به گزارش صد اقتصاد به نقل از گمهر، مدتی است که بازار ارز دوباره دچار نوسان شده و حاشیه ها بر متن این بازار پیشی گرفته است. در همین راستا در چند روز گذشته برخی رسانه ها با اصرار بر این حواشی سعی در القای حراج منابع ارزی داشتند و به عنوان نمونه به افزایش سهمیه ارز مسافرتی از 500 یورو به 1000 یورو اشاره کردند. .
حتی آش این اتفاق آنقدر پرشور شد که علی خضریان نماینده مجلس در صفحه مجازی خود نوشت: پس از پیگیری از نهادهای مسئول در دولت مطلع شدم که خوشبختانه با دخالت آقای رئیس جمهور در موضوع ارز مسافرتی، از توزیع این رانت ناعادلانه جلوگیری می شود، قطعا مطالبه بعدی برخورد با تصمیم گیران حراج منابع ارزی در شرایط جنگ اقتصادی است که آسیب های اقتصادی و اجتماعی به بار آورد.
در این بین بررسی های خبرنگار مهر نشان می دهد که دلیل اصلی ایجاد این حواشی پیرامون ارز مسافرتی زمانی شکل گرفت که گفته می شد عده ای بلیت را به صورت واقعی خریداری کرده اند تا از مابه التفاوت نرخ ارز مسافرتی سود ببرند. ارز آزاد و پس از رسیدن به فرودگاه و دریافت ارز از سوار شدن به هواپیما و پس دادن بلیت خودداری می کنند تا در نهایت با توجه به تفاوت نرخ ارز 20 میلیون تومان سود کسب کنند.
در همین راستا، پیگیری های خبرنگار مهر نیز حاکی از آن است که بانک مرکزی قصدی برای توقف ارز مسافری ندارد، بلکه به دنبال جلوگیری از سفته بازی در حوزه مربوط به این ارز است. برهمین اساس بانک مرکزی طی مکاتباتی با فرودگاه های بین المللی کشور، درخواست دریافت اسامی مسافرانی که ارز مسافرتی گرفته اند اما بلیت خود را کنسل کرده اند، شده است. بانک مرکزی قصد دارد ارز این افراد را بازگرداند و حتی در نظر دارد در صورت عدم بازگشت ارز، محدودیت های بانکی برای این افراد اعمال کند.
قابل ذکر است که هدف از تخصیص سهمیه ارزی برای سفرهای هوایی مدیریت بازار ارز و جلوگیری از سفته بازی به ویژه در ایام تعطیلات در چارچوب مبادلات رسمی ارزی کشور است زیرا در صورت عدم مدیریت بانک مرکزی ، مسافران مجبور به خرید ارز خواهند بود. از بازار غیررسمی که در نهایت نه تنها به افزایش تقاضا و بی توجهی به نیاز مسافران منجر می شود، بلکه باعث تعمیق بازار غیررسمی می شود.
از سوی دیگر، همانطور که بانک مرکزی تاکید می کند، پاسخگویی به تقاضای ارز مسافرتی به عنوان یکی از سرفصل های ارز خدماتی تعریف شده در مقررات ارزی کشور، بر اساس نرخ ارز و مرکز مبادلات طلای ایران، کاملاً در چارچوب نرخ ارز است. چارچوب قوانین جاری و یک سابقه است.
همچنین با توجه به تاکید بانک مرکزی، تخصیص ارز مسافرتی هوایی کاملاً در چارچوب نیاز ارزی محاسبه شده در بند سوم آیین نامه ارزی بانک مرکزی و برای سفرهای هوایی با اهداف مختلف از جمله زیارتی است. گردشگری، آموزشی و اداری که بانک مرکزی قانوناً موظف به پاسخگویی به آن است این تقاضا براساس نرخ استخراج شده از مبادلات ارزی انجام شده در بازار رسمی ارز کشور است.
لازم به ذکر است که سازوکار تخصیص ارز مسافرتی هوایی نیز به گونه ای طراحی شده است که ارز تخصیصی فقط به متقاضیان با نیاز واقعی یعنی به «مسافران پس از گیت خروجی فرودگاه و پس از خروج از مرز هوایی فرودگاه های بین المللی کشور”؛ بنابراین ادعای مطرح شده در برخی مصاحبه ها مبنی بر انتقال مجدد ارز به بازار تهران پس از دریافت آن توسط متقاضی یا استفاده از بلیت جعلی برای کسب درآمد از اختلاف قیمت در بازار، در این سازوکار امکان پذیر نیست.
گفتگو در مورد این post