بازار؛ گروه بین الملل: فرآیند موسوم به نصف کردن بیت کوین سرانجام شنبه شب (اول اردیبهشت) ساعت 3:40 بامداد به وقت ایران به پایان رسید و طی آن شاهد استخراج بلوک شماره 840000 بودیم. با انجام فرآیند نصف کردن، هزینه استخراج هر بیت کوین پرداخت می شود از 6.25 به 3.125 واحد کاهش یافته است.
فرآیند نصف شدن هر چهار سال (هر 210 هزار بلاک) اتفاق میافتد و باعث کاهش تورم در نرخ این ارز دیجیتال و همچنین محدود کردن عرضه آن در بازار میشود. اولین هاوینگ بیت کوین در سال 2012 و سپس در سال های 2016 و 2020 اتفاق افتاد، جالب است بدانید که پاداش ماینینگ برای ماینرها در سال 2012 و قبل از هاوینگ اول 50 بیت کوین بود که پس از هاوینگ به 25 بیت کوین کاهش یافت! بر اساس مکانیزم طراحی شده برای اکوسیستم بیت کوین، آخرین ماینینگ این ارز دیجیتال در سال 2140 اتفاق خواهد افتاد و تا آن زمان، استخراج بیت کوین برای ماینرها امکان پذیر است.
سرانجام انتظار طرفداران بیت کوین برای نصف شدن به پایان رسید و پیش بینی بسیاری از فعالان بازار ارزهای دیجیتال این است که در فاز جدید بازار صعودی، قیمت این ارز دیجیتال می تواند تا 250 هزار دلار پیشرفت را تجربه کند.
با این حساب بالاخره انتظار طرفداران بیت کوین برای نصف شدن به پایان رسید و پیش بینی بسیاری از فعالان بازار ارزهای دیجیتال این است که در فاز جدید بازار صعودی، قیمت این ارز دیجیتال می تواند تا 250 هزار دلار پیشرفت را تجربه کند.
در زمان نگارش این گزارش (یکشنبه)، قیمت بیت کوین با رشدی حدود 1.16 درصدی نسبت به شب گذشته به 63960 دلار افزایش یافته است. اما با وجود شرایط بنیادی فنی مثبتی که برای بیت کوین به وجود آمده است، نکاتی در مسیر نسبتاً روشن بزرگترین ارز دیجیتال بازار و البته آلت کوین وجود دارد که در میان مدت و بلندمدت قطعاً تأثیر منفی بر روی بیت کوین خواهد داشت. روند رو به رشد قیمت این ارز دیجیتال. .
هزینه بالای مصرف برق معدنچیان و آینده فرآیند استخراج
اولین چیزی که فرآیند استخراج را در محیط فنی بیت کوین کمی مشکوک می کند مصرف بالای برق ماینرها است. از آنجایی که کشورهای صنعتی و در حال توسعه جهان با سرعت زیادی به سمت انرژی سبز و کربن زدایی حرکت می کنند، انتظار می رود قیمت برق مصرفی با رشد چشمگیری مواجه شود تا کاهش مصرف در این کشورها را تشویق کند. بر اساس گزارش منتشر شده توسط شرکت تحقیقاتی Marathon Digital، میزان برق مصرفی معدنچیان فعال در ایالت تگزاس حدود 200 مگاوات است و این میزان برق 87.3 میلیون دلار برای معدنچیان هزینه خواهد داشت. با این حال، افزایش قیمت بیت کوین از دسامبر سال گذشته به افزایش فعالیت شرکت های استخراج کننده این ارز دیجیتال منجر شده است. در آخرین تحولات مربوط به این فرآیند، شرکت «رایوت پلتفرم» در آذرماه سال گذشته 66 هزار و 560 ماینر جدید را خریداری و راه اندازی کرد که یکی از بزرگترین قراردادهای خرید ماینر در تاریخ محسوب می شود.
اما سوال اینجاست که اگر دولت آمریکا قیمت برق مصرفی را به ویژه برای معدنچیان افزایش دهد، آیا فرآیند استخراج به صرفه خواهد بود یا خیر؟ پاسخ کاملاً واضح است: همه چیز به قیمت آینده بیت کوین در بازار بستگی دارد و هیچ عامل دیگری در آن دخیل نخواهد بود.
تجربه تاریخی نشان داده است که در هر سه مرحله نصف شدن، شاهد افزایش قیمت بیت کوین در بازار بوده ایم، اما تمامی این مفروضات تنها زمانی اتفاق می افتد که وضعیت اقتصاد جهانی روند متعادل و نسبتا با ثباتی را تجربه کند.
آیا شاهد دور جدیدی از بازار صعودی برای بیت کوین خواهیم بود؟
با توجه به بند قبلی این تبصره، حال سوال اینجاست که با توجه به نصف شدن چهارم بیت کوین، آیا باید منتظر افزایش چشمگیر قیمت بیت کوین در بازار باشیم یا خیر؟ تجربه تاریخی نشان داده است که در هر سه مرحله نصف شدن، شاهد افزایش قیمت بیت کوین در بازار بوده ایم. دلیل این امر کاملاً توجیه اقتصادی دارد: قانون عرضه و تقاضا. یعنی به دلیل نصف شدن پاداش استخراج بیت کوین در هر هاوینگ، عرضه آن کاهش یافته است و با توجه به افزایش طرفداران ارزهای دیجیتال در سال های اخیر، مطمئنا تقاضای آن افزایش خواهد یافت.
اما همه این مفروضات تنها زمانی اتفاق خواهند افتاد که وضعیت اقتصاد جهانی روند متعادل و نسبتاً با ثباتی را تجربه کند. بنابراین، اگر در ماههای آینده شاهد افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی در اقصی نقاط جهان بهویژه خاورمیانه بهعنوان اصلیترین منبع تامین انرژی جهان باشیم، نمیتوان انتظار داشت بازار ارزهای دیجیتال افزایشی داشته باشد.
موضوع دیگری که بسیار حائز اهمیت است این است که رشد تورم در اقتصادهای بزرگ جهان به ویژه آمریکا اگرچه تا حد زیادی کنترل شده است، اما هنوز شرایط باثباتی را تجربه نمی کند. رئیس بانک مرکزی ژاپن روز جمعه از احتمال افزایش نرخ سود بانکی در این کشور خبر داد و در آمریکا همچنان ریسک بازگشت نرخ های بالای سود بانکی اقتصاد این کشور را تهدید می کند. اگر در آمریکا شاهد بازگشت روند افزایشی نرخ بهره بانکی باشیم، قطعا چنین پدیده ای تاثیر بسیار منفی بر بازار ارزهای دیجیتال خواهد داشت. زیرا سرمایه گذاران ترجیح می دهند در شرایط بی ثباتی اقتصادی دارایی های خود را به دلار امن تبدیل کرده و به بانک ها منتقل کنند. این کاهش رشد سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال در نهایت منجر به کاهش قیمت و تقاضا برای آنها خواهد شد.
بنابراین به نظر می رسد در شرایط فعلی با وجود چهارمین رویداد نصف شدن بیت کوین، بهتر است با کمی صبر و حوصله بیشتر وارد بازار شده و از زیان های احتمالی جلوگیری کنیم. همچنین برای کاربران ایرانی بازار ارزهای دیجیتال بسیار مهم است که علاوه بر رصد بازار، قیمت دلار و نوسان شدید آن در مبادلات داخلی نیز مورد توجه قرار گیرد. بدیهی است که در صورت تداوم کاهش قیمت دلار در روزهای آینده، افزایش قیمت ارزهای رمزنگاری شده، ضرر سرمایه را نیز جبران خواهد کرد.
گفتگو در مورد این post