آکنه قارچی یکی از انواع آکنه کمتر شناخته شده است که در برابر درمان مقاوم بوده و در بزرگسالی شایع است. آکنه قارچی هیچ تفاوتی با آکنه معمولی ندارد. این نوع آکنه اغلب به اشتباه به عنوان آکنه ولگاریس تشخیص داده می شود که منجر به تجویز طولانی مدت آنتی بیوتیک می شود.
در این مقاله قصد داریم به بررسی روش های تشخیص و درمان آکنه قارچی بپردازیم.
تفاوت بین آکنه قارچی و آکنه معمولی
آکنه قارچی یا آکنه قارچی نوعی آکنه و التهاب در فولیکول های مو است که در اثر نوعی قارچ ایجاد می شود که اغلب به صورت جوش های زیر پوستی و به صورت خوشه ای و نزدیک به هم دیده می شود. آکنه قارچی اغلب با خارش این بیماری همراه بوده و بیشتر در نواحی که غدد سباسه فعالیت بیشتری دارند (پوست چرب) مانند ناحیه t صورت، به ویژه پیشانی، شانه ها، سینه و پشت بروز می کند.
علائم آکنه قارچی
مهمترین علامت آکنه قارچی جوش های زیر پوستی و خوشه ای در ناحیه پیشانی و چانه است که گاهی با خارش همراه بوده و در فصول گرم سال تشدید می شود. جوش های قارچی اغلب به یک اندازه هستند و نزدیک به هم ظاهر می شوند.
تداوم آکنه تا بزرگسالی، به ویژه زمانی که جوش ها به خوبی به درمان پاسخ نمی دهند، یکی از مهم ترین علائمی است که احتمال بروز آکنه قارچی را مطرح می کند.
یکی دیگر از علائمی که می تواند نشان دهنده قارچی بودن ضایعات باشد، ریزش جوش ها با استفاده از هر محصول مراقبت از پوست از جمله کرم ها، تونرها، مرطوب کننده ها و ضدآفتاب ها است.
علت آکنه قارچی
قارچ مالاسزیا که عامل آکنه قارچی است، روی پوست 92 درصد افراد زندگی می کند. اما عواملی باعث ایجاد آکنه این قارچ در برخی افراد می شود و همانطور که گفتیم مهمترین عامل ایجاد آکنه قارچی اختلال در فلور میکروبی پوست است.
عوامل زیادی باعث اختلال در فلور میکروبی پوست و رشد بیش از حد قارچ ها می شود. مهم ترین عواملی که باعث ایجاد آکنه قارچی می شوند عبارتند از: بیماری های مربوط به سیستم ایمنی، مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها که باعث از بین رفتن باکتری های خبرجو و اختلال در فلور میکروبی طبیعی پوست می شود، هوای گرم و مرطوب و تعریق زیاد، ابتلا به سایرین. بیماری ها قارچی مانند درماتیت سبورئیک و در نهایت پوست چرب و ترشح بیش از حد چربی پوست.
درمان آکنه قارچی
داروهای ضد قارچی مانند کتوکناوزل که به عنوان شامپو کتوکنازل برای شستشو استفاده می شود، آزلائیک اسید، اسید سالیسیلیک، بنزوئیل پراکسید، اوره به دلیل خواص کراتولیکی و روغن کاپریلیک اسید (MCT Oil) از موثرترین درمان ها برای آکنه قارچی هستند.
استفاده از چای سبز، استفاده از عسل برای پوست و استفاده از روغن درخت چای از درمان های خانگی آکنه قارچی است.
داروهای ضد قارچ:
دانش گربه
بزرگترین و معروف ترین ضد قارچ ها «آزول ها» از جمله بیفونازول، ایترکونازول، کتوکونازول و … هستند و با ایجاد اختلال در غشای سلولی رشد قارچ ها را متوقف می کنند.
یک مطالعه نشان داده است که کتوکونازول در مقایسه با سولفید سلنیوم، روی پریتیون، کلوتریمازول و ضد قارچ های بیفونازول می تواند قارچ مالاسزیا را با حداقل غلظت از بین ببرد.
بنابراین اولین قدم در درمان استفاده از شامپو کتوکونازول 1% یا 2%، دو بار در هفته به مدت یک ماه یا طبق دستور پزشک است. پس از از بین رفتن کامل ضایعات، می توانید هفته ای یکبار از این شامپو به عنوان درمان نگهدارنده و جلوگیری از عود استفاده کنید. مراقب باشید که شامپو باید 5 دقیقه روی پوست بماند و سپس آبکشی شود (PMID: 18494909).
اسید آزلائیک برای درمان آکنه قارچی
مهمترین مزیت آزلائیک اسید در درمان آکنه قارچی خاصیت ضد میکروبی آزلائیک اسید است. آزلائیک اسید علاوه بر خاصیت ضد قارچی، از رشد باکتری پروپیونی (باکتری های مولد آکنه) نیز جلوگیری می کند.
اسید آزلائیک محتوای اسید چرب آزاد پوست را کاهش می دهد که در پوست افراد مبتلا به مالاسزیا بیش از حد طبیعی است.
اگر از قارچی یا باکتریایی بودن آکنه مطمئن نیستیم، بهترین درمان استفاده از ترکیباتی با خواص ضد میکروبی است که هم بر روی آکنه قارچی و هم بر روی آکنه باکتریایی اثر درمانی دارند.
سالیسیلیک اسید BHA برای درمان جوش های آکنه
از دیگر ترکیبات با خاصیت ضد میکروبی می توان به اسید سالیسیلیک اشاره کرد. اسید سالیسیلیک یک لایه بردار با خواص ضد التهابی، ضد قارچی و ضد باکتریایی است. این یک اسید هیدروکسی محلول در چربی است که می تواند چربی محبوس شده در منافذ را حل کند و از مسدود شدن منافذ جلوگیری کند. بر خلاف آلفا هیدروکسی اسید، اسید سالیسیلیک پوست را نسبت به نور خورشید حساس نمی کند و پوست حساس آن را به خوبی تحمل می کند.
بنزوئیل پراکسید برای درمان آکنه قارچی
استفاده از مواد شوینده حاوی بنرویل پراکسید یکی از موثرترین درمان ها برای آکنه قارچی، موهای زیر پوستی، انواع فولیکولیت و درماتیت سبورئیک است.
با توجه به اینکه بنزوئیل پراکسید یکی از درمان های قوی و محرک است، برای درمان آکنه قارچی استفاده از بنزوئیل پراکسید در تماس کوتاه با پوست توصیه می شود. یعنی اگر از محلول یا کرم بنزوئیل پراکسید استفاده می کنید، بعد از 5 تا 10 دقیقه آن را از صورت خود بشویید یا از شوینده حاوی بنزوئیل پراکسید استفاده کنید.
گوگرد برای درمان آکنه قارچی
گوگرد یک ماده کراتولیتیک است که باعث لایه برداری و جدا شدن قارچ ها از سطح پوست می شود. همچنین گوگرد می تواند مستقیماً از رشد قارچ ها جلوگیری کند. این ترکیب یکی از قدیمی ترین درمان های آکنه پوست است، زیرا یونانیان باستان بیماری های پوستی مختلف را با گوگرد درمان می کردند.
برای استفاده از گوگرد می توانید از خودکار یا پاک کننده های صورت حاوی گوگرد استفاده کنید.
عصاره چای سبز؛ درمان خانگی آکنه قارچی
استفاده از 5% عصاره چای سبز در وان حمام، سه بار در هفته و به مدت 30 دقیقه می تواند در از بین بردن قارچ M. sympodialis (PMID: 22870055) موثر باشد، ضمن اینکه این ترکیب دارای خواص ضد میکروبی بوده و بر روی آکنه باکتریایی نیز موثر است. و به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد بعد از 4 هفته علائم اگزما را بهبود می بخشد.
استفاده موضعی از عسل بر روی ضایعات به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی آن می تواند موثر باشد. مطالعات نشان داده است که استفاده موضعی از عسل در درمان شوره سر و درماتیت سبورئیک منجر به ناپدید شدن گونه های قارچی مرتبط با این بیماری ها شده است. مطالعات کمتری در مورد تأثیر عسل بر مالاسزیا انجام شده است، اما همین مطالعات تأثیر عسل را بر مالاسزیا فولیکولیت ثابت کرده است.
روغن درخت چای؛ درمان آکنه قارچی
تعدادی از مطالعات آزمایشگاهی و مطالعات انسانی نشان داده است که Melaleuca alternifolia یا روغن درخت چای دارای خواص ضد میکروبی قوی علیه مالاسزیا است. بنابراین استفاده موضعی از روغن درخت چای در درمان آکنه قارچی موثر است.
منتشر شده توسط تریبون
گفتگو در مورد این post