این اعداد در گروه سایپا به ترتیب 89 هزار میلیارد تومان و 12 هزار میلیارد تومان بوده است. بسیاری از کارشناسان اقتصادی و خودروسازی بر این باورند که خودروسازی دولتی با هزینههای نظامی قابل توجه بهرهوری پایین و هزینههای مدیریت سیاسی آنها بالاست، اما قیمتگذاری پایین باعث شده است که خودروسازان دولتی علاوه بر برنده شدن در قرعهکشی، رانتهای زیادی را به افرادی که در قرعهکشی برنده میشوند، پرداخت کنند. ضررهای عجیب دانستن موضوع جالب تر می شود بازار خودرو در طول سال 1402 بیش از 1100 هزار میلیارد تومان خرید و فروش شد. اینکه چرا در این بازار 1100 هزار میلیارد تومانی خودروسازان دولتی باید زیان های سنگینی را متحمل شوند جای بحث و تأمل است اما اینکه برندگان این قرعه کشی ها چه کسانی هستند خود می تواند منشأ تألیف ده ها کتاب و تحقیق باشد. مشخص است که بخشی از این گردش مالی 1100 هزار میلیارد تومانی، مابه التفاوت اجاره بهای نرخ کارخانه و بازار خودروهای جدید است که باید قابل توجه باشد.
مالیات خودرو چگونه تعیین می شود؟
بر اساس بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور مبنی بر اعلام امتیاز محاسبه مالیات و عوارض شماره گذاری، عوارض سالانه و مالیات نقل و انتقال انواع خودروهای سبک و سنگین و موتورسیکلت های تولید داخل یا وارداتی موضوع مواد (28)، (29) و (30) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400 و ماده (17) قانون مالیاتهای مستقیم 1400 مالیات خودرو به شرح زیر تعیین می شود:
الف) بر اساس ماده (28) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400 شماره گذاری انواع وسایل نقلیه سبک و سنگین و موتورسیکلت بر اساس رتبه انرژی آنها که به تایید سازمان ملی استاندارد ایران رسیده باشد، مشمول شماره گذاری می باشد. مالیات بر اساس نرخ های مندرج در جدول این ماده. و عواقب آن سبز است.
ب) بر اساس مفاد ماده (30) قانون مارالذکار، نقل و انتقال انواع خودرو و موتورسیکلت به استثنای راهسازی، کارگاهی، معدنی، کشاورزی و شناورها مشمول مالیات نقل و انتقال به نرخ 1000 تومان می باشد. به ترتیب یک درصد (1%) برای خودروهای تولید داخل و دو درصد (2). ٪ برای خودروهای وارداتی است. پایه محاسبه مالیات موضوع این ماده تا 6 سال پس از سال تولید هر سال ده درصد (10%) از همان پایه و برای سال ششم به بعد چهل درصد (40%) از پایه کاهش می یابد. اشاره شده است. به عبارت ساده تر، حمل ونقل انواع خودرو و موتورسیکلت به استثنای موارد ذکر شده، در صورت تولید داخل یک درصد و در صورت وارداتی بودن دو درصد به عنوان مبنای محاسبه مالیات سال جاری ملزم خواهند بود. از تولید. همچنین تا 6 سال اول ساخت خودرو سالانه 10 درصد از پایه محاسبه مالیات تعویض پلاک کاهش می یابد و از 6 سال اول تولید به بعد پایه ذکر شده در جدول 40 درصد است. در مجموع 3 عامل تعیین کننده میزان مالیات هنگام نقل و انتقال خودرو است: 1- نوع خودرو: هر چه نرخ خودرو بالاتر باشد، طبیعتاً برای تراکنش خودرو باید مالیات بیشتری بپردازید. این موضوع در مورد قیمت خودروهای دست دوم نیز صادق است. 2- سال تولید: برای خودروهای مدل بالاتر مالیات بیشتری تعیین می شود. 3- داخلی یا خارجی بودن خودرو: مالکان خودروهای وارداتی باید مالیات بیشتری نسبت به مالکان خودروهای داخلی بپردازند.
بیست و نهمین سال پرداخت مالیات خودرو در سال 1402
بر اساس اطلاعات سازمان مالیاتی کشور در سال 1402، مالکان خودرو حدود 29 هزار و 182 میلیارد تومان در سه مالیات فرعی شامل 1- مالیات خودروهای لوکس، 2- مالیات نقل و انتقال خودرو و 3- مالیات شماره گذاری خودرو به دولت پرداخت کردند. که شامل 1743 یک میلیارد تومان مالیات خودروهای لوکس، 14867 میلیارد تومان مالیات نقل و انتقال خودرو و 12571 میلیارد تومان مالیات شماره گذاری خودرو بوده است. به عبارت دیگر پس از کسر مالیات خودروهای لوکس، کل مالیات بر فروش خودرو در دو زیرمجموعه مالیات نقل و انتقال و شماره گذاری خودرو به 27 هزار و 438 میلیارد تومان می رسد.
بررسی دقیق داده های سازمان امور مالیاتی نشان می دهد که در سال 1403 سهم دو مالیات پرداختی یعنی مالیات نقل و انتقال خودرو و مالیات شماره گذاری خودرو از درآمدهای مالیاتی دولت بدون احتساب مالیات واردات، حدود 3.4 درصد بوده است. که بیشترین سهم از درآمد فروش را دارد. خودرو یکی از کل درآمدهای دولت در چهار دهه اخیر است. بر اساس این آمار در فاصله سال های 1369 تا 1400 سهم مالیات نقل و انتقال و شماره گذاری خودرو در حدود 1.5 تا 2 درصد بوده و حتی تا سال 1400 به 1.3 درصد از کل درآمد دولت می رسیده است، اما این میزان در سال 1389 معادل 3.3 درصد بوده است. 1401 و در سال 1402 به 4/3 درصد درآمدهای دولت رسیده است.
نگاهی به وضعیت حمل و نقل خودرو در جهان نیز نشان می دهد که کشورها معمولا این مالیات ها را بر اساس میزان مصرف انرژی و شاخص های آلایندگی دریافت می کنند و طبیعتا خودرویی با مصرف بالا و آلایندگی بیشتر باید مالیات بیشتری بپردازد که در نتیجه این امر دارای ارزش بالایی است. تاثیر بر قیمت نهایی مصرف کننده دارد و با این سیاست مالیاتی، تمایل مردم به خرید خودروهای پرمصرف و آلاینده کاهش یافته و خودروسازان نیز مجبور هستند با خودروهای کم مصرف و آلایندگی کمتر وارد بازار شوند.
البته در قوانین مالیاتی کشور ما از مالیات نقل و انتقال خودرو با عنوان «مالیات و عوارض سبز» نیز یاد می شود، اما به نظر می رسد این موضوع برای همه خودروها بدون هدف گذاری عملی برای مصرف بالا و آلایندگی، برخورد مالیاتی یکسانی داشته باشد. عملاً به اهداف خود در کنترل مصرف انرژی دست یافته و کاهش انتشار حاصل نشده است.
1.100.000 میلیارد تومان گردش مالی خرید و فروش خودرو
بر اساس اطلاعات سازمان امور مالیاتی، درآمد مالیاتی دولت از خرید و فروش خودرو از یک میلیارد تومان در سال 1369 به 35 میلیارد تومان در سال 1380، به 550 میلیارد تومان در سال 1390، به 3900 میلیارد تومان در سال 1400 افزایش یافت. 15631 میلیارد تومان تا سال 1401 و به 27 هزار و 438 میلیارد تومان تا سال 1402 رسید. همانطور که در قسمت قبل اشاره شد این ارقام مربوط به دو بند مالیات نقل و انتقال خودرو و مالیات شماره گذاری است و رقم مالیات خودروهای لوکس در جدول اعمال نشده است. . بر اساس این آمار در سال 1402 سهم مالیات حمل و نقل خودرو حدود 14 هزار و 867 میلیارد تومان و سهم مالیات شماره گذاری خودروها 12 هزار و 571 میلیارد تومان بوده است.
اگرچه هیچ آماری از گردش مالی فروش خودرو در ایران از سوی نهادهای رسمی ارائه نشده است، اما به نظر می رسد بتوان وضعیت فروش خودرو در کشور را بر اساس داده های مالیاتی تخمین زد. در این گزارش بر اساس نرخ مالیات نقل و انتقال خودرو (یک درصد ارزش کل خودروهای تولید داخل و دو درصد ارزش خودروهای وارداتی) و جداول مبدا محاسبه مالیات و عوارض خودرو توسط سازمان امور مالیاتی ارائه شده است. تخمینی از گردش مالی خرید و فروش است. خودرو در داخل کشور ارائه می شود. بر اساس این داده ها، با احتساب رقم 14 هزار و 867 میلیارد تومان هزینه حمل و نقل خودرو و با احتساب ضریب 1.3 درصدی (متوسط نرخ مالیات کل خودروهای کشور اعم از تولید داخل و وارداتی)، ارزش کل. خرید و فروش خودروهای سال 1402 به حدود یک میلیون و 144 هزار میلیارد تومان می رسد.
خرید و فروش 4.5 میلیون خودرو در یک سال
گفته می شد گزارش رسمی از تعداد و ارزش خرید و فروش خودرو در ایران توسط نهادهای رسمی منتشر نمی شود. اما پلتفرم خرید و فروش خودرو «باما» در گزارش ۱۴۰۰ خود به تحلیل وضعیت بازار خودرو پرداخته است. بر اساس گزارش این پلتفرم، در سال 1400 حدود 78 درصد از خودروهای معامله شده در بازار خودرو ایران کارکرده و 22 درصد نو بوده است. همچنین طی سال 1400، 4.5 میلیون خودرو معامله شد که حدود یک میلیون دستگاه نو بود. بر اساس گزارش باما، به ازای هر خودروی جدید 3.5 دستگاه خودروی فرسوده معامله می شود. اگر این آمار را در نظر بگیریم، در سال 1402 با احتساب تولید یک میلیون و 300 هزار دستگاه خودرو در کشور، بیش از 4.5 میلیون دستگاه خودرو در کشور خرید و فروش شد که حدود 20 درصد آن را خودروهای نو و 80 درصد را تشکیل میداد. مربوط به خودروهای دست دوم
منبع:گسترش نیوز
گفتگو در مورد این post