاد افتاد و در آن سال ها که ساخت این مدل از مسکن ها اعلام شد، تولید حوزه مسکن به شدت کاهش یافت.
ستاریان خاطرنشان کرد: 95 درصد تولید مسکن در اختیار بخش خصوصی است و متأسفانه شاهدیم که در دو سه سال گذشته که بر طبل ساخت و ساز ملی مسکن توسط دولت کوبیده شده است. میزان تولید کاهش یافته و حتی این میزان نسبت به سال های گذشته کمتر است. قبلا هم اتفاق افتاده است.
بخش خصوصی به سرمایه گذاری مطمئن نیاز دارد
وی تصریح کرد: تنها زمانی که تحلیل مناسبی در حوزه مسکن صورت گیرد، سرمایه ها نیز به این سمت هدایت می شوند. امروز تولیدکنندگان می دانند که وعده ساخت 3 میلیون واحد مسکونی ملی در این سه سال محقق نشده است، بنابراین می توان امیدوار بود که از سال های بعد آینده بخش خصوصی دوباره وارد بازار تولید مسکن شود.
ستاریان با تاکید بر اینکه دولت باید ابزارهای مالی مناسب برای حمایت از بخش خصوصی را فراهم کند، تصریح کرد: تولید در حوزه مسکن نیاز به سرمایه گذاری مطمئن دارد نه اینکه هر از چند گاهی شعار ساخت و ساز بدهیم و پایانی ندارد.
شهرهای اقماری معلق تبدیل به شهر مادر شدند
این کارشناس بازار مسکن درباره تجربه مستاجران ساکن در شهرک های اقماری ادامه داد: تاریخچه این شهرک های اقماری در جهان به سال 1895 برمی گردد و تجربیات منفی از زندگی در این شهرک ها وجود دارد، زیرا این شهرک ها نمی توانستند سرریز آب را جذب کنند. جمعیت مادرشهرها، اما مانند خلبانی برای روستاییان و ساکنان شهرهای کوچک شدند که وارد این شهرهای اقماری شدند و به نوعی خمار شهر مادر شدند.
هیچ راه کوتاه مدتی برای کاهش اجاره بها وجود ندارد
ستاریان با اشاره به جانمایی اشتباه این شهرک ها گفت: انتخاب نکردن منطقه مناسب برای ساخت این شهرک ها و هویت ندادن به این شهرک ها که نه هویت اقتصادی دارند و نه هویت تولیدی و تجاری دارند و گاها به این شهرک ها فقط ارجاع داده می شود. به عنوان سکونتگاه های خوابگاهی که یک تجربه است. ناموفق است.
وی با بیان اینکه هیچ راه کوتاه مدتی برای کاهش اجاره بها وجود ندارد، گفت: متاسفانه برنامه های مسکن، برنامه های بلندمدت و میان مدت است و اینطور نیست که ظرف یک سال همه مسائل تغییر کند و شاهد بودیم که پلیس. قوانین و بستن راه حل درستی نبود. چرا که مشکل اصلی کمبود مسکن است و امروزه مردم در حاشیه شهرها در وضعیت اسفناکی زندگی می کنند که با توجه به کسری چند میلیونی در حوزه مسکن، موضوع اصلی است.
گفتگو در مورد این post