به گزارش اقتصاد 100، ششم تیرماه سال گذشته در دیدار روسای و مسئولان دستگاه های مختلف قوه قضائیه با مقام معظم رهبری موضوعی مطرح شد که امید می رفت زخم کهنه و چند دهه ای به نام “اعتبار اسناد عادی” بهبود می یابد.
امام خامنهای در آن دیدار درباره معاملات غیررسمی اموال غیرمنقول بحث و تبادل نظر کردند “منبع بزرگ فساد” خواندند و در حکم بسیار مهمی تأکید کردند: «خیلی مفاسد در اموال غیر منقول از همین معاملات غیررسمی و معاملات متعارف ناشی می شود؛ باید جلوی این کار گرفته شود و واقعاً این گونه است که اگر الان به فرض از نظر بزرگواران. شورای نگهبان، این هم مشکل دارد قانون مجلس، منفعت قطعی نظام و کشور این است که باید این قانون رعایت شود یعنی این طریقی که الان دو سطر نوشتن و انتقال آنها رایج است منشأ مفاسد بزرگ است.
تلنگری به فقها برای بررسی احکام اولیه
این سخنان زمانی مطرح شد که شورای نگهبان بارها طرح مصوب مجلس – طرح مستلزم تنظیم سند رسمی در معاملات ملکی – را با طرح ایرادات شرعی تایید نکرد و پس از اصرار مجلس دهم بر تصویب آن. این طرح طبق قانون به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد. .
بیش از یک سال از تقدیم این طرح به مجلس می گذرد و علیرغم بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر «مصلحت قطعی نظام و کشور در تصویب این قانون» متاسفانه تکلیف نهایی آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شد. مجمع هنوز نهایی نشده است!
اما همانطور که متوجه شدیم، به نظر می رسد این طرح قرار است دوباره در جلسه چهارشنبه آینده (21 اردیبهشت) در این مورد – در آستانه سالگرد حکم تاریخی مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه در بهترین حالت کشور قرار دارد – مطرح شود. بهره برای برداشت اعتبار از معاملات غیررسمی بودن مال غیر منقول است، معاملات کوچه و بازار با نوشتن دو ردیف عقد، حتی روی پاکت سیگار، اعتبار قانونی دارد و جالب اینجاست که در حال حاضر اعتبار این دست نوشته ها به گفته فقیهان. شورای نگهبان و عده ای در مجمع تشخیص مصلحت نظام، سندی است که دولت جمهوری اسلامی ایران بیشتر صادر می کند! – آخرین موضوع مورد اختلاف، تبصره 10 ماده 10 تعیین تکلیف است.
آزمون بزرگ مجمع تشخیص مصلحت نظام در برابر «مصلحت قطعی» رهبر انقلاب
پایه ثابت همه فسادها و جنایات در ایران «اسناد عادی» است!
«اسناد عادی» مانع بزرگی برای جذب سرمایه خارجی است
اسناد عادی چگونه اعتبار سنجی شدند؟
داستان تایید اسناد عادی در کشوری که قدیمی ترین نظام قانونگذاری منطقه را دارد و از این حیث یکی از پیشتازان جهان است، شنیدنی است.
با استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران، توجه به فقه پویا در زمان تصویب یک قانون که شاید جنبه هایی از آن ریشه در فقه داشته باشد، جایگاه ویژه ای پیدا کرد، اما گاهی می بینیم که به احکام اولیه توجه می شود. اولویت بر احکام ثانویه، مانند این اعتبار دادن به اسناد عادی.
حجت الاسلام مجید انصاری در این باره به تسنیم گفت: مرحوم آیت الله مومن در سال 67 و زمانی که ایشان در فقه شورای نگهبان بودند نامه ای به آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان نوشتند و از 4 نفر پرسیدند. سوال در مورد اسناد عادی و درخواست حقوق مالکیت در دستور شورای نگهبان این موضوع در نهایت منجر به نظریه شورای نگهبان شد و اعلام شد که بی توجهی به اعتبار اسناد عادی خلاف شرع است.
به این ترتیب بدون اینکه شورای نگهبان قبل از اعلام نظر به عواقب واکنش خود فکر کند، زمینه ای را فراهم کرد که تلاش های سال های گذشته برای ساماندهی معاملات در کشور نادیده گرفته شد. به گفته مجید انصاری، با آن تصمیم ناعادلانه شورای نگهبان، ما به چاله افتادیم زیرا فقهای شورای نگهبان به دنبال حفظ حکم شرعی مالکیت شرعی افراد که حکم اولیه است، بودند، اما در نظر نگرفتند. که صدها تخلف دیگر از احکام شرعی در زمینه های مختلف به دلیل اعتبار دادن بوده است. برای اسناد عادی اتفاق می افتد!
ردپای اختلاف فقهی در بحث اسناد عادی و رسمی
اصرار بر اصل حکم بر اعتبار اسناد عادی در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز دیده شد، به ویژه از سوی فردی که نفوذ زیادی در مجمع دارد و منتسب به بیت یکی از مراجعی است که کمتر در آراء و نظرسنجی های او حضور داشته ایم. احکام ثانویه را ببینید. البته شاگردان برخی از اساتید و فضلای بزرگ حوزه که اعتقادی به تغییر ساختار اسناد معاملاتی ندارند و بر نظر شورای نگهبان در دهه 60 اصرار دارند، از دیگر اعضای مجلس هستند که از تأثیرگذاران پیروی می کنند. شخص
اما این دسته از مخالفان به برخی مسائل مهم توجهی ندارند و البته پس از فعالیت های گسترده رسانه ای و توضیحی، به نظر می رسد کورسوی امیدی برای بی اعتباری اسناد عادی می بیند.
«اسناد عادی» همه دارایی های مردم و دولت را تهدید و نابود می کند
به هر حال کشور ما مدت هاست دچار این مشکل است که آن را با نام «اعتبار اسناد عادی» می شناسیم. دامنه این اعتبار تا آنجاست که دادگاهها مکلفند نسخ خطی را بر سند صادره از جمهوری اسلامی ترجیح دهند و در اختلافات مالکیتی که طبق نظر قوه قضائیه بیش از 50 درصد پرونده های وارده به دستگاه قضایی را تشکیل می دهد. ، حکم به دست نوشته های بی پشتوانه و بسیارند کسانی که در دام شیادان و مفسدان افتاده اند و زمین و اموال و خانه آبا و اجدادی خود را از دست داده اند!
همانطور که می دانیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور متولی صدور اسناد و مرجع اظهارنظر در مورد سند است، حال حسن بابایی را ببینیم؛ رئیس این سازمان درباره اعتبار اسناد رسمی چه گفت: ریشه بسیاری از دعاوی، اختلافات و اختلافات و پرونده هایی که در محاکم حقوقی و کیفری مطرح می شود مربوط به اسناد عادی است زیرا این اسناد به راحتی قابل جعل و انکار است. اگر سند عادی باشیم، پیشبینی میکنم که تا 40 درصد از دعاوی حقوقی و ورودیهای ما به دادگاهها کاهش یابد.»
زیان های انفرادی، گروهی و ملی اسناد عادی
مرجع دیگری برای بیان میزان خسارتی که اعتبار اسناد عادی به جامعه وارد می کند، مرکز وکلای رسمی و کارشناسان قوه قضائیه است که بیش از 80 هزار وکیل و کارشناس آن به طور مستقیم در محاکم قضایی با این موضوع درگیر هستند. حسن عبدالیان پور; رئیس این مرکز در همایش تخصصی درباره اسناد عادی گفته است: صحت معاملات عادی «امنیت اموال» را در کشور به خطر انداخته است.
مهدی عبدالملکی تهیه کننده و تدوین کننده «طرح بی اعتباری اسناد عادی» در مرکز پژوهش های شورای اسلامی، در گفت وگو با تسنیم، علت ورود مجلس به این موضوع را اینگونه بیان می کند: برای تصمیم گیران در مجمع، این موضوع در نظر گرفته شده است. باید برای تشخیص مصلحت مهم باشد. پولشویی و زمین خواری از جمله عوارض اعتبار اسنادی عادی است.
کلاهبرداری، فروش اموال دیگران، مخفی کردن اموال برای پرداخت نکردن مالیات یا بدهی و وجوه بدهی دولتی، تعدی به اراضی دولتی و تجاوز به حریم جنگل ها، کوه ها و رودخانه ها، رشد حاشیه نشینی، تعدی به وجوه عمومی، مالیات. طفره رفتن، عدم استفاده، امکاناتی از قبیل اخذ تسهیلات، ناتوانی در ضمانت، برهم زدن امنیت پایدار کشور، کاهش سرمایه گذاری داخلی و خارجی و … را اضافه کرد.
هرچند این خسارات شورای نگهبان و برخی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام را قانع نکرد تا تصمیمی را که مصلحت کشور باشد اتخاذ کنند، اما چون حفاظت از اموال مردم را به خطر می اندازد، از چشم قوه قضائیه دور نمانده است. سند تبدیل و ابطال اسناد عادی البته. او می داند که مستلزم تغییر قانونی است که سال ها پیش بین مجلس و شورای نگهبان رفت و آمد داشت و حالا مدت هاست منتظر بررسی مناسب مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
فردی با کاغذ خود را صاحب فرودگاه مهرآباد دانست و قاضی پذیرفت!
بازخوانی برخی از ضررهایی که اعتبار اسناد عادی به کشور تحمیل کرده واقعا شرم آور است. سید صادق سعادتیان; معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور خاطره ای دارد که هم خنده دار و هم دردناک است: «اجازه دهید تجربه ای را در اینجا به اشتراک بگذارم؛ می خواستیم مالکیت فرودگاه مهرآباد را تثبیت کنیم و در جریان کار، من. مدت زیادی در حال مطالعه و بررسی مدارک آن بود تا اینکه به حکم یک قاضی بر اساس یک سند عادی، ادعایی در مورد بخشی از زمین فرودگاه مطرح شد.
وقتی این تهدید برای فرودگاه مهرآباد و دولت وجود دارد، مردم عادی به دلیل اعتبار اسناد عادی دائما در خطر از دست دادن اموال خود هستند.
اکنون که فواید و فواید بی اعتباری اسناد عادی برای مردم، نظام حاکمیتی، اقتصاد، دستگاه قضایی و کل کشور ایران به اثبات رسیده است، تأخیر بیشتری در تصویب و ابلاغ قانون الزام به تشکیل مقام رسمی وجود دارد. سندی در معاملات ملکی که به هر حال مصلحت کشور است، تأخیر ناشی از عقلانیت و منطق نیست و امید است در اواسط اردیبهشت ماه مژده تصویب نهایی این قانون منتشر شود.
گفتگو در مورد این post