امنیت استیبل کوین های مختلف از جمله تتر (Tether)، یکی از مهمترین نگرانیهای کاربران و تریدرهای بازار ارز دیجیتال است. ارز USDT یا تتر، اولین و مهمترین استیبل کوین و سومین رمز ارز بزرگ از لحاظ ارزش بازار یا مارکت کپ است. بهعلت حواشی پروژه تتر در سالهای اخیر، بسیاری از کارشناسان و سرمایهگذاران معتقدند خرید تتر میتواند خطرات زیادی داشته باشد. آیا سرمایه گذاری روی تتر امن و سودآور است یا خطرناک؟
در این مطلب قصد داریم ضمن معرفی کوتاه استیبل کوین تتر و جایگاهش در بازار ارز دیجیتال، خطرات و ریسکهای خرید تتر بهویژه برای کاربران و تریدرهای ایرانی را بررسی کنیم. پس اگر قصد خرید رمز ارز تتر را دارید، با ما همراه باشید.
تتر چیست؟
ارز دیجیتال تتر با نماد USDT، یک استیبل کوین پگ شده به دلار آمریکا است. این یعنی از لحاظ تئوری، ارزش هر یک واحد تتر همواره معادل یک دلار آمریکا است و طبق ادعای شرکت تتر، هر واحد از این ارز با یک دلار واقعی پشتیبانی میشود. ارز دیجیتال USDT یکی از اولین استیبل کوینهای بازار کریپتو بود و اکنون پرکاربردترین آنها نیز محسوب میشود.
نسبت 1:1 تتر با دلار آمریکا به این معناست که این رمز ارز برخلاف بیت کوین و اتریوم، نوسانات زیادی را تجربه نمیکند. نقش این استیبل کوین، تأمین نقدینگی مورد نیاز تریدرها و مقابله با نوسانات بازار کریپتو است. تتر و بهطور کلی استیبل کوینها گذشته از خطراتی که دارند، بهخوبی از عهده این کار برمیآیند چون از لحاظ تئوری، ارزش آنها زیاد یا کم نمیشود. به همین خاطر، بسیاری از تریدرها خرید تتر را یکی از روشهای امن فعالیت در بازار کریپتو میدانند.
در حال حاضر، 82,962,559,131 عدد توکن USDT در گردش است و این مقدار میتواند بسته به تقاضای بازار، افزایش یا کاهش بیابد. به عبارت دیگر، هیچ حداکثر عرضهای برای ارز دیجیتال تتر تعریف نشده است.
دلایل محبوبیت تتر چیست؟
هدف اصلی تتر، مقابله با نوسانات بیت کوین و سایر آلت کوینها است. همین جمله، علت محبوبیت استیبل کوینهای با پشتوانه فیات از جمله ارز USDT را بهخوبی بیان میکند. یکی از دلایل اصلی محبوبیت تتر این است که با حذف خطر نوسانات شدید بازار کریپتو، امکان حفظ ارزش سرمایه اولیه و استفاده آسان از خدمات بلاک چین را برای کاربران فراهم میکند.
یکی دیگر از دلایل محبوبیت تتر، فرصتی است که برای محافظت از سرمایه دیجیتال ایجاد میکند. تریدرها و سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال با خرید تتر میتوانند در صورت سقوط قیمتها، بهسرعت داراییهایشان را به ارز USDT تبدیل کنند و به این ترتیب کمترین ضرر را متحمل شوند. کارمزدهای پایین و سرعت تراکنش بالا هم از مزایای دیگر تتر به شمار میروند.
چه خطراتی تتر (USDT) را تهدید میکنند؟
برای اینکه بدانیم آیا تتر در خطر است یا نه، باید با چالشهای ارز USDT در گذشته آشنا باشیم و ماهیت ریسکهای پیشروی آن را هم بشناسیم. بنابراین ابتدا رویدادهایی را بررسی میکنیم که در گذشته، تتر را در معرض خطر سقوط قرار دادهاند.
- در سال 2017، برای اولین بار اتهاماتی درباره سوءاستفاده از تتر برای سوداگری در بازار ارز دیجیتال و پولشویی مطرح شد.
- در سال 2019، دادستان کل نیویورک شرکت مادر تتر و صرافی بیتفینکس به نام iFinex را به تخلف از قوانین ایالت نیویورک متهم کرد. براساس این ادعا، صرافی بیتفینکس دستکم 700 میلیون دلار از ذخایر تتر را برای جبران خسارات خودش برداشت کرده است. از همان زمان بود که نگرانیها درباره عدم وجود ذخایر پشتوانه کافی برای تترهای در گردش میان تریدرها قوت گرفت.
- در سال 2021، شرکت تتر با پرداخت جریمه 18.5 میلیون دلاری پرونده دادگاه نیویورک را بست. اما کمیسیون معاملات آتی کالا (CFTC) هم شرکت تتر را بهدلیل نقض دستورالعملها و نداشتن ذخایر پشتوانه کافی، به پرداخت 42 میلیون دلار جریمه کرد.
تمام این اقدامات قانونی علیه ارز دیجیتال تتر باعث شده مدیران این دارایی همکاریهای بیشتری با نهادهای قانونگذار داشته باشند و طی چند سال اخیر، اقدامات مختلفی در این راستا انجام دادهاند.
شرکت تتر لیمیتد (Tether Holdings Ltd) ابتدا ادعا میکرد: «هر تتر همواره با نسبت 1:1 و با ارز فیات موجود در ذخایر کمپانی پشتیبانی میشود.» اما در فوریه 2019، این ادعا را اینطور تغییر داد: «هر تتر همواره بهطور 100 درصد با ذخایر ما پشتیبانی میشود.» این یعنی پشتوانه تتر دیگر به ذخایر نقدی محدود نیست و درصد زیادی از آن را وامهای تضمینشده، اوراق قرضه شرکتی و سایر سرمایهگذاریها تشکیل میدهند.
این بیانیه جدید، خطر بزرگی برای تتر است. ضمناً مقدار اشکال مختلف ذخایر پشتوانه تتر و بانکی که این ذخایر را نگه میدارد نیز نامشخص است. این تردیدها و شبههها، شفافیت پروژه تتر را بهشدت کاهش دادهاند.
خطر دیگر درباره ارز تتر، متمرکز بودن آن است. تتر در واقع قرارداد هوشمندی است که روی بلاک چینهایی مثل بیت کوین و اتریوم قرار دارد. این یعنی مدیران تتر به اطلاعات همه توکنهای USDT و آدرسهای آنها دسترسی دارند. این برخلاف اصول ارزهای دیجیتال و در واقع ادامه بانکداری سنتی است اما تتر توانسته علیرغم این ویژگیها به سومین رمز ارز بزرگ بازار تبدیل شود.
نقدینگی، سومین ریسک مربوط به آینده تتر است. قیمت تتر بعد از سقوط پروژه استیبل کوین UST، به کمتر از یک دلار رسید. این امر تأثیر قابل توجهی روی ارزش بازار رمز ارز USDT داشت و باعث از دست رفتن پشتوانه تتر شد. شرکت تتر توانست این خطر را با استفاده از ذخایر خود برطرف کند و قیمت را دوباره به یک دلار برساند. اما این اتفاق، تردیدهای زیادی درباره نقدینگی شرکت تتر ایجاد کرد. بسیاری از کارشناسان معتقدند ذخایر نقدی پشتوانه ارز تتر تقریباً تخلیه شده است و در صورت بروز رویدادهای مشابه، خطر سقوط تتر وجود دارد.
آیا ارز دیجیتال تتر امن است؟
از منظر فناوری میتوانید به امنیت تتر اطمینان کنید چون روی بسترهای امن مثل بلاک چین بیت کوین و اتریوم قرار دارد. از طرفی، ارز USDT امن است چون با دلار آمریکا پشتیبانی میشود. این یعنی تتر دست کم در برابر هکرها و نوسانات بازار، امن خواهد بود.
اما نباید فراموش کرد ارز دیجیتال تتر یک پروژه متمرکز است. بنابراین توکنهای USDT شما مثل بیت کوین و اتریوم غیرقابل ردیابی نیستند و حتی امکان مسدود شدن آنها وجود دارد.
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، تردیدهایی درباره وجود ذخایر و نقدینگی کافی برای پشتیبانی توکنهای تتر وجود دارد. در نتیجه، نمیتوان از خطراتی مثل ورشکستگی شرکت تتر، پیگردهای قانونی توسط نهادهای دولتی و کمبود ذخایر و نقدینگی چشمپوشی کرد.
آیا خرید تتر برای کاربران ایرانی امن است؟
شرکت تتر به آدرسهای تمام ارزهای USDT دسترسی دارد و در صورت لزوم، میتواند آنها را در لیست سیاه (Black List) قرار بدهد یا مسدود کند. این ویژگی برای کاربرانی خارجی که فعالیت غیرقانونی ندارند، خطر ندارد اما امنیت تتر را برای کاربران ایرانی کاهش میدهد.
از طرفی، تتر با نهادهای قانونی ایالات متحده همکاری میکند و به قوانین دولتی پایبند است. بنابراین، خطر مسدود شدن تترهای کاربران ایرانی و قرار گرفتن آنها در لیست سیاه همواره وجود خواهد داشت، اما بسیار بعید به نظر میرسد. کافی است شرکت تتر یک مرتبه چنین کاری انجام بدهد تا در ادامه توسط تمام کاربران سراسر دنیا زیر ذرهبین قرار بگیرد و آنها را نسبت به آزاد بودن رمز ارز خود مشکوک کند.
ارز دیجیتال تتر به عنوان یک پروژه متمرکز و علیرغم تمام این خطرات و ریسکها توانسته به رتبه سوم بازاری برسد که غیرمتمرکز بودن از اصول اولیه آن است. این یعنی تتر در کنار معایب و خطرات، مزایایی دارد که تریدرها و سرمایهگذاران کریپتو بهراحتی نمیتوانند از آن چشمپوشی کنند.
گفتگو در مورد این post