رفتار خیابانی ساسان نیک; بازار: بر اساس نظام کارکردگرایی ساختاری پارسونسی، جامعه از 4 نظام اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده است. هر جامعه ای برای ادامه عملکرد و حفظ نظام نیاز به ایجاد تعادل بین اجزای خود دارد. توجه بیش از حد به یکی از اجزای سیستم یا بی توجهی و سرکوب یکی از آنها می تواند تعادل سیستم را از بین ببرد.
متأسفانه یکی از آسیب های مدیریت کشور بی توجهی به حفظ تعادل چهار نظام مذکور است. این چهار نظام، اعضای ساختار یافته اصلی یک جامعه یا اعضای اصلی یک خانواده هستند و توجه بیش از حد به این اعضا یا بی توجهی به آنها، پیکربندی کل نظام را به خطر می اندازد.
تخصیص سامانه یارانه ای در حوزه انرژی، نان و … یا پرداخت یارانه مستقیم به مردم و یا اجرای قراردادهای ارزی به روش فعلی و چند نرخی بودن ارز در داخل کشور انجام می شود، در صورتی که این مبالغ به موضوعات زیرساختی از جمله نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، تکمیل و اصلاح مسیرهای حمل ونقل ریلی و جاده ای می تواند منشأ نتایج بلندمدت و اساسی برای کشور باشد.
اختراع مجدد چرخ در زمانی که شاهد انباشت علم و اطلاعات به مدد انقلاب گوتنبرگ و انقلاب صنعتی و عصر اطلاعات هستیم بیهوده است. امروزه به کمک این اطلاعات، از تجربه ناموفق بسیاری از کشورها در اجرای روش فعلی تخصیص یارانه و قراردادهای ارزی به روش چند نرخی آگاه هستیم.
فشار شدید بر نظام اقتصادی، از ترس هرج و مرج در نظام اجتماعی، تنها راه حلی کوتاه مدت است که مانند دریچه ای عمل می کند که دریچه اطمینان و ثبات نیست. دیر یا زود این روش دیگر جوابگو نخواهد بود و فشار مجموعه روش های غلط مدیریتی خود را در عرصه اقتصاد نشان خواهد داد.
بنابراین بیش از هر زمان دیگری باید برای علم ارزش قائل شد و با واقعیت های دنیای امروز روبرو شد. در قرن بیست و یکم و در دوران به اصطلاح دهکده جهانی، خطوط، مرزبندی ها، تحریم ها و… معنایی ندارد. ما باید در همه زمینه ها با کشورهای اطراف و جهان تعامل داشته باشیم. نرخ ارز را از چند نرخی به تک نرخی تبدیل کنیم و به تدریج این نرخ را از حالت سرکوب خارج کنیم و برای رونق چرخ های اقتصادی کشور به معاهدات بزرگ جهانی مانند FATF بپیوندیم.
ما باید با استفاده از ظرفیت های ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیک کشور و منطقه – که کم نیست – در کریدورهای بین المللی نقش فعال داشته باشیم. این در حالی است که تبریز و آذربایجان به دلیل قرار گرفتن در موقعیت ویژه سوق الجیشی و قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم، در گذشته نقش مهمی در عرصه تجارت داشته اند و اکنون می توانند به مرکز هاب تبدیل شوند. کشور، زیرا یکی از معدود نقاطی است که در چهارراه کریدورهای شمالی قرار دارد. – در جنوب و شرق – غرب واقع شده است. ما باید از اهمیت کریدورها نهایت استفاده را ببریم و از تحولات منطقه از جمله درگیری های شام و فلسطین و جنگ روسیه و اوکراین بهره ببریم.
همچنین تحریم های روسیه بهترین فرصت برای ماست تا نبض حمل و نقل بزرگترین انبار غلات جهان را در دست بگیریم و به جای ترکیه، مجری انتقال غلات روسیه به دریاهای آزاد در جنوب، اروپا و آفریقا باشیم. و علاوه بر بهره مندی از امتیازات حمل و نقل و تامین امنیت غذایی کشور از طریق حمل و نقل غلات روسی.
بنابراین توسعه صادرات غیرنفتی کشور نیازمند ارتباط و تعامل سازنده با دنیاست. ما نمیتوانیم روابط خود را با کشورهای دیگر قطع کنیم، اما از آنها بخواهیم در جهت تامین منافع کشورمان حرکت کنند. با تحقق نرخ ارز هم سرمایه گذار و هم ارز به راحتی وارد کشور می شود. برای این کار باید بتوانیم به سیستم های بانکی بین المللی متصل شویم. همچنین برای ایفای نقش در تجارت جهانی و باز شدن بازارهای منطقه ای و جهانی باید در کریدورهای بین المللی حضور جدی داشته باشیم.
در این صورت کریدورها می توانند در عرصه بین المللی نیز نقش آفرینی کنند و با بهبود شرایط، امنیت غذایی کشور را تامین کنند. همچنین با ایجاد رونق و اعتماد و اطمینان در بین بازار و جامعه می توان از تک نرخی شدن ارز به سمت نرخ واقعی ارز حرکت کرد.
گفتگو در مورد این post