نجمه جهان تیغ، بازار; گام برداشتن در راستای تحقق شعار سال در کشورمان نیازمند الزاماتی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد، امسال پای مردم برای تحقق تولید شعار سال باز شد. شاید دلیل انتخاب این شعار از سوی رهبری، ناامیدی آنان از رهبری دولت در اقتصاد باشد. به گفته کارشناسان، امروز 90 درصد اقتصاد کشور در دست دولت است و به نظر می رسد دل کندن از این دولت در چرخه اقتصادی کشور برای مسئولان بسیار سخت است و تاکنون این کار را نکرده ایم. توانسته نقش برجسته ای از فعالان بخش خصوصی در بازار داشته باشد.
ورود پول به بخش تولید با قابل پیش بینی کردن اقتصاد دو عامل مهمی است که مورد تاکید فعالان اقتصادی است، “محمدرضا فرنیو” مدیرعامل شرکت ماشین سازی فرنیو که تولید کننده گاوصندوق های سرسره ای طلافروشی بوده و در حال فعالیت بوده است. از سال 1369 فعالیت خود را آغاز کرده است، نیروی انسانی متخصص را یکی از عوامل موفقیت در کار تولیدی می داند. فرنیو همچنین به انحصار اقتصاد اشاره کرد و گفت: در فضایی که اکثریت سرمایه و امکانات پولی کشور در انحصار عده ای معدود است، عموم مردم توانایی و امکان ورود به فعالیت های تولیدی را پیدا نمی کنند. مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
* آیا در شرایط فعلی امکان ورود مردم به بازار سرمایه وجود دارد؟
در بازار سرمایه کشورمان، خرید ملک، طلا، سکه و دلار گاهی سود بیشتری نسبت به ورود به فعالیت های اقتصادی به مردم می رساند. مشکلات و معضلات زیادی بر سر راه کارآفرینی وجود دارد و فعال اقتصادی نمی تواند برای کار خود برنامه ریزی کند زیرا فعالیت اقتصادی در این کشور قابل پیش بینی نیست.
بورس با تولید عجین است و اگر تولید موفقی داشته باشیم بازار سرمایه نیز رونق می گیرد
بسیاری از معامله گران می گویند اگر کسب و کار خود را تعطیل کنند و وارد بازارهای سرمایه کاذب و موازی مانند خرید مسکن، طلا و دلار شوند، سود بیشتری خواهند برد. علاوه بر این، بورس نیز مانند کار تولیدی غیرقابل پیش بینی است و مردم اعتمادی برای ورود به این بازار ندارند. بورس با تولید عجین است و اگر تولید موفقی داشته باشیم بازار سرمایه نیز رونق می گیرد. مثلا؛ بسیاری از بورس ها فقط زمین خالی هستند. بی اعتمادی مردم یکی از دلایل عدم حضور آنها در بازار سرمایه است.
* چالش های کسب و کار شما چیست؟
تامین اجتماعی ضوابط حمایتی خاصی از تولیدکننده ندارد و برای این گروه تخفیف قائل نمی شود و میزان بازپرداخت آن متناسب با خدمات دریافتی نیست. قوانین اداره کار عموماً یک طرفه است و هیچ حقی برای کارفرما قائل نیست.
بزرگترین هزینه ای که به ما تحمیل می شود هزینه تورم است که در مالیات استان اعمال نمی شود و متاسفانه عدالتی در این زمینه وجود ندارد. این سوال همیشه برای فعالان اقتصادی مطرح است که مالیات وصول شده کجا هزینه می شود؟ دولت علاوه بر مالیات بر حقوق، 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز دریافت می کند.
واحدهای صنعتی میلیاردها تومان مالیات می پردازند اما حتی جاده های شهرک صنعتی محل استقرار آنها آسفالت مناسبی ندارد. رقابت با کارگاه های زیرزمینی که مالیات و حق بیمه تامین اجتماعی نمی دهند برای ما بسیار سخت است.
واردات نیز بسیار پر زحمت است و دریافت ارز و حواله با مشکلات زیادی همراه است. در برخی موارد فعال اقتصادی بیش از یک سال منتظر نرخ ارز است. حمل و نقل یکی دیگر از مسائلی است که بخش خصوصی با آن دست و پنجه نرم می کند. کالاهای وارداتی به دلایل مختلف از جمله تحریم در دبی واریز می شود و این تاخیر در واردات افراد فعال اقتصادی هزینه های اضافی را به همراه دارد که بر قیمت محصول نهایی تاثیر می گذارد.
* چگونه دولت می تواند؟ افزایش سهم بخش خصوصی در اقتصاد؟
کوچک سازی دولت از سال 1972 آغاز شد و بسیاری از مشاغل و بنگاه های کوچک در این راستا تأسیس شدند. سرمایه گذاری نیاز به نقدینگی دارد اما هیچکس جرات تولید در این بازار بی ثبات را ندارد. بنابراین یا باید تورم مهار شود و تولیدکننده در تامین نقدینگی با چالش مواجه نشود یا نقدینگی تامین شود. اجاره یکی دیگر از موضوعاتی است که فضا را برای به اصطلاح «خودی ها» خوشایند می کند و این افراد تأثیرگذار کار خود را به نحو رضایت بخشی انجام می دهند.
* به نظر شما فعالان اقتصادی چگونه می توانند در تولید موفق باشند؟
ما معیارهای درستی برای پیشرفت نداریم و نمی دانیم اگر تلاش کنیم به نتیجه می رسیم یا خیر. بنابراین کار تولیدی در ایران بیشتر به شانس و رانت بستگی دارد تا تلاش. تامین نقدینگی و نیروی متخصص دو موضوع بسیار مهم در تولید است.
کار تولید در ایران بیشتر به شانس و رانت بستگی دارد تا تلاش
متاسفانه تورم موجود نقدینگی فعالان اقتصادی را با چالش مواجه کرده است و از سوی دیگر فارغ التحصیلان دانشگاهی از تخصص کافی برخوردار نیستند. متخصصان عموما مهاجرت می کنند و شرکت های تولیدی با کمبود تخصص مواجه هستند.
* آیا به گزینه صادرات محصولات خود فکر کرده اید؟
در حال حاضر 80 کارگر در مجموعه ما مشغول به کار هستند و چون بازار هدف ما طلافروشان هستند، نیازهای دیگر این گروه را نیز به محصولات خود اضافه کرده ایم. شرکت فرنیو در سال 1393 محصولات خود را به کشورهای عراق و ترکمنستان صادر می کرد اما در حال حاضر با توجه به استقبال مشتریان داخلی و با در نظر گرفتن چالش های صادراتی، فقط تولید داخلی انجام می دهیم.
گفتگو در مورد این post