سال 1402 سال بسیار خوبی برای صنعت خودرو و بازار کشور بود. امسال بیش از سال های گذشته درگیر شعار و وعده بودیم. اما متاسفانه تقریبا هیچ یک از این وعده ها محقق نشد و بازار و صنعت خودرو همچنان در وضعیت نامعلومی قرار داشتند.
در گزارش پیش رو به بخش های مهمی از سرنوشت بازار و صنعت خودرو در سال 1402 پرداخته ایم.
1- واردات ناموفق
یکی از وعده های مهم بارها از سوی مسئولان صنعتی کشور مربوط به واردات انبوه خودروهای جدید بود. قرار بود سیاست گذار با واردات و عرضه خودروهای خارجی به بازار به نحوی انحصار بازار را بشکند و قیمت ها را به سمت تعدیل سوق دهد، اما با گذشت 12 ماه تنها حدود 11 هزار خودرو وارد کشور شد.
این در حالی است که طبق وعده های بی شمار متولیان وزارت امنیت امسال قرار بود 200 هزار خودروی خارجی وارد کشور شود اما هر بار که رسانه ها موضوع را از متولیان امنیت جویا می شدند با بهانه جویی مواجه می شدند. مانند استاندارد، گمرک و… صامت تاکید کرد که وعده واردات 200 هزار خودروی خارجی مربوط به وزیر قبلی صامت، رضا فاطمی امین است!
2- تاخیر تولید
یکی دیگر از وعده های سیاست گذار صنعتی تولید یک میلیون و 600 تا یک میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو تا پایان سال 1402 بود که البته بر اساس گزارش وزارت امنیت در سال جاری یک میلیون و 340 هزار دستگاه خودرو تولید شد که این رقم تنها در مقایسه با تولید یک میلیون و 1000 دستگاه خودرو نیست. . 348 هزار خودرو در سال گذشته افزایشی نداشته اما به اهداف سیاستگذاران نیز نرسیده است.
بنابراین امسال تولید خودرو تقریباً 22 درصد از برنامه های پیش بینی شده عقب است و نتوانست به رکوردهای وزارت حراست برسد. به این ترتیب بیش از 360 هزار خودرو کمتر از هدف تولید شده است.
3- واردات خودروهای فرسوده در نقطه صفر
وعده دیگری که بارها تکرار و بارها اعلام شد و به منظور مدیریت بازار خودرو و شکستن انحصار موجود اجرایی خواهد شد، واردات خودروهای فرسوده خارجی با قیمت پایین بود تا بازار به سمت رقابتی شدن پیش برود. در همین راستا حتی آیین نامه واردات این خودروها نیز 6 ماه پیش از سوی وزارت حراست به دولت ارسال شده بود که تا امروز خبری از این آیین نامه نیست.
هر بار که از وزرای اقتصاد و صلح و سخنگوی اقتصادی دولت در مورد مقررات واردات خودروهای فرسوده سوال می شود، عبارت «به زودی اعلام می شود» را به کار می برند. حتی در آخرین کامنت علی آبادی وزیر صمت با ادبیاتی عجیب اعلام کرد که «شنیدن نصاب مقررات واردات خودروهای فرسوده باعث ایجاد کهیر می شود»!
به هر حال سال رو به پایان است و هنوز خبری از آیین نامه مذکور نیست و مشخص نیست این آیین نامه در سال آینده ابلاغ می شود یا در آرشیو هیات دولت باقی می ماند.
4- نظارت بر شورای رقابت و افزایش قیمت خودرو
شورای رقابت که زمستان سال گذشته به عرصه خودرو بازگشت، امسال دو بار قیمت خودرو را افزایش داد. آخرین بار این افزایش قیمت در پاییز انجام شد تا قیمت خودروهای «پیشرفته» مشخص شود. یعنی خودرویی که قبلا تولید می شد با افزودن صفت «پیشرفته» به آن توانست مجوز افزایش مجدد قیمت را بگیرد.
در ادامه نقش شورای رقابت در صنعت و بازار خودرو ضعیف تر از گذشته شد. به این ترتیب که تاکنون شورای رقابت در مورد قیمت خودرو به صورت پیشینی اظهار نظر می کرد، یعنی قیمت های اخذ شده توسط سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده پس از ارسال به شورای رقابت و تصویب این شورا اجرا می شد، اما با قوانین جدید دستورالعمل نظارت شورا به صورت جانبی بود. یعنی قیمت های محاسبه شده توسط سازمان حمایت به وزارت محرمانه اعلام می شود و این وزارتخانه قیمت ها را به خودروسازان اعلام می کند که این قیمت ها برای عرضه کننده خودرو الزام آور است. (جزئیات بیشتر)
5- تغییر هویت سامانه یکپارچه فروش خودرو
در زمستان سال گذشته روش نوبت دهی به جای روش قرعه کشی در دستور کار سیاست گذار صنعتی قرار گرفت. به این ترتیب با راه اندازی سامانه یکپارچه فروش خودرو، مقرر شد خودروهای تولید داخل، مونتاژ و وارداتی به صورت یکپارچه و انبوه در این سامانه عرضه شوند. در دو مرحله شاهد عرضه انبوه خودرو از طریق این سامانه بودیم. اما زمانی که وعده های زیادی برای برگزاری مرحله سوم داده شد، ناگهان اعلام شد که دیگر عرضه انبوه در این سامانه صورت نمی گیرد.
بر این اساس مقرر شد عرضهها در سامانه یکپارچه به صورت مرحلهای انجام شود و هر زمان خودروساز خودرویی تولید و آماده عرضه باشد، از طریق سامانه یکپارچه عرضه کند. بنابراین مرحله سوم دیگر برگزار نشد و از فصل پاییز، تامین در سیستم یکپارچه به صورت مرحله ای انجام شد.
وعده های شکست خورده؛ از واردات محدود خودرو گرفته تا ورشکستگی خودروسازان
6- انتقال بی پایان خودروسازان
یکی دیگر از اخباری که امسال در صنعت خودرو سر و صدا کرد، مربوط به واگذاری شرکت های خودروسازی بود. اگرچه این سیاست طبق دستور رئیس جمهور اتخاذ شد و حتی جلسات متعددی از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد، اما در نهایت به دلیل مشخص نشدن سهام خودروسازان و عدم حذف از قیمت گذاری اجباری، موضوع واگذاری شرکت های خودروسازی بی نتیجه مانده است.
در این بین برخی از شرکت های خصوصی فعال در حوزه قطعه سازی از تمایل خود برای خرید سهام مدیریتی شرکت های خودروسازی خبر دادند که مورد انتقاد کارشناسان صنعت خودرو قرار گرفت اما به هر حال این درخواست ها همچنان پابرجاست و ادامه دارد. باید دید چه اتفاقی در سال 1403 در این بخش افتاد.
7- قیمت ها در بازار رکورد زد
تقریباً از تابستان تا پایان فصل پاییز حتی با نوسانات بازار ارز، قیمت خودروها تغییر چندانی نداشت و قیمت ها با ثبات نسبی حرکت کردند، اما با فرا رسیدن فصل زمستان و نوسان قیمت ها بازار ارز، افسار قیمت ها کشیده شد و شاهد افزایش بیش از ما در برخی خودروها از 100 میلیون تومان بودیم. امروز شرایط به گونه ای پیش رفته که هیچ خودرویی در بازار آزاد ایران زیر 400 میلیون تومان قیمت ندارد. حتی وضعیت قیمتی در بازار خودروهای فرسوده نیز تعریف نشده است. قیمت ها در آن بخش به دلیل اینکه تقاضا بیشتر از بخش خودروی جدید است، به شدت افزایش یافته و شرایط برای مصرف کنندگان واقعی سخت شده است. (قیمت خودرو در 5 اسفند 1402)
البته با آرامش نسبی بازار دلار و بازگشت به کانال 59 هزار تومان در اواسط اسفند، بازار خودرو نیز کمی آرام گرفت و با وجود اینکه قیمت ها همچنان نجومی است، افت حدود 5 را تجربه کردند. درصد نسبت به دوره اوج
8- زیان مستمر خودروسازان
صنعت خودرو زیان ده است و حتی به گفته کارشناسان ساعتی 3 میلیارد تومان ضرر می کند; اما علاوه بر زیان روزانه این شرکت ها، زیان انباشته ای نیز وجود دارد که از قبل به جا مانده است. در این راستا بررسی آخرین صورت های مالی خودروسازان که البته گزارشی غیر تلفیقی بوده و صرفاً مربوط به سه شرکت مادر تخصصی ایران خودرو، سایپا، پارس خودرو بوده و شامل شرکت های زیرمجموعه نمی شود، نشان می دهد که زیان انباشته این صنعت در 9 ماهه سال 1402 بیش از 174 هزار میلیارد تومان بوده است.
با توجه به اینکه خودروسازان در پایان سال گذشته 129 هزار و 100 میلیارد تومان زیان انباشته داشتند، بنابراین طی 9 ماهه امسال 44 هزار و 900 میلیارد تومان زیان انباشته را به ثبت رسانده اند.
9- نزدیک شدن به مرز ورشکستگی
با توجه به اینکه زیان خودروسازان بیش از سرمایه ثبت شده آنهاست، این 3 خودروساز بزرگ (ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو) مشمول ماده 141 قانون تجارت و در مسیر ورشکستگی قرار دارند. ماده 141 برای شرکت هایی است که نصف سرمایه خود را از دست داده اند. در واقع این ماده یک حکم قانونی است تا شرکت و پرسنل آن قبل از از بین رفتن کل سرمایه شرکت چاره ای بیندیشند.
در همین راستا، عباس علی آبادی، وزیر امنیت، اوایل اسفندماه سال جاری در نامه ای خطاب به محسن رضایی، دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، نگرانی خودروسازان را از افزایش قیمت خودرو اعلام کرد. زیان انباشته و شمول ماده 141 قانون تجارت برای سومین سال متوالی و تنها راه حل عملیاتی این امر با افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها اعلام شد و درخواست مشمول معافیت مالی تا پایان تیرماه شد. 1403. (توضیحات بیشتر)
10- گسترش اجاره خودرو
با توجه به وضعیت نامشخص بازار خودرو و عدم واردات کافی، این صنعت به محلی برای پخش رانت تبدیل شده است. اجاره برای مادران، اجاره جانبازان، اجاره خودروهای فرسوده، اجاره فوتبالیست ها، واردات خودرو توسط وزارت کشور از جمله رانت های اعطایی در این صنعت است.
البته هیچکس مخالف استفاده از خودروهای باکیفیت و به روز در نیروی انتظامی نیست، اما اعطای مجوز واردات خودرو به یک نهاد خاص به دلیل اینکه خودروهای وارداتی قیمت پایین تری دارند می تواند به عنوان رانت تلقی شود. و دردسر کمتر و همچنین زمینه اعطای مجوز واردات به سایر نهادها به دلایل دیگر فراهم می شود.
در خصوص واردات خودرو توسط جانبازان نیز لازم به ذکر است که جانبازان می توانند با 50 تا 70 درصد در سه سطح مختلف و از سقف ارزشی 25000 یورو تا 35000 یورو خودرو وارد کنند. در عین حال سقف ارز واردات خودرو برای مردم عادی 20 هزار یورو است. هیچکس مخالف واردات خودرو توسط این افراد نیست اما در این مدت کوتاه اعطای مجوز هر روز شاهد اخبار زیادی از فروش حواله های میلیاردی بودیم.
11- واردات محدود خودروهای برقی
عباس علی آبادی وزیر امنیت بر واردات خودروهای برقی از روز اول رهبری تاکید کرد. وی حتی قول داد امسال 100 هزار خودروی برقی در بخش تاکسیرانی وارد کشور شود.
این در حالی است که بر اساس اعلام مدیر پروژه خودروهای برقی وزارت حراست، تعداد خودروهای برقی ترخیص شده از گمرک امسال به ۲۷۷۶ دستگاه خواهد رسید.
وی البته تاکید کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت پیگیر طرح واردات 100 هزار تاکسی برقی، 400 هزار موتورسیکلت برقی و 4 هزار اتوبوس برقی برای سال آینده است.
12- آیین نامه اسقاط خودروهای فرسوده ابلاغ نشد
تردد روزانه 12 تا 14 میلیون خودروی فرسوده در خیابان های کشور در حالی است که قانون ساماندهی صنعت خودرو حدود 4.5 سال پیش در مجلس گذشته مطرح شد و پس از سه سال این قانون در خرداد 1301 به تصویب رسید. ماهها به وزارت صنعت و دولت مهلت داده شد تا آیین نامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را تصویب و ابلاغ کنند، اما به جای تصویب آیین نامه، ماده 10 این قانون اصلاح شد و به همین دلیل نام آن قانون اصلاح ماده است. 10 قانون سازمان صنعت. ماشین عوض شد
سرانجام قانون اصلاح ماده 10 در اواخر دی 1401 به تصویب رسید و پس از طی مراحل در 20 بهمن 1401 لازم الاجرا شد و پس از آن دولت سه ماه فرصت داشت تا آئین نامه خودروهای فرسوده را تصویب کند. بلاتکلیف می ماند.
گفتگو در مورد این post