بازار؛ گروه کشاورزی: بخش باغبانی کشور یکی از بخشهای تولیدی است که سالها از ثبات برخوردار بوده و امکان صادرات انواع محصولات این بخش به کشورهای دیگر وجود دارد. ایران در زمینه محصولات باغی مانند خرما، پسته، کیوی و … یکی از صادرکنندگان پیشرو در بازارهای جهانی است. از سوی دیگر، به گفته مجتبی شادلو، نایب رئیس اتحادیه باغداران کشور، کیفیت محصولات باغی ایران به گونه ای است که در بنادر رایگان جهانی که فضا کاملا رقابتی است و محدودیتی برای ورود و خروج هیچ محصولی وجود ندارد. قیمت محصولات باغی ایران با احتساب سیب و پرتقال حدود 30 درصد بالاتر از رقبای خود است زیرا کیفیت بهتری دارد.
افزایش 25 درصدی تولید محصولات باغی در سال 1402
شادلو در خصوص شرایط تولید و تقاضای محصولات باغی در سال گذشته به خبرنگار بازار گفت: به طور کلی زیربخش باغبانی از نظر وضعیت و میانگین تولید سال های خوب و رو به رشدی داشته است و میانگین کل تولید افزایش یافته است. حدود 25 درصد در سال 1402 داشتیم.
وی افزود: بازار بهترین گواه بر این وضعیت است، بنابراین اگر بخواهیم قیمت ها را نسبت به سال قبل یعنی 1401 نقطه به نقطه بررسی کنیم، می بینیم که قیمت ها در سال 1402 برابر با 1401 بوده است.
نایب رئیس اتحادیه باغداران کشور خاطرنشان کرد: اگرچه از نظر شرایط اقتصادی و تورمی و هزینه های زیاد برای تولید، زنگ خطر است. اما با توجه به شرایط تورمی جامعه راضی نیستیم که تنها افزایش قیمت ملاک ثبات کار باشد، بلکه باید در کشور ثباتی داشته باشیم که بتوان وضعیت خوبی را برای همه ترسیم کرد.
نایب رئیس اتحادیه باغداران کشور: در سال زراعی 1401 تا 1402 قیمت سموم تقریبا دو برابر شد و مدیریت این گرانی ها و افزایش هزینه های تولید برای تولیدکنندگان بسیار سخت است. برای تولیدکننده سخت و تهدیدی جدی برای تولید خواهد بود
شادلو ادامه داد: اما متاسفانه هزینه های تولید به حدی افزایش یافته که در سال زراعی 1401 تا 1402 قیمت سموم تقریبا دو برابر شده است که مدیریت این گرانی ها و افزایش هزینه های تولید را برای تولیدکنندگان بسیار سخت می کند. در شرایطی است که باید با آفات و بیماری ها مبارزه کنیم و این سموم در باغات نیز کاربرد فراوانی دارد، اما با تمام این تفاسیر این وضعیت بر بازار حاکم است و اغلب اگر به فکر صادرات و هموارسازی نباشیم. صادرات محصولات باغی ما، برای تولید، سختکننده و تهدیدی جدی برای تولید خواهد بود. زیرا میزان مصرف داخلی با میزان تولید مطابقت ندارد. یعنی با توجه به تورم عمومی که دامنگیر خانوارها شده و سایر مسائلی که جامعه را تحت تأثیر قرار داده است، اگرچه مصرف میوه از ضروریات زندگی است، اما مصرف آن کاهش یافته است.
50 درصد محصولات باغی امکان صادرات دارند
شایان ذکر است که اگرچه ایران در زمینه تولید و صادرات برخی محصولات باغی در بازار جهانی شهرت دارد، اما به گفته کارشناسان ظرفیت بخش باغبانی کشور آن طور که شایسته است بهره برداری نمی شود و دلایل مختلفی نیز در این امر مؤثر است.
شادلو پیش از این در خصوص اینکه چه میزان از آنچه در حوزه باغبانی در کشور تولید می شود در بازار داخلی مصرف می شود، به خبرنگار بازار گفت: در مورد میوه ها میانگین تقریباً 50 درصد است. یعنی در برخی میوه ها بیش از 50 درصد فرصت صادرات داریم، البته در برخی محصولات کمتر است، اما از همه محصولات باغی به طور متوسط 50 درصد فرصت صادرات و 50 درصد مصرف داخلی است.
وی افزود: به عبارت ساده تر، اگر حدود 50 درصد محصولات باغی صادر شود، تعادل در بازار ایجاد می شود.
گفتگو در مورد این post