به گزارش افق میهن، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در همایش تامین مالی تولید، از کارآفرینی تا کارآفرینی، گفت: مدت هاست به دنبال فرصتی بوده ام تا رئیس مجلس را نیز داشته باشم. ” تا در حضور ایشان بتوانیم منافع نظام بانکی را نمایندگی کنیم. البته این نکات را قبلا اعلام کرده ایم.
وی با اشاره به تغییر دولت و تلاش برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی گفت: مشکل و گلوگاه اصلی تامین مالی است. همه مطالعات به مسئله رشد و حفظ رشد پایدار می پردازند.
فرزین با بیان اینکه ۹۲ درصد تامین مالی توسط بانک ها، ۷ درصد توسط بازار سرمایه و ۱ درصد توسط سایرین انجام می شود، گفت: دیگر اعضای تامین مالی کار خود را به خوبی انجام نمی دهند. کاهش زیر یک درصد نشان میدهد که این بار به بقیه بخشها بهویژه سیستم بانکی وارد میشود.
رئیس کل بانک مرکزی بر لزوم برخورداری بانک ها از استانداردهای لازم تاکید کرد و تصریح کرد: بانک ها باید بتوانند تامین مالی غیرتورمی را تامین کنند. تامین مالی نباید بر مبنای پایه پولی و منابع بانک مرکزی باشد. برای تامین مالی بدون تورم از بانک ها چه باید کرد؟ تامین مالی ربطی به آن ندارد، ما به راحتی می توانیم با پول سازی در دور باطل دهه ۹۰ بمانیم. تامین مالی باید ثابت باشد و تورم زا نباشد.
وی با بیان اینکه تامین مالی کشور تماما معطوف به تامین مالی بانک ها بوده است، ادامه داد: سیستم بانکی نیز در تامین مالی دچار انحراف شده است. ما ۱۲۰۰ تلاش برای ایجاد پول جدید داشتیم.
وی با بیان اینکه بخشی از پول سرمایه گذاران و سپرده گذاران صرف تامین مالی دولت و بخشی دیگر صرف تامین نیازهای مردم شد، تصریح کرد: تامین مالی مردم از ۱۴ به ۲۳ درصد افزایش یافته است. مردم عادی دسترسی بیشتری به منابع بانکی داشتند. هنگام گسترش تامین مالی، باید به توسعه نقدینگی نیز توجه شود.
همتی خاطرنشان کرد: تامین مالی که منجر به افزایش رشد نقدینگی می شود، منجر به تورم می شود. وی افزود: طبق قانون قرار بود برنامه کفایت سرمایه ۸ درصد باشد الان منهای یک است. او ۱۱۰۰ صندوق جدید برای رسیدن به کفایت سرمایه ۸ درصدی می خواهد.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: در بانک مرکزی ۴۷۰ اضافه برداشت از بانک ها داریم که با پولی که از بازار بین بانکی می گیرند این عدد به ۷۵۰ می رسد بنابراین نظام بانکی نیاز به اصلاح دارد.
فرزین گفت: بانک های غیردولتی حدود ۸۰۰ از ۱۱۰۰ دارند. بیشتر آن متعلق به یک بانک است و ۱۴ بانک زیان انباشته دارند و برای اصلاح آنها به منابع جدید نیاز داریم.
وی ادامه داد: برای رفع این مشکلات چه باید کرد؟ چه اقداماتی در حال انجام است؟ چه اقدامات جدیدی باید انجام شود؟
فرزین گفت: مطالبات بانک ها از دولت مشخص شود; به ما بگویید با این مطالبات چه کنیم! این یک مشکل است! ما توقیف دارایی ها را داریم که فقط برای دولت نیست، بلکه به نفع بخش خصوصی است.
رئیس کل بانک مرکزی به تسهیلات اعتباری نیز اشاره کرد و خطاب به قالیباف گفت: ما مخالف نیستیم اما آقای رئیس مجلس با اعداد مخالفیم امسال باید ۱۵۰۰ صندوق جدید ایجاد کنیم که سررسید است به امکانات مقرر، شامل فضای زندگی و غیره، امکان پذیر نیست! کجای دنیا اینطوری است که همه بانک ها با هم کار کنند؟ بانک ها باید دسته بندی شوند؛ این را می توان به وضوح در قانون برنامه مشاهده کرد.
فرزین با اشاره به قانون بانک مرکزی گفت: این قانون به ویژه در حوزه نظارت به ما کمک زیادی می کند؟ قانون بانک مرکزی به ما می گوید که می توانیم اقدامات اکتشافی و پیشگیرانه انجام دهیم. ما از این قانون استفاده کرده ایم، اکنون دسته بندی می کنیم; مشخص است که کدام بانک ها وارد دوره فرار می شوند و کدام بانک ها باید اصلاح شوند.
رئیس کل بانک مرکزی به افزایش سرمایه بانک ها نیز اشاره کرد و افزود: به جز یکی دو بانک خصوصی که مشکلاتشان زیاد است و برنامه اصلاحی ۲ تا ۳ ساله نوشته ایم، سرمایه کافی را ۸ درصد افزایش می دهیم. برای بقیه بانک ها؛ اگر نرسند باید منحل شوند.
وی با تاکید بر اینکه نه تنها باید به مدیران، بلکه به سهامداران نیز اولتیماتوم داده شود، تصریح کرد: همچنان مشکل خواهیم داشت، البته این مشکل در قانون تنظیم شده است. ما به بانک های توسعه ای نیاز داریم. بانک های توسعه ای شرکت می سازند. آنها از مردم تامین مالی نمی کنند، اما با استفاده از روش های مختلف شرکت ها را تامین مالی می کنند و می سازند.
به گفته فرزین، وزارت اقتصاد در حال تهیه اساسنامه بانک توسعه است و با هم همکاری خواهیم کرد.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: اگر همه بانک ها تجارت کنند، همین وضعیت تکرار می شود. ما طبق قانون و در چارچوب یک برنامه مشخص به این سمت می رویم. هم قانون برنامه و هم قانون بودجه به حل بخشی از نابرابری بانکی کمک می کند. اگر می خواهید کار بانکی داشته باشید باید پول همراه خود داشته باشید چه دولتی و چه غیردولتی.
گفتگو در مورد این post