همین طور که نفس نفس می زد به سمتم رسید و در گوشم گفت: داری چی کار می کنی؟ خیلی دیر! عجله کن!” دیگر نمی توانستم راه بروم. خسته شدم و روی جام نشستم. داشتم باور می کردم که واقعاً بازی را باخته ایم. هم تیمی ام به من نزدیک شد و با صدای بلند گفت: “اگر نمی خواهی ادامه بده. همه به خاطر تو شکست می خوریم.» فریاد زدم: «چیکار کنم؟» «همه پاها و استخوان هایم درد می کند».
در مقابل، او فریاد زد: “الان وقت آن است که به این چیزها فکر کنید؟” من 6 ماه است که به شما می گویم، بروید و به فکر درمان باشید.” خوشبختانه با کمک دو نفر از هم تیمی های خوبم توانستیم در مسابقه پیروز شویم. اما همه آنها بعد از مسابقه از دست من ناراحت شدند. حتی یک نفر هم از من ناراحت نشدند. آنها اصلاً با من صحبت می کردند من تصمیم گرفتم به دکتر بروم.
دکتر به جواب آزمایشم نگاه کرد و گفت: متاسفانه بدن شما دچار کمبود شدید کلسیم است، شیر یا لبنیات مصرف نمی کنید، قرص کلسیم یا مکمل کلسیم چطور؟ شما هم از آنها استفاده نمی کنید؟ تعجب کردم، “چرا! من یک ورزشکار هستم. من خیلی به رژیم غذایی خود اهمیت می دهم. مکمل های کلسیم و لبنیات مصرف می کنم. مشکل چیست؟”
دکتر گفت: طبق آزمایشاتی که انجام دادید سطح فسفات منیزیم در بدن شما بسیار نامناسب است، این می تواند جذب کلسیم را در بدن شما کاهش دهد، شما باید تحت درمان باشید، بگذارید برای شما توضیح دهم که کمبود کلسیم چیست و چگونه باید درمان شود.»
کمبود کلسیم چیست؟
کمبود کلسیم یک بیماری تقریبا رایج است که به عنوان هیپوکلسمی شناخته می شود. این بیماری زمانی رخ می دهد که میزان کلسیم خون تا حد زیادی کاهش یابد. البته جای نگرانی نیست. زیرا کمبود کلسیم قابل درمان است. عوامل مختلفی باعث کاهش سطح کلسیم خون می شوند.
ابتلا به برخی بیماری ها باعث این بیماری می شود. علاوه بر این، سطوح غیر طبیعی هورمون پاراتیروئید می تواند بر میزان کلسیم خون تأثیر بگذارد. بیماری هیپوگلیسمی به اشکال مختلف یعنی خفیف، موقت و مزمن بروز می کند.
علل کمبود کلسیم
همانطور که گفته شد، دلایل زیادی برای کمبود کلسیم وجود دارد. اکثر افراد با افزایش سن دچار کمبود کلسیم می شوند. بقیه عوامل شامل موارد زیر است:
- پیروی از رژیم های غذایی نامناسب که حاوی مقدار بسیار کمی کلسیم یا ویتامین D است.
- مصرف داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها، فنی توئین، فنوباربیتال و ریفامپین. این داروها باعث کاهش جذب کلسیم در بدن می شوند.
- عدم تحمل غذایی به غذاهای غنی از کلسیم
- تغییرات هورمونی به خصوص در زنان پس از یائسگی
- عوامل ژنتیکی خاص
- ابتلا به بیماری کلیوی و پانکراتیت
- داشتن اسهال، یبوست یا سایر اختلالات روده. این بیماری ها ممکن است از جذب کلسیم در بدن جلوگیری کنند.
- ابتلا به سرطان
- عفونت ها
- استرس و اضطراب
- ورزش شدید
- سطوح نامنظم منیزیم یا فسفات
- دیابت بارداری
علائم کمبود کلسیم
کمبود کلسیم را می توان با بررسی برخی علائم و نشانه ها شناسایی کرد. افراد مبتلا به هیپوکالمی خفیف معمولاً هیچ علامتی را تجربه نمی کنند. علائم این بیماری به خفیف یا شدید بودن آن بستگی دارد. برخی از رایج ترین علائم کمبود کلسیم شامل به شرح زیر است:
- گرفتگی در پشت و پاها
- پوست خشک و پوسته پوسته شدن
- ناخن های شکننده
- موهای درشت
اگر این علائم را نادیده بگیرید، به مرور زمان دچار هیپوکلسمی شدید خواهید شد. این بیماری بر سیستم عصبی تاثیر می گذارد و باعث اختلال در سیستم عصبی می شود.
عوارض هیپوکلسمی
شایع ترین عوارض این بیماری شامل موارد زیر است:
- گیجی
- مشکلات حافظه
- تحریک پذیری یا بی قراری
- افسردگی
- توهمات
- سوزن سوزن شدن لب ها، زبان، انگشتان یا پاها
- دردهای عضلانی
- اسپاسم عضلانی در گلو
- سفتی و اسپاسم عضلانی
- تشنج
- ریتم غیر طبیعی قلب
- نارسایی احتقانی قلب
نحوه تشخیص کمبود کلسیم
پزشکان از روش های خاصی برای بررسی کمبود کلسیم در بدن شما استفاده می کنند. آزمایش غلظت کلسیم خون معمولاً برای تشخیص هیپوکلسمی استفاده می شود. تشخیص زودهنگام این بیماری بسیار مهم است. برای بررسی و شناسایی بیماری می توانید از آزمایش های زیر استفاده کنید:
یکی از بهترین آزمایشها برای تشخیص کمبود کلسیم، آزمایش خون است. در این آزمایش میزان منیزیم، فسفر، هورمون پاراتیروئید، ویتامین D و کلسیم خون اندازه گیری می شود.
آزمایشات تصویربرداری استخوان
آزمایش خبرجو دیگری برای بررسی کمبود کلسیم، آزمایش تصویربرداری استخوان است. در این آزمایش می توان متوجه شد که آیا کمبود کلسیم باعث ایجاد مشکلات مفصلی مانند راشیتیسم می شود یا خیر.
روش های درمان فوری کمبود کلسیم
اگر بدن شما با کمبود کلسیم مواجه است، اولین قدم این است که صبور باشید. شما باید رژیم غذایی و سبک زندگی خود را تغییر دهید. برخی از روش ها به درمان سریع کمبود کلسیم کمک می کنند. این روش ها شامل موارد زیر است:
یکی از روش های درمان سریع کمبود کلسیم، مصرف دارو است. انواع قرص های خوراکی کلسیم در بازار موجود است که به افزایش سطح این ماده معدنی در بدن کمک می کند. علاوه بر این، می توانید از مکمل های ویتامین D استفاده کنید. افراد مبتلا به هیپوکلسمی مزمن می توانند مکمل های ویتامین D را همراه با قرص های کلسیم برای کاهش علائم مصرف کنند.
اگر به دلیل کم کاری تیروئید دچار هیپوکلسمی هستید، بهتر است از هورمون های پاراتیروئید استفاده کنید. شکل مصنوعی این هورمون ها در بازار موجود است که گزینه مناسبی برای شماست. گلوکونات کلسیم IV یکی دیگر از بهترین داروها برای افزایش سطح کلسیم در خون است.
این دارو برای افرادی که دچار اسپاسم شدید عضلانی هستند و با کمبود مواد معدنی مواجه هستند مناسب است. کربنات کلسیم نیز گزینه خوبی برای درمان سریع کمبود کلسیم است و معمولا با هزینه کمتری در دسترس است. سایر ترکیبات دارویی شامل سیترات کلسیم و فسفات کلسیم است.
سیترات کلسیم به راحتی در بدن جذب می شود. فسفات کلسیم نیز به راحتی جذب می شود و مشکلات مختلفی مانند یبوست ایجاد نخواهد کرد. بسته به شدت بیماری و میزان کلسیم خون، ممکن است داروهای دیگری برای شما تجویز شود. بنابراین بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
رژیم غذایی مناسب
یکی دیگر از راه های درمان کمبود کلسیم، رعایت رژیم غذایی مناسب است. افزودن بیش از یک گرم کلسیم به رژیم غذایی به درمان هیپوکلسمی مزمن و کاهش علائم این بیماری کمک می کند. این موضوع به خصوص برای افرادی که کمبود ویتامین D دارند بسیار مهم است. اگر کمبود کلسیم شدید دارید، باید به پزشک مراجعه کنید و اطلاعات کاملی در مورد علائم اولیه بیماری، روش های درمان و کنترل بیماری به دست آورید.
مصرف داروهای گیاهی
برخی از داروهای گیاهی به افزایش سطح کلسیم خون کمک می کنند. به عنوان مثال گیاهانی مانند شاهی برای درمان سریع کمبود کلسیم مناسب هستند. جالب است بدانید که میزان کلسیم برخی از گیاهان دارویی بسیار زیاد است. بنابراین مصرف مداوم این دمنوش ها به تنظیم سطح کلسیم کمک می کند.
گیاهان گل نشت کوهی، چای سبز، نعناع و گزنه بهترین دارو برای کمبود کلسیم هستند. علاوه بر این، می توانید غذاهای دیگری مانند بادام، کنجد، اسفناج، میوه های خشک، پرتقال، پیاز و نخود فرنگی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
درمان فوری کمبود کلسیم در طب سنتی
متخصصان طب سنتی معتقدند بهترین روش است درمان قطعی کمبود کلسیم تیرژیم غذایی نیست. برای مثال بهتر است از مصرف قندهای مصنوعی مانند شکر، شیرینی و شکلات خودداری کنید. برخی از غذاهایی که توسط متخصصان طب سنتی معرفی شده اند عبارتند از کشک بادمجان، دلمه بادام، کلم آب پز، فرنی، آرد گندم، آش دوغ و از این قبیل.
البته قبل از مصرف این غذاها بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. علاوه بر این، برخی از متخصصان طب سنتی توصیه می کنند که مصرف آب جو و انگور در وعده صبحانه به تنظیم سطح این ماده معدنی در بدن کمک می کند. توصیه می کنیم این غذاها را همراه با گردو یا خرما مصرف کنید.
برای درمان فوری کمبود کلسیم چه بخوریم؟
برخی از غذاها به درمان سریع کمبود کلسیم کمک می کنند. این غذاها شامل موارد زیر است:
دانه ها بهترین گزینه برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن هستند. برخی از دانه های غنی از کلسیم عبارتند از: دانه های خشخاش، دانه های کنجد، کرفس و دانه های چیا. به عنوان مثال، در یک قاشق غذاخوری دانه خشخاش، حدود 125 تا 127 میلی گرم کلسیم وجود دارد.
این مقدار حدود 10 درصد از کلسیم مورد نیاز روزانه بدن شما را تامین می کند. علاوه بر این، دانه های چیا حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. دانه های کنجد نیز حدود ۷ درصد کلسیم مورد نیاز بدن شما را تامین می کند. برخی از دانه ها نه تنها سرشار از کلسیم هستند، بلکه مواد معدنی دیگری مانند مس، آهن و منگنز را نیز برای بدن فراهم می کنند.
ساردین و سالمون
یکی از بهترین غذاها برای درمان سریع کمبود کلسیم، ساردین و سالمون است. این ترکیبات غذایی سرشار از کلسیم هستند. علاوه بر این، آنها حاوی پروتئین با کیفیت بالا و اسید چرب امگا 3 هستند. این ترکیبات به بهبود سلامت قلب، مغز و پوست کمک می کنند. بیشتر غذاهای دریایی حاوی جیوه هستند. اما ماهی های کوچک مانند ساردین حاوی جیوه کمتری هستند. جدای از این موضوع، ساردین و ماهی آزاد سرشار از سلنیوم هستند که سموم جیوه را در بدن از بین می برد.
لوبیا و عدس بهترین غذاها برای درمان سریع کمبود کلسیم هستند. این مواد غذایی حاوی مقدار زیادی فیبر، پروتئین و ریز مغذی ها هستند. برخی از مهم ترین ترکیبات معدنی موجود در لوبیا و عدس عبارتند از آهن، روی، فولاد، منیزیم و پتاسیم.
برخی از حبوبات حاوی مقادیر قابل توجهی کلسیم هستند. لوبیا سفید منبع خوبی از کلسیم مورد نیاز بدن است. مطالعات نشان می دهد که لوبیا می تواند سطح کلسترول بد بدن را کاهش دهد و از بیماری های مختلف مانند دیابت نوع 2 جلوگیری کند.
آجیل و دانه ها انتخابی عالی برای درمان سریع کمبود کلسیم هستند. در بین تمام مغزها، بادام انتخاب بهتری است. زیرا سرشار از کلسیم است. علاوه بر این، بادام حاوی مقدار زیادی فیبر، چربی های سالم و پروتئین است. مطالعات نشان می دهد که این ترکیبات غذایی سرشار از منیزیم، منگنز و ویتامین E هستند. مصرف آجیل حتی باعث کاهش فشار خون، کاهش چربی بد بدن و مواردی از این دست می شود.
پروتئین آب پنیر
آب پنیر یک ماده پروتئینی است که از لبنیات مانند شیر تهیه می شود و تاثیر زیادی بر سلامت بدن دارد. این ماده پروتئینی اسیدهای آمینه ضروری را برای بدن فراهم می کند و به افزایش حجم توده عضلانی کمک می کند.
پروتئین آب پنیر بهترین گزینه برای ریکاوری عضلات است. مطالعات نشان می دهد که این ماده غذایی به کاهش وزن و تنظیم قند خون کمک می کند. علاوه بر این، حاوی مقدار زیادی کلسیم است و برای درمان فوری کمبود کلسیم استفاده می شود.
حرف پایانی
ممنون که این مقاله را تا انتها خواندید. در این مقاله سعی کردم در مورد درمان سریع کمبود کلسیم به طور کامل توضیح دهم. عوامل مختلفی باعث کمبود کلسیم یا کاهش جذب کلسیم در بدن می شود. یکی از مهمترین مسائل، رژیم غذایی نامناسب است.
خوشبختانه این بیماری با کمک روش های مختلفی مانند مصرف دارو، تغییر رژیم غذایی، تغییر سبک زندگی و مسائلی از این دست قابل درمان است. اگر شما هم به این بیماری مبتلا می شوید، بهتر است زیر نظر متخصصان تغذیه خبرجو باشید.
این افراد بهترین برنامه غذایی و داروها را در اختیار شما قرار می دهند تا در کوتاه ترین زمان ممکن به تناسب اندام برسید. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید.
گفتگو در مورد این post