شریعتی در این برنامه عنوان کرد که در حال حاضر کشور به واردات بنزین می پردازد زیرا از تولید بنزین ناراضی هستیم و باید این موضوع را به نوعی جبران کنیم.
به گفته وی، شرایط کشور روز به روز بدتر می شود و این عدم تخصیص بنزین به کد ملی تنها به ضرر کسانی است که سهمی ندارند و روز به روز شرایط برای آنها بدتر می شود. .
شریعتی با بیان اینکه سامانه مدل مصرف گاز را در کشور تعریف کرده ایم و برای بنزین هم باید همین کار را انجام دهیم، گفت: 2 میلیون و 600 هزار خانوار دهک اول خودرو ندارند و 430 هزار نفر در دهک دهم خودرو ندارند. که از طریق کد ملی به این افراد تعلق می گیرد.
وی بیان کرد: می توان بدون شوک قیمتی همین سامانه یارانه بنزین را بین خانواده ها توزیع کرد تا قشر محروم دچار آسیب نشوند.
شریعتی با بیان اینکه سهم بنزین تنها به 45 درصد خانوارها اختصاص دارد، گفت: 150 هزار کارت سوخت بدون خودرو پیدا کردیم و اگر این تخصیص سوخت براساس کد ملی باشد دیگر قاچاق سوخت و سوخت فیزیکی نخواهیم داشت. از قاچاق جلوگیری خواهد شد.»
وی افزود: افرادی که خودرو ندارند می توانند سهم خود را به افراد دیگر بدهند زیرا امروز 120 میلیون لیتر بنزین مصرف داریم که 50 درصد آن 1500 تومان و 50 درصد دیگر 3000 تومان است که مردم می توانند از این سهمیه استفاده کنند. .
وی بیان کرد: واگذاری سهمیه به این شکل تاثیر مالی بسیار خوبی خواهد داشت اما به شرطی که زیرساخت های آن فراهم شود که البته این طرح به صورت آزمایشی در کیش و قشم اجرا شد که مردم متوجه نشدند. از نظر درک بسیار خوب است، اما این طرح قابل پخش است.
وی گفت: قیمت فعلی بنزین لیتری 4000 تومان است و افراد بالای 100 خودرو هم اکنون 1500 تومان بنزین می گیرند که قابل مقایسه با عدالت جامعه نیست.
نخعی از کمیته مردمی در ادامه این برنامه گفت: عدم تعادل انرژی یکی از چالش های بزرگ کشور است و در کنار چالش تورم و پاشنه آشیل کشور عدم تعادل انرژی است و به گفته آژانس بین المللی ما 100 هزار میلیارد دلار یارانه پنهان انرژی داریم که باید با آن مقابله کنیم.
وی با بیان اینکه کشور در وضعیت خوبی نیست، در این مورد تردیدی ندارد و گفت: هر سیاست جدیدی اوضاع را بدتر می کند، اما در حال حاضر عدالت مهم است و باید به سمت عدالتی برویم که بحث اجرایی و وضعیت را بدتر نکند. .
وی گفت: روزانه 10 میلیون بنزین وارد می کنیم و اگر بنزین را به کد ملی مردم اختصاص دهیم انگیزه ای برای صرفه جویی در مردم ایجاد نمی شود و با این اقدام حتی به افزایش مصرف بنزین دامن می زنیم.
نخعی با بیان اینکه در این طرح انگیزه و عدالت وجود ندارد، گفت: مردمی که در روستاها زندگی می کنند کمتر به وسایل حمل و نقل عمومی دسترسی دارند، بنابراین اختصاص بنزین به آنها در قالب سهمیه های فعلی مناسبتر است.
وی با بیان اینکه تخصیص بنزین در قالب کد ملی موجب تورم مورد انتظار می شود، گفت: اجرای طرح تخصیص بنزین به کد ملی قطعا تورم شدید مورد انتظار را به همراه خواهد داشت.
وی اظهار داشت: این اقدام به ضرر جامعه است و توزیع بنزین از این طریق باعث ارسال بنزین به مناطق محروم و مرزی کشور می شود.
نخعی با اشاره به اینکه این طرح چندان موثر نیست و 85 میلیون ایرانی درگیر این سهمیه هستند، گفت: بسیاری از مردم به کارت بانکی دسترسی ندارند و از سوی دیگر می توان حملات سایبری را از طریق این سامانه افزایش داد. تخصیص بنزین به کارت ملی چرا امکان کپی کارت بانکی وجود دارد؟ وجود دارد.
منبع:گسترش نیوز
گفتگو در مورد این post