آیا گرفتن سود بانکی ممنوع است؟
پاسخ مراجع عظام تقلید به این سؤال چنین است:
امام خمینی (ره):
گرفتن سود پول مجاز نیست.
مرحوم آیت الله العظمی بهجت (ره):
علاقه ربا حرام است; مگر با معامله شرعی برای سود معین. به این ترتیب اگر با سود معامله شرعی انجام دهد، مثلاً به ازای مبلغ سود، خودکاری از بانک بخرد، مشروط بر اینکه بانک مبلغ وام را به او بپردازد، اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای:
عملیات بانکی که به تایید شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان رسیده باشد، اشکالی ندارد.
مرحوم آیت الله العظمی خویی (ره):
سپرده گذاری در بانک دولتی یا غیردولتی با شرط سود اعم از سود یا غیر آن حرام است ولی بدون شرط و توافق جایز است تا اگر به او ندادند مطالبه نکند. حتی اگر بداند که سود خواهد برد، بلکه به امید سود. حرام نیست و اگر بانک دولتی باشد منفعتی که به هر نحوی به او تعلق می گیرد باید به حاکم شرع یا وکیلش رجوع کند و اجازه تملیک و اصلاح آن را بدهد، اما آن را نیز پس می گیرد. اصل پول او چون حکم مجهول المالک دارد. رجوع به حاکم شرع یا وکیلش کند که ما اجازه داده ایم مشروط بر اینکه در آخر سال خرج حرام نکند و زیاد حساب کند.
آیت الله العظمی سیستانی:
در صورتی که پرداخت وجه بر مبنای معامله ای باشد که طبق موازین فقهی صحیح باشد و احتمال انجام معاملات به نفع بانک ها باشد اشکالی ندارد و توقیف کل سود مانند سایر موارد جایز است. معاملات مشروعی که با اموال دولتی صورت می گیرد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی:
اگر پرداخت سود تحت عنوان یکی از معاملات شرعی با رعایت شرایط شرعی آن باشد مانعی ندارد و الا جایز نیست.
مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره):
اگر کاملا طبق ضوابط و مقررات بانکی انجام شود اشکالی ندارد.
بانکداری اسلامی نوعی از بانکداری است که هدف آن دستیابی به اهداف نظام اقتصادی اسلامی است. زیرا اهداف نظام اقتصادی سرمایه داری و سایر نظام ها…
آیت الله العظمی مکارم شیرازی
با توجه به اینکه سپرده ها به صورت مضاربه است، سود مضاربه اشکالی ندارد.
آیت الله العظمی نوری همدانی
اگر مدیران بانک ها طرفدار این باشند که پول در فعالیت های اقتصادی مصرف شود و مقداری سود به صاحبان پول بدهند اشکالی ندارد.
گفتگو در مورد این post