دلار در بازار آزاد به بالای 60 هزار تومان رسید. اما بازارساز ارز این را می گوید قیمت ارز قابل قبول نیست و بانک مرکزی می تواند با اقدامات جدید وضعیت بازار ارز را با سال های گذشته متفاوت کند.
اختلاف 60 درصدی دلار نیما با بازار آزاد باعث تقاضای کاذب دلار می شود
محمد غفوری، کارشناس اقتصادی با بیان اینکه قیمت دلار از حدود 50 هزار تومان در یک ماه گذشته به بالای 60 هزار تومان رسیده است، اظهار کرد: قیمت دلار در ماه گذشته از مرز 50 هزار تومان عبور کرده است. افزایش انتظارات تورمی
غفوری افزود: بانک مرکزی با ابزارهای پولی و افزایش نرخ سود نتوانست تورم را کنترل کند و به همین دلیل رکود تورمی ایجاد شد و قیمت ارز نیز افزایش یافت. سیاست بانک مرکزی در کنترل نرخ ارز تاکنون جواب نداده است.
به گفته این کارشناس اقتصادی، شاهد تقاضای کاذب ارز در بازار آزاد هستیم و دلیل آن شکاف قیمتی عمیق نرخ دلار نیما با بازار آزاد است که هر چه این فاصله بیشتر باشد به تولید و اقتصاد کشور آسیب وارد می کند. سال گذشته حدود 3500 هزار میلیارد تومان از جیب صادرکننده به جیب واردکننده رفته و اجاره بها را افزایش داده است، پارسال اختلاف نیما با بازار آزاد حدود 20 درصد بوده که در شرایط فعلی به بالای 60 رسیده است. درصد و هر روز شاهد تقاضای سنگین در بازار نیما هستیم. و با افزایش تقاضای کاذب قیمت نیما و دلار آزاد همراه هستیم.
این کارشناس در پایان گفت: اگر بانک مرکزی بخواهد ثبات در اقتصاد را تجربه کند، اگر بتواند دلار نیما را به بالای 45 هزار تومان برساند، شرایط نرخ ارز را مدیریت کند، امسال سال بسیار سختی برای بانک مرکزی است زیرا خطرات سیستماتیک منطقه ای و بین المللی اقتصاد را تهدید می کند و تقاضای کاذب را در بازار ارز افزایش می دهد.
تنش های بین المللی باعث افزایش قیمت دلار در بازار آزاد شد
حبیب آرین کارشناس اقتصادی با بیان اینکه پس از حملات تروریستی اسرائیل به سرکنسولگری ایران در دمشق و شهادت چند فرمانده و نظامی ایرانی، سطح تنش ها در منطقه به سطوح جدیدی رسیده است، گفت: این تنش بر سرکنسولگری ایران نیز تاثیر می گذارد. بازارهای بین المللی و در همان لحظات پس از حملات، نفت برنت به 88 دلار رسید، رشدی که ادامه یافته و سطوح 91 دلار را رد کرده است.
آرین افزود: در ایران و بازارهای داخلی، التهابات ناشی از این تنش ها فروکش نکرده و بلافاصله پس از حمله دلار به 62 هزار دلار رسید و در زمان نگارش این مقاله، جهش دلار بود. ادامه یافت و به سطوح 65 هزار تومان نزدیک شد. است.
این کارشناس اقتصادی افزود: پس از این حملات، مقامات ایرانی اعلام کردند که پاسخ اسرائیل و مجازات آن قطعی است. اظهاراتی که هنوز اجرایی نشده است. طبیعی است که اظهار نظر درباره پاسخ به اسرائیل مستلزم داده های میدانی و کارشناسی فراتر از دانش متعارف است.
آرین در پایان گفت: اگرچه آشکارا ضروری است که این پاسخ مستقیماً از سوی ایران انجام شود، اما واکنش سریع بدون در نظر گرفتن ظرافت های آن می تواند احتمال پیامدهای مخرب را در خاورمیانه که پر از پیچیدگی است افزایش دهد. در هر صورت این واکنش تاکنون انجام نشده است و خود این عدم واکنش می تواند خطر خطر دیگری را افزایش دهد. خطر افزایش حملات اسرائیل که بی پاسخ خواهد ماند.
برنامه های متفاوت بانک مرکزی
حقیقت این است که بانک مرکزی در یک سال گذشته اقدامات متفاوتی انجام داده است که تاکنون سابقه نداشته است. مهمترین اقدام بانک مرکزی در سال گذشته ایجاد مرکز مبادلات ارز و طلا بود که اقدامی رسمی برای توسعه بازار است.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، بانک مرکزی در سال گذشته با اجرای سیاست تثبیت، 70 میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی و نیاز واردکنندگان با ارز ترجیحی و نیمی و سیاست تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان تضمین کرد. در دستور کار سال جاری بانک مرکزی قرار دارد. امروز هیچکس نمی تواند ادعا کند که کالایی را با نرخ ارز 60 هزار تومانی به صورت قانونی وارد کرده است.
به گفته فرزین، در بازار ارز و طلا نزدیک به 50 میلیارد دلار ارز با نرخ زیر 40 هزار تومان برای واردات کلیه کالاهای قانونی تخصیص داده شد و هر فردی که قصد واردات کالا یا استفاده از خدمات قانونی را داشته باشد، می تواند از این طریق استفاده کند. واحد پول. . در همین راستا در ماه پایانی سال میزان ارز مسافرتی با نرخ صرافی دو برابر شد زیرا ارز لازم در اختیار بانک مرکزی بود.
بانک مرکزی سال گذشته سیاستی به نام سیاست تثبیت را اجرا کرد و دو سامانه بازار طراحی کرد که یکی از آنها به تامین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی کشور با نرخ 28500 و در این قالب از اول تخصیص یافت. روز عید تا پایان اسفندماه 20 میلیارد دلار ارز 28 هزار و 500 تومانی برای کالاهای اساسی کشور از این طریق تامین شد که شامل دارو، کالاهای کشاورزی شامل جو، گندم، سموم، کود، بذر و لوازم پزشکی بود. نرخ ها تثبیت شده و این سیاست در سال جاری نیز ادامه دارد.
تلاش بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی
همانطور که رئیس کل بانک مرکزی می گوید: سال گذشته هدف بانک مرکزی برای رشد نقدینگی 25 درصد بود اما همچنان این نرخ روی 24.3 کنترل شد که به این معنی است که نرخ رشد نقدینگی پس از پنج درصد به زیر 25 درصد خواهد رسید. سال ها. رسیده است به این ترتیب نرخ رشد نقدینگی به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر نرخ ارز به شدت کاهش یافت.
فرزین دومین عامل موثر بر نرخ ارز را تراز تجاری و میزان صادرات و واردات کشور عنوان کرد و گفت: حجم کل تجارت کشور در سال گذشته به حدود 152 میلیارد دلار رسید. یعنی حدود 86 میلیارد دلار صادرات و 66 میلیارد دلار واردات انجام شد و تراز تجاری کشور 20 میلیارد دلار مثبت شد. و بنابراین، این عامل اساسی نیز نشان دهنده وضعیت مناسب ارز است.
ارز 60 هزار تومانی هیچ تاثیری بر اقتصاد رسمی کشور ندارد
60 هزار تومان تا زمانی که با این قیمت ثابت نشود، قیمت شروع رسمی کالا نیست، زیرا واردات قانونی کشور با نرخ های 28 هزار و 500 و 40 هزار تومان انجام می شود و در حال حاضر قیمت ها بر اساس روال سال گذشته در بازار تعیین می شود. ، اما اگر قیمت دلار در هفته های متوالی اگر بالای 60 هزار تومان باشد می تواند منشا گرانی ها باشد.
بانک مرکزی در تلاش است در بازار غیررسمی مداخله کند و قیمت ارز را به 60 هزار تومان برساند و باید دید آیا می تواند قیمت را به کانال 50 هزار تومان برگرداند یا خیر؟
گفتگو در مورد این post