به گزارش صد اقتصاد، بررسی روند تحریم ها علیه کشورمان در فاصله سال های 2018 تا 2021 نشان می دهد که دولت آمریکا در آن زمان تمامی تحریم های بزرگ را علیه کشورمان در ماه های نخست خروج این کشور از برجام اعمال کرده است. تحریمهای بعدی تأثیر اقتصادی چندانی بر کشور ما نداشت و اکنون این سؤال این است که حتی اگر ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا دوباره پیروز شود، آیا دولت این کشور چیزی برای اعمال تحریمهای بیشتر در چنته دارد؟
چند هفته ای است که بازارهای مالی کشورمان به دلیل حضور جدی تر دونالد ترامپ در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری امسال در آمریکا دچار نوسان شده و به نظر می رسد فعالان بازار نگران ادامه اعمال تحریم ها از سوی آمریکا هستند. در صورت پیروزی مجدد ترامپ
آمارهای وزارت خزانه داری آمریکا نشان می دهد که این کشور در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ و از سال 2018 تا 2021 بیش از 1500 تحریم علیه ایران و شرکت ها و شخصیت های خارجی که با کشورمان مراودات تجاری داشته اند اعمال کرده است.
در بخشی از این تحریم ها، سپاه پاسداران و بانک مرکزی نیز در کنار بسیاری از شخصیت های ملی تحریم شدند. نکته مهم این است که دولت ترامپ حتی برخی از دانشمندان، تولیدکنندگان، بانک ها و شرکت های تجاری را تحریم کرد و برخی شرکت های تجاری و حتی کشتیرانی را در فهرست تحریم های خود قرار داد.
در واقع ابزار تحریم محورهای اصلی سیاست فشار حداکثری ترامپ در بازه زمانی مذکور، اعمال زور به کشورمان پس از خروج از توافق هستهای با ایران بود تا شاید منجر به بازنگری برخی داخلی یا داخلی شود. سیاست خارجی کشورمان
البته بسیاری از این تحریم ها به بهانه های مختلف از جمله برنامه صلح است آمیز هسته ای، توسعه موشک های بالستیک و حتی فعالیت های منطقه ای کشورمان اعمال شد، در ابتدا در زمان اوباما طراحی و اجرا شد و در واقع بسیاری از تحریم هایی که ترامپ اعمال کرد، تحریم های دولت اوباما بود و بعد از آن بود. بازگرداند که دیدیم تحریمهای جدیدی نیز اعمال کردیم.
پس از خروج دولت آمریکا از برجام، بسیاری از شرکت های خارجی از 21 کشور از جمله ارمنستان، بحرین، بلژیک، انگلیس، چین، گامبیا، آلمان، هند، روسیه، عراق، لبنان، مالزی، سیشلترکیه، تایلند، سنگاپور، آفریقای جنوبی و حتی امارات را به دلیل تعامل با ایران تحریم کرد.
دولت ترامپ حتی زمانی که در انتخابات 2021 از دموکرات ها شکست خورد، دست از تحریم ایران برنداشت و سیاست فشار حداکثری علیه کشورمان را تا روزهای آخر ادامه داد. البته دولت آمریکا در ماه های اول تحریم های اصلی را علیه کشورمان اجرا کرد و در سال های 2019 تا 221 عملا تحریم هایی اعمال شد که تاثیر چندانی نداشت و بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت.
آغاز ماجرای تحریم ها پس از شکست برجام
ترامپ در تاریخ 6 آگوست 2018 با صدور فرمان اجرایی دور اول تحریم ها را علیه بورس طلا، فلزات گرانبها، صنعت خودرو و دارایی های خارجی کشورمان و کلیه معاملات مربوط به خرید و فروش گرافیت قرار داد. ، آلومینیوم، فولاد و زغال سنگ. ، و حتی نرم افزارهای مورد استفاده در این صنایع را ممنوع کرد.
همزمان، سیستم بانکی، صنعت کشتیرانی و صنعت هوانوردی ایران دوباره تحریم شدند و دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا در بزرگترین اقدام تحریمی یک روزه خود بیش از 700 فرد، شرکت، هواپیما و کشتی را تحریم کرد. در تاریخ این کشور انجام داد
در آبان ماه همان سال نام شرکت ملی نفتکش و چند شرکت کشتیرانی دیگر به همراه 65 شرکت تابعه و 122 کشتی در فهرست تحریم های آمریکا قرار گرفت و 50 بانک ایرانی و شرکت های تابعه آنها نیز تحریم شدند. .
علاوه بر تمامی موارد ذکر شده، بسیاری از نهادهای مرتبط با حکومت ایران نیز طی سال های 2018 تا 2021 به دلایلی که ذکر کردیم توسط دولت ترامپ تحریم شدند.
صنعت نفت کشورمان در کنار نظام بانکی یکی از حوزههایی بود که دولت ترامپ از همان روزهای اول که حداکثر فشار را علیه کشورمان اعمال کرد، روی آن تمرکز کرد تا شاید بتواند دسترسی به منابع مالی را محدود کند. صادرات به ویژه نفت خام به کشورمان. زانو بزن
آسیب پذیری کشورمان در ماه های اول شکست برجام
آنچه می توان ادعا کرد این است که دولت ترامپ پس از خروج از برجام، هر آنچه را که می توانست برای اعمال حداکثری فشار علیه کشورمان به کار گیرد، در دستور کار قرار داد و تقریباً هیچ حوزه ای، حتی حوزه تامین دارو برای بیماران را در دستور کار قرار نداد. دشوار رفتار او هدف خود و اجرای این سیاست را بدون عقب نشینی از سوی دولت رها نکرد بایدن در سالهای پس از خروج ترامپ از کاخ سفید اجرا شده است.
در ابتدای خروج آمریکا از برجام، کشورمان به دلایل متعددی در ماه های ابتدایی اعمال تحریم ها آسیب پذیر به نظر می رسید و باعث شد تا شاهد تلاطم در بازارهای مالی داخلی به ویژه بازار ارز باشیم.
دولت اولاً موضوع خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم ها علیه کشورمان را جدی نگرفت و همین امر باعث شد تا دولت ها اقدامات پیشگیرانه یا متقابلی برای خنثی سازی کامل تحریم ها را در دستور کار خود قرار ندهند. در واقع سخنان پراکنده مقامات عالی رتبه دولت دوازدهم نشان می دهد که تصور دولت این بوده است که تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کشورمان با مقاومتی بین بین المللی و حداقل کشورهای حاضر در گروه 1+5 با آن مواجه خواهند شد و تاثیر کمی بر اقتصاد کشورمان خواهد داشت، اما در عمل شاهدیم که کشورهای اروپایی عضو 1+5 نیز به طور کامل شروع به اجرا کردند. تحریم های آمریکا بدون کمترین مقاومت
از سوی دیگر، در جریان اجرای توافق هستهای، برخی کانالهای مالی برای دور زدن تحریمهایی که کشورمان برای خنثی کردن تحریمهای غرب قبل از امضای برجام ایجاد و از آن استفاده میکرد، نیز ناشی از غفلتها و اطمینان خاطر بود. که برجام پایدار بماند. با استناد به سخنان جان کری، وزیر امور خارجه وقت آمریکا در مذاکرات هسته ای، اگر رفته بود و این باعث شده است که پس از خروج یکجانبه ترامپ از برجام، استفاده از این کانال ها عملا غیرممکن یا بسیار دشوار شود.
بنابراین، ایجاد کانال های جدید برای از سرگیری روند خنثی سازی تحریم ها و تعامل مجدد با مشتریان خارجی به دور از چشم آمریکا، مدتی طول کشید.
چرا چیزی برای تحریم باقی نمانده است؟
لازم به ذکر است که در زمان اجرای تحریم ها علیه کشورمان به ویژه در حوزه نفت، قیمت نفت در بازارهای جهانی تا حدودی پایین بود و دنیا درگیر افزایش قیمت حامل های انرژی بود. از جمله گاز و سوخت به دلیل درگیری نظامی روسیه و اوکراین و پیامدهای آن به ویژه برای کشورهای اروپایی نشده بود. لازم به ذکر است که به دلیل شیوع ویروس کرونا، قیمت نفت حتی در برخی مقاطع به سطوح بسیار پایینی سقوط کرد که در سال های پس از فوریه 2022 و شروع جنگ بین مسکو و کی یف به یک رویا تبدیل شده است.
در شرایط فعلی، اما فضای بین بین المللی تغییر کرده است و کشورهای اروپایی به دلیل کنار گذاشتن واردات نفت و گاز و همچنین بنزین و گازوئیل از روسیه، به شدت درگیر بحران گرانی حاملهای انرژی و متعاقب آن افزایش هزینههای زندگی بودند. این کشورها مجبورند هستند برای توقف واردات نفت و گاز از روسیه در حمایت از اوکراین، این حامل های انرژی را با چند برابر قیمت از آمریکا و سایر کشورها وارد کنید.
بنابراین در سالهای ریاست جمهوری بایدن شرایط برای کشور ما تغییر نکرده است و همین سیاست فشار حداکثری علیه کشورمان از سوی دولت کنونی آمریکا دنبال شده است. آنچه نسبت به سال 2018 تغییر کرده این است که کشور ما توانسته سیاست خنثی سازی تحریم ها و دور زدن آن را به طرق مختلف توسعه دهد و بسیاری از این تحریم ها عملا بوده است. هاهاشیا take away صادرات نفت کشورمان نیز رو به افزایش است گرفتن و به گفته مسئولان بانک مرکزی روند تامین ارز به خوبی پیش می رود.
بنابراین حتی اگر بار دیگر شاهد پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا باشیم که البته چندان محتمل به نظر نمی رسد، تقریبا چیزی برای تحریم کشورمان باقی نمانده است، اما در عوض کانال های ارتباطی کشورمان در خنثی سازی تحریم ها است. روز به روز در حال گسترش است.
گفتگو در مورد این post