دومین روز همایش چشم انداز صنعت ساختمان ایران با سخنرانی موسی قان نژاد اقتصاددان آغاز شد و وی در سخنانی نسبت به انحراف مطالبات بخش خصوصی از دولت توسط دولت ها هشدار داد.
افق میهن به نقل از دنیای اقتصاد، موسی غنی نژاد، اقتصاددان به عنوان یکی از سخنرانان کلیدی دومین روز همایش «چشم انداز صنعت ساختمان ایران» به ایراد سخنرانی و بررسی چشم انداز ایران پرداخت. اقتصاد در دولت چهاردهم وی در این همایش درخواست حمایت دولت از فعالان بخش خصوصی را نادرست خواند و تاکید کرد: خواست اصلی بخش خصوصی در کشور باید بر آزادی اقتصادی متمرکز باشد. غنی نژاد رکود تورمی را چالش اصلی سال ها اقتصاد ایران خواند و گفت: همه فعالان اقتصادی و آحاد جامعه این رکود را تجربه و درک کرده اند. رکود تورمی برای هر اقتصادی یک بیماری مزمن محسوب می شود.
البته طی ۳ سال گذشته رشد اقتصادی کشور مثبت بوده و در محدوده ۳ تا ۵ درصد در نوسان بوده است. اما این رشد اقتصادی مثبت به دلیل رفع یا کاهش رکود در کشور محقق نشده است. بهبود آمار رشد اقتصادی ایران در ۳ سال اخیر نتیجه مستقیم افزایش صادرات نفت و فرآورده های نفتی و نیز نتیجه بهبود درآمد حاصل از فروش محصولات تولیدی در فولاد بزرگ و پالایشگاهی است. شرکت هایی که به معنای واقعی خصوصی نیستند و عمدتاً توسط دولت اداره می شوند.
غنی نژاد ادامه داد: فارغ از رشد درآمد کشور از فروش نفت و فرآورده های نفتی و افزایش درآمد شرکت های بزرگ فولادی و پالایشی، شرایط برای شرکت های خصوصی بسیار سخت شده است. در سالهای اخیر، سرمایهگذاری ناخالص ملی به طور مداوم در حال کاهش بوده و فقر افزایش یافته است. در شرایط فعلی حدود ۳۰ درصد از جمعیت ایران زیر خط فقر هستند. همه این داده ها موید روند نزولی اقتصاد کشور است. غنی نژاد در ادامه به آسیب «رکود تورمی» به صنعت ساختمان اشاره کرد و گفت: طی سال های گذشته و در برخی دوره ها درآمد ارزی دولت ها بهتر شد و در این زمان ها دولت ها توانستند قیمت را کنترل کنند. برخی از کالاها با سیاست هایی مانند سمپاشی ارزی و افزایش واردات. و رضایت نسبی را در برخی بخش ها تعیین می کند. اما وضعیت در صنعت ساختمان متفاوت بود. مسکن کالایی است که نمی توان آن را وارد کرد و همین امر کنترل قیمت آن را دشوار می کند. این موضوع در مقاطعی باعث رفتارهای متفاوت تورم در بخش مسکن و سایر حوزه ها در اقتصاد کشور شده است.
مطالبه گری نباید تبدیل به رانت جویی شود
غنی نژاد گفت: فعالان بخش خصوصی با چالش های زیادی روبرو هستند. چالش هایی که بیشتر آنها از دولت ها سرچشمه می گیرد. در این شرایط، مطالبه بخش خصوصی از دولت ضروری و بجاست. اما فعالان اقتصادی به جای مطالبه گری نباید از دولت درخواست حمایت کنند. وی خطاب به فعالان صنعت ساختمان تاکید کرد: به دنبال حمایت از دولت نباشید. تجربه نشان داده است که دولت به ازای هر واحد حمایت چندین برابر به شما صدمه می زند. این استاد دانشگاه گفت: در شرایطی که اقتصاد با بحران رکود مواجه است، هر بخشی به دنبال حمایت از دولت است. این رویه نادرست است. زیرا درخواست حمایت های دولتی منجر به رانت می شود. انتظار می رود هر حوزه ای مطالبات برحق خود را از دولت مطالبه کند.
گول آبروی دولت را نخورید
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: بخش خصوصی گول آبروی دولت را نخورد. دولت قدرت سیاسی دارد. بنابراین، ممکن است بخش خصوصی در تعامل مستقیم با دولت ضرر کند. در این شرایط بخش خصوصی باید به دنبال تعیین رابطه صحیح با دولت باشد. وی در ادامه به مشکل شرکت های خصوصی در اقتصاد اشاره کرد و گفت: شرکت های اختصاصی زیان به مراتب بدتر از دولتی را برای اقتصاد ایران وارد کردند. بخش خصوصی شامل بخش خصوصی حقیقی و حقوقی است. در حالی که بخش خصوصی واقعی برای اقتصاد مفید است، بخش خصوصی قانونی برای اقتصاد کشور مضر است. این در حالی است که طی دو دهه اخیر اکثر شرکت های دولتی به بخش حقوقی خصوصی واگذار شده و سهم بخش حقوقی خصوصی در اقتصاد افزایش یافته است. به این ترتیب مدیریت شرکت های دولتی باقی ماند و بنابراین تغییری در شرکت ها ایجاد نشد.
وی تاکید کرد: متاسفانه اقتصاد ایران حول محور رانت می چرخد نه ثروت.
آزادی اقتصادی؛ تقاضای ارزشمند بخش خصوصی
دکتر غنی نژاد گفت: خواسته اصلی بخش خصوصی باید آزادی اقتصادی باشد. آزادسازی مقدم بر خصوصی سازی است. تا زمانی که اقتصاد آزاد نشود، خصوصی سازی بی معنی است. علت شکست خصوصیسازی در ایران، بیتوجهی به پیششرط آزادسازی اقتصادی بوده است. در چنین شرایطی تحقق اقتصاد آزاد و تجارت آزاد باید خواسته فعالان بخش خصوصی از دولت باشد. انتظار می رود دولت اقتصاد فرماندهی را کنار بگذارد. کنار گذاشتن اقتصاد دستوری منحصر به قیمت گذاری دستوری نیست. قیمت گذاری دستوری تنها بخشی از فرآیند کنار گذاشتن اقتصاد تجویزی است.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی کشور حتی تسهیلات بانکی نیز به صورت دستوری تقسیم می شود. دولت و مقامات تعیین می کنند که بانک ها چه میزان اعتبار با نرخ معین و به بخش خاصی اعطا می کنند. برای گذراندن اقتصاد دستوری باید در گام اول تسهیلات تکلیف لغو شود. البته بانک مرکزی می تواند نرخ سود را تعیین کند. اما نمی تواند نرخ سود بازپرداخت وام بانکی و نرخ سود سپرده را تعیین کند. غنی نژاد گفت: دخالت دستوری دولت در اقتصاد فراتر از قیمت گذاری دستوری نرخ ارز بوده است. در شرایط فعلی دولت حتی مقدار ارز را به صورت دستوری اختصاص می دهد. این رویه از ابتدا تا انتها خراب است.
در عین حال باید تاکید کرد که رویه های جاری در تخصیص ارز حتی برخلاف قوانین جاری اقتصادی کشور است. در چنین شرایطی، بخش خصوصی نباید به دنبال کسب سهمیه بیشتر از تخصیص ارز باشد. بلکه خواسته اصلی فعالان اقتصادی کشور باید بر آزادسازی اقتصاد و تجارت متمرکز شود. در اقتصاد یک سازوکار پذیرفته شده برای تحقق حداکثری رفاه مردم وجود دارد و آن تحقق شرایط بازار رقابتی است. اگر در هر اقتصادی مسیری غیر از بازار رقابتی طی شود، بهانه ای برای رانت خواری و چپاول ثروت ملی می شود. وی ادامه داد: دولت نباید دخالت کند، دولت مسئول نظارت است. دولت باید مشکلاتی که ایجاد کرد یعنی کسری بودجه و تورم را حل کند.
گفتگو در مورد این post