بازار؛ گروه استان ها: بهار فصل کشت و زرع برنج در شالیزارهای مازندران است و با گذر از هر منطقه ای می توان شالیکارانی را دید که تا زانو در شالیزارها مشغول آبیاری و آماده سازی مزارع برای کشت هستند.
اگرچه کشاورزان در دو سال گذشته از قیمت محصولات برنج راضی نبودند و با این وجود بخشی از برنج آنها در انبارها و شالیزارها باقی می ماند، اما از آنجایی که برنج کاری شغل اجدادشان است، تصمیم به کشاورزی گرفته اند. پاهای خود را تا زانو در گل فرو کردند تا امرار معاش کنند.
مازندران بیش از 213 هزار هکتار شالیزار دارد و سالانه یک میلیون تن برنج محلی و مرغوب تولید می کند. سال ها از ورود تجهیزات مدرن کاشت برنج مانند نشاکار به مزارع مازندران می گذرد، با این حال هنوز هم کشاورزان زیادی مایل به کاشت و کشت برنج به روش های سنتی هستند.
در این میان استفاده از تجهیزات جدید و مدرن در حوزه کشاورزی و توسعه مکانیزاسیون علاوه بر کاهش هزینه ها، نقش بسزایی در تولید محصولات با کیفیت و سالم تر دارد. همزمان با اولین ماه از فصل بهار عملیات شخم و تسطیح آب در برخی از مزارع مازندران آغاز شده است.
سید محمد هاشمی، شالیکار منطقه لاله آباد بابل که بیش از سه دهه است به کار برنج کاری مشغول است و با دستگاه شش ردیفه به نشاء کاری مشغول است، افزود: کار برنج کاری به روش سنتی است. بسیار دشوار است و به عنوان مثال یک هکتار از شالیزار صرفه جویی می شود. به شش تا هفت طاق نیاز دارد.
وی در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: برای نگهداری در شالیکاری مکانیزه یک تا دو مخزن زیر 10 متر نیاز است و این موضوع در کاهش هزینه ها تاثیر بسزایی دارد.
کشاورز: برای کاشت سنتی حداقل به 10 تا 12 کارگر نیاز است و دستمزد آنها بالاست در حالی که فقط در کاشت مکانیزه می توانیم 15 هزار متر مربع از زمین را با ماشین بکاریم.
وی با بیان اینکه کاشت مکانیزه هزینه کمتری دارد، گفت: برای کاشت سنتی حداقل به 10 تا 12 کارگر نیاز است که دستمزد آنها بالاست در حالی که فقط در کاشت مکانیزه می توانیم 15 هزار متر مربع از زمین را با کاشت بکاریم. دستگاه. انجام دادن
هاشمی ادامه داد: هزینه غذا و پذیرایی 12 کارگر در کاشت سنتی و کشت برنج علاوه بر سایر هزینه های تولید باعث می شود تا برنج کاری دیگر مقرون به صرفه نباشد و باید در جهت استفاده از تجهیزات مدرن کشاورزی استفاده شود.
به گفته کارشناسان، مکانیزاسیون از دهه 90 که مکانیزاسیون وارد عرصه برنج کاری شد، علاوه بر سلامت و کاهش سختی کار، شاهد افزایش تولید و بهره وری و در نتیجه درآمد کشاورزان بوده ایم. در حال حاضر بیش از 9000 دستگاه نشاء مکانیزه برنج در کشور مشغول به فعالیت هستند و امروز با تلاش کارشناسان شرکت ها، اکثر قطعات مورد نیاز برای ساخت و تولید دستگاه های برداشت برنج و نشاء برنج بومی سازی شده است.
علیرغم اینکه در سال های اخیر مکانیزه شدن کاشت و برداشت برنج مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته است، اما همچنان برخی از کشاورزان به کشت سنتی می پردازند.
روستاییان محله گزی لاله آباد بابل چند سالی است که اقدام به کاشت مکانیزه می کنند، علی هاشمی شالیکار لاله آباد درباره مزایای کاشت مکانیزه گفت: در کشت سنتی هزینه های کارگری و علف های هرز سرسام آور است اما در کاشت مکانیزه این امر است. هزینه ها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
وی در گفت و گو با خبرنگار بازار با تاکید بر مبارزه با علف های هرز گفت: وجین در کاشت مکانیزه بسیار راحت تر از روش سنتی است و دستگاه وجین برای این کار وجود دارد.
کشاورز بابلی: تعداد گیاهان کشت شده در کاشت مکانیزه بیشتر از کاشت دستی است و خطای انسانی در کاشت سنتی و دستی بیشتر است اما در روش مکانیزه تعداد بوته ها یکنواخت است.
وی با بیان اینکه تعداد گیاهان کشت شده در کاشت مکانیزه بیشتر از کاشت دستی است، افزود: خطای انسانی در کاشت سنتی و دستی بیشتر است اما در روش مکانیزه تعداد بوته ها یکنواخت است.
این کشاورز با اشاره به اینکه در کاشت مکانیزه حرکت گیاه باید به سمت نور خورشید باشد، آن را متفاوت از کشت سنتی برشمرد و در مورد علت عدم تمایل برخی کشاورزان به کشت مکانیزه، کمبود ادوات و ادوات کشاورزی را بیان کرد. کمبود آب را از جمله مسائل عنوان کرد و افزود: علاوه بر این برخی کشاورزان معتقدند با این روش به محصول دوم نمی رسند در حالی که کشت مکانیزه بسیار بهتر از روش سنتی است.
شهرستان قائم شهر با 20 واحد بانک نشا یکی از شهرستان های پیشرو در کشت مکانیزه برنج مازندران است و با شروع فصل زراعی در سال 1403 کشاورزان قائمشهری زمین خود را سیراب، شخم و شیار کردند و برنج خود را برای کشت این محصول ذخیره کردند. محصول استراتژیک آماده شده است.
ایجاد کارگاه های آموزشی بانک نشا
سید مهدی حسینی شالیکار روستای دوک قائم شهر از مدیران بانک برنج نشاء این شهرستان در گفت و گو با خبرنگار بازار افزود: با کسب مجوز از مدیریت جهاد کشاورزی قائم شهر و راه اندازی کارگاه ها کار تهیه بذر برنج توسط بانک نشا به صورت مکانیزه در این مجتمع انجام می شود.
وی افزود: با فعالیت این بانک بذر بذر مورد نیاز 120 هکتار از شالیزارهای کاشت مکانیزه برنج تامین می شود.
همچنین علی جعفرزاده معاون جهاد کشاورزی قائم شهر از مزایای کشت مکانیزه برنج اشتغالزایی، کاهش هزینه های تولید، تسهیل و تسریع در کاشت و افزایش عملکرد برنج عنوان کرد.
جعفرزاده افزود: شهرستان قائم شهر بیش از 10 هزار هکتار شالیزار دارد که با توسعه کشت مکانیزه، 65 درصد شالیزارهای این شهرستان با روش های نوین و با ماشین آلات نشاءکاری کشت می شود.
معاون جهاد کشاورزی قائم شهر ابراز امیدواری کرد: با آماده شدن زمین و در صورت مساعد شدن شرایط جوی، طی روزهای آینده اولین کاشت برنج در شالیزارهای این شهرستان آغاز شود.
پیش بینی می شود با تلاش 15 هزار کشاورز و شالیکار قائم شهر امسال بیش از 50 هزار تن برنج از شالیزارهای این شهرستان برداشت شود.
در حالی که کشاورزان با رنج و مشقت فراوان مشغول تولید برنج هستند اما دلالان و دلالان با روش های جدید و استفاده از ابزار قانونی و غیرقانونی و واردات بی رویه سودهای کلانی به جیب می زنند. شالیکاران برکت خواهند داشت.
گفتگو در مورد این post