سال 1401 بود که بانک مرکزی حداکثر سود سپرده های بانکی را 22.5 درصد و نرخ سود تسهیلات را حداکثر 23 درصد اعلام کرد و نرخ های بالاتر تخلف اعلام شد. همچنین در عین حال مسئولان اقتصادی و بانکی کشور تاکید کردند که تصمیمی برای تغییر نرخ سود بانکی ندارند.
ایسنا در گزارشی نوشت: بر اساس آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار، انواع سپرده های کوتاه مدت و بلندمدت از پنج درصد تا ۲۲.۵ درصد سود تعلق می گیرد. سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی، سپردههای ماهانه هستند و محدودیت زمانی برای سپردهگذاری و برداشت وجود ندارد. نرخ سود سپرده کوتاه مدت سه ماهه 12 درصد و سود سپرده کوتاه مدت 6 ماهه 17 درصد است.
به سپرده های بلندمدت یک ساله مردم نیز 20.5 درصد سود تعلق می گیرد که البته بر اساس این مصوبه نباید برداشتی از آن صورت گیرد. نرخ سود سپرده های بلندمدت دو ساله 21.5 درصد است و سپرده های بلندمدت سه ساله نیز 22.5 درصد سود خواهند داشت.
الزام بانک ها به رعایت نرخ سود ابلاغی سپرده ها
در این خصوص محمدرضا فرزین – رئیس کل بانک مرکزی – با تاکید بر رعایت نرخ سود سپرده ابلاغی از سوی شبکه بانکی گفت: بانک ها موظفند نرخ سود سپرده ابلاغی را رعایت کنند و آن دسته از بانک هایی که خارج از قانون عمل می کنند. ضوابط بانک مرکزی در خصوص نرخ سود سپرده متخلف است و پرونده برای رسیدگی به هیات انتظامی ارسال می شود.
همچنین در اسفند ماه 1402 فرشاد محمدپور – معاون نظارتی بانک مرکزی – اعلام کرد: پیرو اخطار بانک مرکزی در 12 اسفندماه سال جاری خطاب به بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی مبنی بر لزوم رعایت دقیق سود سپرده ها. نرخ بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، تصریح کرد: با توجه به نتایج بررسی های انجام شده در شبکه بانکی کشور مشخص شد 6 بانک بیشترین تخلف را از نظر نرخ سود سپرده داشته اند.
آنطور که کارشناسان می گویند، تخلف از ضوابط ابلاغی در خصوص نرخ سود بانکی موجب افزایش قیمت تمام شده پول در شبکه بانکی کشور و تضییع حقوق سایر ذینفعان و همچنین تهدیدی برای ثبات و سلامت نظام بانکی کشور می شود. این در حالی است که همواره چالش هایی بین سیاست گذار پولی و شبکه بانکی به ویژه بانک های خصوصی در خصوص عدم پایبندی به نرخ های سود مصوب وجود دارد. به همین دلیل بانک ها و موسسات اعتباری متخلف از نرخ های تعیین شده به هیات انتظامی بانک ها معرفی می شوند.
صدور گواهی سپرده ویژه 30 درصد
البته بانک مرکزی از بهمن ماه 1402 دستورالعمل صدور گواهی سپرده ویژه با نرخ سود علی الحساب بانکی 30 درصد در سال (پرداخت سود ماهانه) را با هدف تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی به شبکه بانکی ابلاغ کرد. مشارکت مردم در تامین مالی طرح های تولیدی کشور. و مقرر شد در پایان مهلت مشارکت، سود قطعی به خریداران این گواهی سپرده در شعب بانکی علاوه بر سود علی الحساب 30 درصد تعلق گیرد.
این طرح از یازدهم بهمن ماه آغاز شد و مقرر شد به مدت هفت روز کاری ادامه یابد. البته کارشناسان درباره ادامه این طرح نظرات متفاوتی دارند. برخی بر این باورند که صدور و عرضه گواهی سپرده به عنوان یکی از ابزارهای مالی مورد استفاده بسیاری از بانک های مرکزی کشورهای مختلف قرار گرفته و نتایج و پیامدهای مثبت و مطلوبی را به دنبال دارد. از سوی دیگر برخی می گویند نرخ تمام شده این تسهیلات بالا است و شرکت های مولد از چنین حاشیه سودی برخوردار نیستند و در عین حال منجر به انتقال سپرده های بلندمدت بانکی به گواهی سپرده ویژه می شود.
اما احسان خاندوزی – وزیر امور اقتصادی و دارایی – در آخرین اظهار نظر در مورد نرخ سود بانکی در اسفند 1402 اظهار داشت: ستاد اقتصادی دولت به بانک مرکزی اجازه داد تا پروژه های خاصی را با سود حداکثر 30 درصد تامین مالی کند. هدف بانک مرکزی از ارائه این گواهی، جمع آوری نقدینگی نقدینگی بوده و برای ادامه صدور این گواهی، بحث های کارشناسی در ستاد اقتصادی دولت در حال انجام است. هیچ تصمیمی برای افزایش نرخ سود خارج از گواهی خاص وجود ندارد.
گفتگو در مورد این post