یاسمن بلواردی; بازار: محصولات گلخانه ای عموماً به عنوان محصولات صادرات محور شناخته می شوند و اغلب محصولات این بخش به بازارهای خارجی می رود. اما محصولات این بخش مانند بسیاری از بخشهای تولیدی دیگر با حاشیهها، مسائل و چالشهای فراوانی همراه است. به طوری که در این بخش از یک سو تولید محصولات سالم با استانداردهای بازارهای خارجی مورد توجه قرار گرفته و از سوی دیگر بازاریابی امری حیاتی برای پویایی فعالیت این بخش تلقی می شود.
هرچند گاهی برای رفع مشکلات و چالش های حوزه گلخانه ای کشور اقداماتی انجام می شود، اما «کرم رضا محمدی» بازرس اتحادیه گلخانه داران کشور تنها راه برون رفت از مشکلات موجود برای گلخانه داران را رفتن می داند. به یک بازار خوب و قابل اعتماد و مشارکت این آنها هستند. در واقع جهشی که می خواهیم در تولید در قالب مشارکت مردمی انجام دهیم ایجاب می کند که گلخانه داران کشور یک واحد شوند.
تعدد تولیدکنندگان به عنوان فروشنده دلال هستند
بازرس اتحادیه گلخانه داران کشور در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: معتقدم تعداد تولیدکنندگان به عنوان فروشنده دلال هستند. در واقع تعداد ما گلخانه داران به عنوان فروشنده قدرت انتخاب دلال ها را افزایش داده است، به این معنا که دلال می تواند در یک کلام به ملک تولیدکنندگان ضربه بزند و قیمت ها را دستکاری کند. به خصوص که در حال حاضر به ازای هر 23 هزار هکتار گلخانه در کشور بیش از 70 هزار کشاورز داریم، بنابراین این تعداد باعث می شود که دلالان بیشترین بهره را ببرند. بنابراین باید محصولات گلخانه ای را در بستر خاصی مانند بورس عرضه کنیم.
محمدی اضافه کرد: مشکل اینجاست که با وجود اینکه تعدد داریم اما باید در فروش وحدت داشته باشیم و برای فروش محصولات گرفتار دلالان نخواهیم شد و به این ترتیب خرید رقابتی می شود. این اتفاق از طریق سیستم مدیریت هوشمند کشاورزی ایران رخ داد.مهکا) متوجه شده است که سیستم هوشمند در واقع تبدیل شود بورس محصولات کشاورزی گلخانه ای خواهد بود به عبارت دیگر سامانه مهکا محصولات گلخانه ای را به بورس می برد.
بازرس اتحادیه گلخانه داران کشور: وزارت جهاد کشاورزی باید ابزارهای تشویقی را متولی در نظر بگیرد و به گلخانه دارانی که از طریق سامانه مهکا شناسایی می شوند و محصول سالم تولید می کنند، یک سری امتیازات از جمله تسهیلات 4 درصدی بدهد. بازاری برای آنها در کشورهای دیگر ایجاد کند. انجام دادن
وی با بیان اینکه سامانه مهکا آماده اجراست، گفت: دو نکته برای اجرا لازم است؛ اولین نکته، تعیین تکلیف از سوی وزارت جهاد کشاورزی است. یعنی همه گلخانه داران باید وارد این سامانه شوند و از این طریق محصولات خود را تایید کنند و در بازار شفاف عرضه کنند. با این حال، گلخانه هایی که در اقتصاد آزاد کار می کنند باید به این کار تشویق شوند. بنابراین وزارت جهاد کشاورزی باید ابزارهای تشویقی را متولی در نظر بگیرد و یک سری امتیازات از جمله تسهیلات 4 درصدی را برای گلخانه دارانی که از طریق سامانه مهکا شناسایی می شوند و محصولات سالم تولید می کنند و یا بازارسازی برای آنها در کشورهای دیگر انجام می دهد، بدهد. .
سفیران اقتصادی برای توسعه بازار در کنار گلخانه داران باشند
وی خاطرنشان کرد: مشکل اینجاست که وزارت جهاد کشاورزی اکنون باید در همه کشورها سفیر اقتصادی داشته باشد، با بازارهای خارجی و بازرگانان این کشورها تعامل داشته باشد و بازارهای خارجی را به ما متصل کند. به این ترتیب است که جهش تولید با مشارکت مردم در بستر واحد فروش آنلاین و به شفاف ترین شکل حاصل می شود. زیرا مهکا می تواند تمامی عملیات از مزرعه تا میز را برای مصرف کننده ثبت کند. ضمناً این سامانه به محوری تبدیل می شود تا مجموعه های مربوطه مانند حفظ نباتات، غذا و دارو و … که تایید سلامت را انجام می دهند، داده های خود را به این سامانه متصل کنند تا برای خریدار سهولت بیشتری داشته باشد.
بازرس اتحادیه گلخانه داران کشور در خصوص مشکلاتی از جمله تامین سوخت گلخانه داران در سال گذشته نیز گفت: معتقدم هیچکس نمی تواند مشکلات گلخانه داران را حل کند و گلخانه دار انتظار ندارد دیگران بیایند. و مشکلات را حل کند. مهم این است که اگر بازار گلخانه را حل کنیم همه مشکلات به خودی خود حل می شود. اگر بتوانیم محصول را به موقع بفروشیم و دلال سر کار نیاید و پول به موقع به دست ما برسد، نیازی به حمایت دولت نداریم. بنابراین تنها درخواست ما از دولت حمایت از این سیستم شفاف و تشویق گلخانه داران به حضور در این سامانه است.
جامعه کشاورزی؛ پشت سد قوانین دست و پا گیر ایجاد شده توسط مافیا
بر اساس این گزارش، یکی از موضوعاتی که پیرامون محصولات گلخانه ای وجود دارد، همواره سلامت محصولات برای ورود به بازارهای صادراتی است و محمدی با توجه به وضعیت موجود صادرات محصولات گلخانه ای وی در سال 1402 نیز گفت: سال گذشته به دلیل عدم تولید محصولات سالم مشکل صادرات داشتیم. در واقع مشکل همچنان نظارت و ثبت محصول سالم است. در حالی که ما راه حل این مشکل را عملیاتی کرده ایم و آماده بررسی هستیم، اما کسی گوش نمی دهد.
وی ادامه داد: مسئله مهم در اینجا این است که کشاورزان اغلب به بخش دولتی نگاه می کنند، در شرایطی که باید به جایی برسیم که وزارت جهاد یکپارچگی و شفافیت را بپذیرد و برخی قوانین دست و پا گیر را کنار بگذارد. ماموران سیستم های میانی و پایین دستی باید آنقدر جسارت داشته باشند که هرجا سنگ پرتاب می شود سنگ ها را بردارند. اما اکنون برخی مسائل پشت این قوانین دست و پا گیر است. مشکل اینجاست که اساسا مافیا یک سری قوانین وضع می کند و جامعه کشاورزی را به دام می اندازد.
این فعال حوزه گلخانه ای کشور در پایان در خصوص چشم اندازی که می توان برای این بخش در سال جدید متصور شد، نیز گفت: اگر حوزه گلخانه ای وارد سکو نشود، هیچ مشکلی از حوزه گلخانه ای حل نمی شود. و اگر وارد شوند قطعا همه مشکلات قابل حل است. زیرا از طریق این سیستم به بازارهای جهانی متصل می شوند. البته باز هم تاکید می کنم شرط حضور در بازارهای جهانی این است که محصول سالم تولید کنیم و به موقع به دست مصرف کننده برسد.
گفتگو در مورد این post