با توجه به منابع مالی، مهمترین پاشنه آشیل طرح جنبش ملی مسکن یعنی مشارکت تعاونی ها می تواند سرمایه های مردم را به سمت این طرح هدایت کند. موضوعی که به جهش تولید مسکن کمک می کند. مدیرعامل اتحادیه تعاونی های ساختمانی شهر تهران این طرح را در راستای «جهش تولید مسکن با مشارکت مردم» و تحقق شعار سال می گوید.
استفاده از منابع سرمایه به نفع مصرف مسکن
از زمان تصویب قانون جهش تولید و عرضه مسکن در مرداد 1400 تاکنون، خلاء استفاده از ابزارها و مدل های مختلف برای اجرای این طرح احساس شده است. شاید یکی از دلایل آن نگاه تک بعدی و دولت محور به بزرگترین پروژه دولت سیزدهم باشد. به عنوان مثال، استفاده از منابع سرمایه به نفع نیازهای مصرف کننده آنطور که باید مورد توجه قرار نگرفت.
خشایار باقرپور – مدیرعامل اتحادیه تعاونی های ساختمانی شهر تهران – درباره جزئیات تفاهم نامه اخیر با وزارت راه و شهرسازی گفت: منابع مالی طرح نهضت ملی مسکن مطابق پیش بینی و برنامه ریزی محقق نشد. بانک ها با این طرح همکاری نکردند. اعداد نشان می دهد که انطباق آنها با بخشنامه ها بسیار کم بوده است.
به گفته وی، اقدام فوری این است که متقاضیان و مصرف کنندگان واقعی مسکن در تولید مسکن مشارکت کنند. نیازی به ایجاد پلتفرم جدید نیست. زیرساخت های قانونی در بخش تعاونی و سایر سازمان های غیردولتی موجود است. پس از حدود سه سال رایزنی، الحمدلله وزارت راه و شهرسازی این دو رکن اساسی یعنی ارکان مشارکتی و منابع عمومی را پذیرفت و در ابتدای سال جاری تفاهم نامه ای بین اتحادیه تعاونی های ساختمانی و اتحادیه به امضا رسید. وزارت راه و شهرسازی.
باقرپور درباره اجرای این برنامه اظهار داشت: بخشی از واحدهای مسکونی به متقاضیان نهضت ملی مسکن و بخشی نیز به تعاونی ها اختصاص می یابد. با توجه به مدل پیش بینی شده، این موضوع می تواند به سایر زمینه ها نیز تعمیم یابد. به عنوان مثال از زمین های مستعد گردشگری به نفع تولید مسکن استفاده شود. حتی در این تفاهم نامه نیز ظرفیت سایر بخش های اقتصادی دیده شده است. یعنی تنها به استفاده از ظرفیت های تعاونی ها محدود نمی شود. بخش خصوصی نیز می تواند وارد شود و اتحادیه نقش هاب را ایفا خواهد کرد.
بنابراین گزارش، در این تفاهم نامه بر صنعتی شدن و استفاده از فناوری های نوین تاکید شده است. وزارت راه و شهرسازی متولی تعامل با کشورهای صاحب فناوری برای انتقال دانش و فناوری است تا آن را در اختیار مدیران اجرایی قرار دهد. این دقیقا همان نقشی است که سال هاست بخش غیردولتی و تعاونی از وزارت راه و شهرسازی انتظار دارند.
به گفته باقرپور، این تفاهم نامه قابلیت توسعه و ارتقاء تا یک میلیون واحد مسکونی را دارد که ما را به اهداف بخش تعاون و اسناد بالادستی نظام نزدیک می کند. این اولین تفاهم نامه با تعاونی هاست که به صورت مشارکتی انجام می شود.
قیمت بر اساس هزینه خواهد بود
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های ساختمانی شهرستان تهران نیز در خصوص قیمت واحدها در قالب این طرح تعاونی، قیمت را بر اساس قیمت تمام شده عنوان کرد. در حال حاضر تعاونی ها عضویت دارند اما به سختی می توانند زمینی را که بر عهده وزارت راه و شهرسازی است به دست آورند. در حال حاضر مکاتبات با ادارات راه و شهرسازی انجام شده، تفاهم نامه به استان ها ابلاغ شده و به سرعت در حال حرکت است.
به گفته وی، دبیرخانه نهضت ملی مسکن نیز در اتحادیه تعاونی ها ایجاد شده که با همکاری کمیسیون مسکن اتاق تعاون ایران به تعاونی ها فراخوانده شده است. استان ها آمادگی و ظرفیت های خود را اعلام می کنند. حتی می توان به عنوان کنسرسیوم عمل کرد. به این ترتیب چند تعاونی مسکن مرتبط با ادارات، سازمان ها و ادارات در کنار تعاونی های انبوه سازی کارها را پیش خواهند برد. همه این مدل ها پیش بینی شده است. همچنین اتحادیه امور تامین مالی و اجرا را مدیریت و نظارت می کند.
منبع: Ekshattannews
گفتگو در مورد این post