وی ادامه داد: یعنی اگر دولت تا 10 سال آینده این نرخ را افزایش ندهد، در این نرخ هیچ اتفاقی نمی افتد، اما چون همه چیز گران می شود و این نوع کالاها ارزان می شود، مردم ترجیح می دهند از خودروی شخصی خود برای رفت و آمد استفاده کنند. به جای استفاده از وسایل نقلیه دیگر برای استفاده
خاندوزی افزود: در سال های گذشته همواره بین 5، 6 یا 7 درصد افزایش مصرف بنزین داشتیم اما از سال 1396 این درصدها به 14 درصد رسیده است. یعنی مردم نسبتاً بنزین بیشتری مصرف کردند. اینجاست که می گوییم اگر می خواهیم رفتار مردم را اصلاح کنیم باید اقداماتی انجام دهیم که یکی از آنها افزایش قیمت است. تمام هدفگذاری ما برای اصلاح رفتار از طریق افزایش قیمت انجام نمیشود، اما یک جزء مهم در بستههای سیاست افزایش قیمت است. قیمت ها باید سیگنال مصرف بهینه را به مردم بدهد، اما اگر مردم ما جایگزینی برای اصلاح مصرف نداشته باشند و مثلاً حمل و نقل عمومی در کشور بهبود نیابد، مجبور می شوند از بقیه هزینه های خود استفاده کنند. افزایش قیمت بنزین و ادامه همان الگوی مصرف اشتباه.
خاندوزی گفت: فقط تقصیر مردم نیست که با افزایش قیمت باید رفتار مردم را تغییر دهیم. نیروگاه ها، پالایشگاه ها و خطوط انتقال برق کشور نیز باید بهبود یابد. اگر می خواهیم به سمت اصلاحات برویم باید همه مشارکت داشته باشیم، نه اینکه فقط یک گروه از جامعه بخواهند هزینه این اصلاحات را بپردازند و بقیه بی نتیجه عمل کنند. اصلا منصفانه نیست و شاید به خاطر همین بی عدالتی نارضایتی ها بیشتر شد.
وی درباره نحوه افزایش قیمت بنزین گفت: اگر مردم ما از این به بعد بدانند که مثلاً 10 سال قیمت کریرها 20 یا 30 درصد افزایش می یابد، شروع به بهبود مصرف می کنند و به این ترتیب. ، آنها قادر به برنامه ریزی خواهند بود.
لازم به ذکر است این اظهارات خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت رئیسی در تاریخ ۱۳ آذر ۱۳۹۷ در خبرگزاری ایسنا منتشر شده است.
گفتگو در مورد این post