برخی شنیده ها حاکی از آن است که صاحبان سکه های حراج بانک مرکزی به دلیل وجود ناخالصی و عیار کمتر، هنگام فروش این سکه ها با قیمت کمتری از سوی خریداران مواجه می شوند. پیگیری های «دنیای اقتصاد» از سوی برخی فعالان این حوزه به این پاسخ رسید که برخی ربع و نیم سکه ها به دلیل عدم دقت در ضرب، شفافیت کمتری دارند و کدر هستند. البته این افراد تاکید کردند که ارزش این سکه ها با سایر سکه ها تفاوتی ندارد. از سوی دیگر سخنگوی مرکز مبادلات طلا و ارز در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» ضمن تکذیب این ادعا، این شبهات را از سوی افرادی که از این کلاهبرداری ها سود می برند، عنوان کرد. بانک مرکزی از سال گذشته اقدام به حراج سکه برای ساماندهی بازار طلا و سکه کرد و تاکنون 10 مرحله از این حراج انجام شده است. در حراج های اولیه فقط ربع سکه عرضه می شد اما کمی بعد نیم سکه و سکه تمام نیز در این حراجی ها عرضه شد.
پس از گذشت چند ماه از شروع حراج، عده ای این موضوع را مطرح کردند که در زمان اقدام به فروش این سکه ها، برخی طلافروشی ها با این ادعا که سکه های حراج دارای ناخالصی بوده و عیار آن ها با سایر سکه ها متفاوت است، قیمت کمتری ارائه کردند. ارزش واقعی سکه را به صاحبش پیشنهاد کردند.
آیا سکه های حراج ابری هستند؟
در همین راستا «دنیای اقتصاد» به بررسی صحت این موضوع رفت. سهراب اشرفی، فعال و کارشناس حوزه طلا در گفت و گو با خبرنگار دنیای اقتصاد با تاکید بر اینکه تمام سکه های ضرب شده توسط بانک مرکزی از سال 1308 تاکنون 900 عیار است، ناخالصی این سکه ها را تکذیب کرد. به گفته وی، اگر قیمت های متفاوتی برای این سکه های حراج اعلام می شود، ناشی از مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار است و ربطی به ارزش این سکه ها ندارد. همچنین آیت محمدولی یکی دیگر از کارشناسان این حوزه به خبرنگار «دنیای اختزد» گفت: استعلام اینجانب از فعالان این حوزه نشان می دهد که متأسفانه سکه های عرضه شده توسط بانک مرکزی در حراجی ها به دلایل مختلف یکسان نیست. رنگ و لعاب و شفافیت مانند سکه های قبلی و به نوعی کدر است.
وی در خصوص علت این موضوع گفت: ممکن است در زمان ضرب این سکه ها دقت کافی وجود نداشته باشد و ابزار نیز کیفیت لازم را نداشته باشد. به گفته محمدولی، به دلیل این تفاوت در رنگ و شفافیت سکه ها، تقاضا برای خرید آن کاهش یافته و در نتیجه خریداران این سکه ها را با قیمت کمتری خریداری می کنند. این فعال حوزه طلا در پاسخ به این سوال که این تفاوت رنگ و شفافیت به معنای عیار کمتر این سکه ها است، پاسخ داد: این موضوع به معنای عیار متفاوت این سکه ها نیست، بلکه تنها به این معناست که در طول مدت این فرآیند با دقت کافی انجام نشده است. فرآیند ضرب. محمدولی همچنین با اشاره به اینکه این موارد به صورت ربع و نیم سکه رعایت شده است، در رابطه با میزان کسر قیمتی که هنگام فروش این سکه ها صورت می گیرد، گفت: به عنوان مثال اگر ربع سکه را 8 میلیون تومان فرض کنیم. بین 7 میلیون شارژ می شود و از 800 هزار تومان تا 7 میلیون و 900 هزار تومان می خرند.
گفتگو در مورد این post