مسیر اشتباه؛ از قرعه کشی تا سیستم یکپارچه
بعد از سه سال فروش ماشین در زمستان 1401، وزارت امنیت با ابداع روش نوبت دهی از طریق سیستم یکپارچه سعی کرد تا عرضه خودرو را هم از خودروسازان داخلی و هم از مونتاژکنندگان ساماندهی کند. اما مشکل اصلی این روش فروش، اجبار خودروسازان به عرضه خودرو حتی در صورت نداشتن ظرفیت بود.
این موضوع در همان زمان از سوی خودروسازان مطرح و مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان قرار گرفت. اما وزارت حراست با اصرار بر این مدل عرضه که به عرضه یکپارچه معروف شد، دو مرحله فروش خودرو از طریق سامانه یکپارچه را سامان داد.
اگرچه تعداد دقیق ثبت نام کنندگان در این دو مرحله منتشر نشد، اما با توجه به فاصله زیاد قیمت کارخانه با بازار و البته تبدیل خودرو از کالای مصرفی به کالای سرمایه ای، برآوردها حاکی از ثبت نام نزدیک به 4 میلیون نفر – در دو مرحله.
این نوع عرضه در حالی انجام شد که خودروساز از تحویل خودروها مطمئن نبود و حتی به جایی رسید که نوبت برخی متقاضیان به زمستان 1403 موکول شد! یعنی فرد در بهار 1402 خودرو را ثبت نام کرده بود اما برای دریافت خودرو باید تا زمستان 1403 صبر می کرد.
ثبت نام برای خودروهایی که تولید نمی شوند
در این بین با توجه به اینکه اکثر ثبت نام ها بدون توجه به ظرفیت تولید انجام شده است، از همان ابتدا کارشناسان نسبت به ایجاد تعهد فراتر از ظرفیت خودروساز و عدم تحویل خودرو هشدار دادند. با گذشت زمان مشخص شد که همین اتفاق افتاده است.
خودروسازانی که در طرحی اجباری خودرو عرضه می کردند که اکنون به دلیل نداشتن ظرفیت تولید کافی، آنها را در دایره شکایت و اعتراض متقاضیان قرار داده است.
در واقع از یک سو مشکلاتی که بر سر راه تولید بود و از سوی دیگر تحمیل برنامه وزارت حریم خصوصی بدون در نظر گرفتن شرایط تولید و عمل به وعده خود در تخصیص ارز و عدم تحویل. به موقع باعث اعتراض برخی از ثبت نام کنندگان شد.
در همین راستا متقاضیانی که از اجبار به اجرای طرح تبدیل و تعویض خودرو ناراضی بودند از خودروسازان به شورای رقابت شکایت کردند.
زیرا این نهاد همچنان وظیفه نظارت بر صنعت و بازار خودرو را بر عهده دارد و به عنوان نهادی بالادستی بر عملکرد ذینفعان این بخش نظارت دارد.
فروش خودرو در سیستم یکپارچه تعهد نیست!
در همین رابطه سپهر دادجوی توکلی، سخنگوی مرکز ملی رقابت به «جهان صنعت» گفت: شورای رقابت در پی شکایات متقاضیان خودروسازان از سال گذشته که در حوزه های مختلف از جمله قیمت بود، به شکایات سال گذشته رسیدگی کرد. ، عرضه، طرح تبدیل و غیره
به گفته وی، دو مصوبه 647 (24 اسفند) و 650 (28 فروردین) شورای رقابت به شکایات خودروسازان اختصاص داشت و در بخشی از آرای صادره موضوع تعویض خودرو مطرح شد.
در همین راستا، بر اساس مصوبه شورای رقابت، «با توجه به اینکه ثبت نام در سامانه یکپارچه برای خودروساز تعهدی ایجاد نمی کند و این نکته نیز در سامانه گنجانده شده است: «فقط نوبت داشتن؛ برای سازنده خودرو تعهدی ایجاد نمی کند.
لذا اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تایید کردند که شکایت متقاضیان در زمینه تعویض خودرو قابل قبول نیست.
این نهاد درباره این رای توضیح داد: شکایات و ایرادات در خصوص تعویض خودرو که آن هم دو گروه است؛ گروه اول: شکایاتی که موضوع آن تغییر مدل خودرو ثبت شده در سامانه یکپارچه خودرو می باشد توضیح اینکه پس از ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو سیستم و تعیین مدل خودروی درخواستی مشتری، شرکت خودروسازی با ارسال پیامکی به مشتری از وی خواسته است تا برای خودرویی متفاوت قرارداد ببندد.
با توجه به اینکه ثبت نام در سامانه الزامی برای خودرو ایجاد نمی کند و این نکته نیز در آگهی های ثبت نام در سامانه یکپارچه درج شده است، اعضای شورای رقابت با اکثریت حاضران تصویب کردند که شکایات مربوط به آن است. به ثبت نام و مراحل بعدی در سیستم یکپارچه در شورای رقابت قابل رسیدگی نیست
گروه دوم: آن دسته از شکایات هستند که اظهار تردید کرده اند، پس از انعقاد قرارداد، شرکت خودروسازی اعلام کرده است که مشتری خودروی دیگری غیر از خودروی ثبت نامی دریافت خواهد کرد. با توجه به اینکه در این شکایات شرکت های خودروسازی اعلام کرده اند که اجباری برای تغییر مدل خودرو وجود نداشته و به مشتری پیشنهاد شده و تنها مدل خودرویی است که مشتریان با تغییر آن موافقت کرده و اصلاحیه قرارداد را امضا کرده اند. ، استفاده شد.
لذا اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تصویب کرده اند که در مواردی که شاکی قرارداد منعقد و رضایت داده و سپس به شورا شکایت کرده است امکان رسیدگی در شورا وجود ندارد.
تله ماشین سیاستمداران
بر این اساس در واقع با این تصمیم شورای رقابت، خودروسازان دیگر ملزم به رعایت اولویت های تعیین شده از طریق سامانه یکپارچه نیستند و می توانند خودروی دیگری را با طرح تبدیل و تعویض به مشتری تحویل دهند.
قابل ذکر است که در این مورد هم حق با خودروساز و هم متقاضی است. چرا که بر اساس وعده های سیاست گذار، متقاضی در طرح های خودرویی ثبت نام کرد تا با قیمت مناسب تری در این آشفته بازار خودرو کشور صاحب خودرو شود. به دلیل اجبار سیاستگذار، خودروساز مجبور شد خودروهایی را عرضه کند که حتی ممکن است استانداردهای لازم برای تولید را نداشته باشند.
پژو پارس در بن بست 85
در این خصوص می توان به خودروی پژو پارس که بیش از 6 ماه محل اختلاف متقاضیان و ایران خودرو بود، اشاره کرد. متقاضیان خرید این محصول تقریبا هر روز در مقابل نهادهای دولتی از جمله وزارت امنیت تجمع کرده و خواستار دریافت خودروی ثبت نامی خود شدند. اما ایران خودرو و سازمان استاندارد اعلام کردند که این خودرو به دلیل نداشتن استاندارد 85 اجازه تولید ندارد. درگیری که در نهایت با دستور رئیس جمهور برای ادامه تولید این خودرو به پایان رسید.
بر این اساس، بازار آشفتهای که امروز در صنعت خودرو شکل گرفته، حاصل تصمیمهای سیاستمداران یا با اهداف پوپولیستی و یا با هدف گفتار درمانی و خبر درمانی است. به نظر می رسد سیاست گذار به جای حل مشکلات واقعی صنعت خودرو به دنبال پاک کردن صورت مشکل است و به عوارض آن اهمیتی نمی دهد. در ماجرای راه اندازی سامانه یکپارچه بسیاری از کارشناسان نسبت به عواقب آن هشدار دادند، حتی زمانی که اعلام شد نوبت برخی از متقاضیان یک سال و نیم پس از ثبت نام می رسد، باز هم شاهد هشدار کارشناسان و فعالان صنعت خودرو بودیم. اما آنچه در عمل اتفاق افتاد برخلاف همه هشدارها بود و وزارت صمت ترجیح داد ساز خود را کوک کند. سیاستی که نه تنها مصرف کننده را ناراضی و ناامید کرد، بلکه تولیدکننده را نیز در مظان اتهام قرار داد.
در واقع این اقدام علاوه بر عدم توجه به ظرفیت تولید و رایزنی با خودروسازان، آنها را نیز مجبور به ثبت نام فراوان کرد. بسیاری از خودروسازان مطرح در بخش خصوصی و حتی سایپا و ایران خودرو با درخواستی فراتر از ظرفیت سالانه خود مواجه شدند.
همه این اتفاقات در حالی رخ داد که در عین حال رایزنی ها و ارائه مستندات و استدلال های سازندگان مبنی بر اشتباه و غیرقابل اجرا بودن این تعهدات بی نتیجه ماند و خودروسازی وزارت صمت خودروسازان را بر اساس دیدگاه و تفکر خود موظف کرد. . و مجبور به تولید بر اساس میزان ثبت نام و فروش در سامانه یکپارچه شدند، به طوری که پس از قیمت گذاری دستوری، فروش و عرضه دستوری خودرو نیز وارد ادبیات اقتصادی ایران شد، برای محصولی که طبق موارد قبلی و مسئولان فعلی وزارت امنیت، به یک محصول سرمایه تبدیل شده است. و با توجه به فاصله زیاد قیمت کارخانه با بازار، خرید از کارخانه نه تنها صرفه اقتصادی دارد، بلکه روزنه امیدی برای افرادی است که سال ها منتظر خرید خودرو هستند.
منبع: بانک اول
گفتگو در مورد این post