به گزارش بازار، ایران چند سالی است که تلاش می کند به قطب منطقه ای صنعت برق تبدیل شود، موضوعی که در دولت سیزدهم محقق شد و اکنون ایران بالاترین تراز مبادلات برق را در خاورمیانه دارد.
ایران امکان تبادل انرژی با همه همسایگان خود که با آنها مرز زمینی دارد را دارد. تا بتوانیم از گوشه جنوب شرقی پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان و ترکیه مبادله کنیم. یعنی هم صادرات داشته باشیم و هم واردات. از سوی دیگر صادرات برق منبع ارزی وزارت نیرو است. بخش برق ما سالانه به حدود 1.2 میلیارد دلار ارز نیاز دارد.
لوگو
این نیازها به معنای تجهیزات، لوازم یدکی و لوازم مورد نیاز و چندین واحد نیروگاهی است که بر اساس مصوبات شورای اقتصاد به صورت BOT اجرا می شود و از آنها ارز خریداری می کنیم. این رقمی است که باید در یک سال فراهم کنیم تا چرخ این صنعت بچرخد.
علاوه بر این، ما به شدت به صادرات برای ارز متکی هستیم و یکی از بزرگترین مشتریان ما عراق است. صادرات برق ایران به عراق از سال 2004 آغاز شده است.بررسی تراز تجاری مبادلات برق بین کشورهای همسایه ایران نشان می دهد که برخی از کشورهای منطقه دارای تراز تجاری منفی و برخی دیگر دارای تراز تجاری مثبت هستند.
به عنوان نمونه همسایگان شرقی ایران یعنی پاکستان و افغانستان و عراق به عنوان همسایه غربی از جمله همسایگانی هستند که به دلیل عدم تعادل تولید و مصرف برق به واردات برق روی آورده اند و از این نظر تراز تجاری منفی دارند. .
ایران دارای بالاترین تراز تجاری برق در منطقه است
بر اساس آمار و اطلاعات آژانس بین المللی انرژی (IEA)، عراق سالانه تنها 9 تراوات ساعت برق وارد می کند و ظرفیت تولید برق این کشور برای صادرات کافی نیست، بنابراین تراز تجاری منفی دارد. 9 تراوات ساعت در سال
کشور پاکستان در زمینه صادرات برق فعال نیست و با واردات 0.5 تراوات ساعت برق از این نظر تراز منفی دارد. افغانستان در بخش تجارت برق نیز با 5.5 تراوات ساعت واردات در سال تراز منفی دارد.
ترکیه اما شرایط متفاوتی دارد و سالانه 4.1 تراوات ساعت برق صادر می کند و 2.3 تراوات ساعت برق وارد می کند که دلیل مثبت شدن تراز تجاری این کشور و 1.8 تراوات ساعت برق در سال کشورهای ارمنستان است. آذربایجان، ترکمنستان، امارات متحده عربی و عربستان نیز مشابه ترکیه دارای تراز تجاری مثبت در حوزه صنعت برق هستند و تراز تجاری مثبت به ترتیب 0.6، 1.52، 3.2، 0.2 و 0.04 تراوات ساعت برق دارند. دارند.
با این توضیح که ارمنستان یک تراوات ساعت برق صادر و 0.4 تراوات وارد می کند، آذربایجان 1.6 صادرات و 0.15 واردات دارد. همچنین ترکمنستان تنها 3.2 تراوات ساعت برق بدون واردات صادر می کند. امارات نیز با 0.67 تراوات ساعت صادرات و 0.87 واردات با تراز مثبت 0.2 در زمینه تجارت برق فعال است. عربستان نیز با 0.35 تراوات ساعت صادرات و 0.31 تراوات ساعت واردات، تراز مثبت 0.04 در تجارت برق دارد.
در این میان شرایط ایران با کشورهای همسایه و منطقه کاملا متفاوت است و ایران با 5.5 تراوات ساعت صادرات برق و 3 تراوات ساعت واردات برق، بالاترین تراز تجاری برق منطقه را دارد و تجارت مثبتی دارد. تراز 2.5 که با سایر کشورهای همسایه فاصله دارد.
این در حالی است که ایران در مبادلات برق خود با کشورهای همسایه مانند افغانستان و عراق همواره پیش شرط کاهش میزان صادرات را در روزهای اوج مصرف داخلی یعنی فصل گرم سال و در این ایام رعایت می کند. صادرات برق به کشورهای همسایه به حداقل ممکن رسیده است. و از طرفی میزان واردات را افزایش می دهد.
اکنون به عراق، افغانستان و پاکستان صادرات داریم و با ترکیه برق مبادله می کنیم. با ترکیه تبادل داریم و باید از مزیت اختلاف افق کشور در زمان پیک مصرف استفاده کنیم. تفاوت پیک مصرف کشورها به تبادل برق کمک می کند.
ما به دنبال توسعه صادرات برق هستیم
محمد اله داد، معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر در این خصوص به ایسنا گفت: ظرفیت مبادلات برق کشور ما بیش از 2000 مگاوات است و تراز تقریباً صفر داریم و واردات و صادرات برق ما به میزان بوده است. همان نرخ، بنابراین تعادل خوبی است.” در منطقه وجود دارد و ما به دنبال توسعه این رقم هستیم.
وی با بیان اینکه خط سوم واردات برق از ترکمنستان و همچنین خط سوم واردات برق از ارمنستان در حال ساخت است و پیمانکاران این پروژه ها نیز ایرانی هستند، گفت: در زمینه صادرات پروژه های مطالعاتی به پاکستان، عراق و. افغانستان نیز در حال اجراست. و با توجه به اینکه از هر یک از خطوط وارداتی مذکور از ترکمنستان و ارمنستان می توانیم توان حدود 400 تا 500 مگاوات را افزایش دهیم برنامه داریم تا در مدت زمان کوتاهی مبادله را افزایش دهیم. از طریق پست پیاپی خوی در حال ساخت 600 و 400 مگاوات با ترکیه هستیم و امسال اتصال 400 مگاواتی به ظرفیت مبادلات اضافه شد.
معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر درباره ارتباط با سایر کشورها از طریق خطوط زیردریایی گفت: ارتباط با عمان در نظر گرفته شده بود اما در حال حاضر از نظر اقتصادی توجیهی ندارد. پروژه مطالعاتی اتصال برق با قطر نیز در حال پیگیری است.
اله داد با تاکید بر اینکه پس از همگام سازی ترکیه، امکان اتصال برق ایران و اروپا فراهم شده است، گفت: اکنون با برقراری ارتباط بین ایران و ترکیه، امکان تبادل برق با اروپا از نظر فنی فراهم شده است، اما این کار نیازمند است. مذاکرات قراردادی و قانونی دارد که در حال پیگیری است.
به گفته وی، 2 پروژه «ایر» و «آگیر» نیز برای اتصال ایران و روسیه در دست اجراست که از این طریق می توانیم به اروپا نیز برق صادر کنیم.
ایران در حال اجرای برنامه های متعددی برای افزایش صادرات برق است و با توجه به ظرفیت های داخلی در صنعت برق می توان به تحقق آن امیدوار بود اما نیاز به ورود سرمایه گذاران و حمایت دولت در این بخش دارد.
گفتگو در مورد این post