بازار؛ گروه بین الملل: ایران و ارمنستان در طول سه دهه اخیر و پس از استقلال این کشور از شوروی سابق، روابط مسالمت آمیز و بدون تنش داشته و همواره در ابعاد سیاسی و اقتصادی روابط دوجانبه با یکدیگر چشم دوخته اند که نمونه های اخیر آن است. تصمیم دو کشور است. توسعه روابط تجاری تا سقف 3 میلیارد دلار، افتتاح کنسولگری ارمنستان در تبریز و اقدامات مشابه.
منطقه قفقاز به دلیل موقعیت استراتژیک خاص خود همواره مورد توجه ایران بوده است، به همین دلیل پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ایران به عنوان یکی از قدرت های منطقه، سیاست خارجی فعالی را در قبال قفقاز در پیش گرفته است. همکاری با همسایگان شمالی همجواری جغرافیایی و مرزی ارمنستان با ایران، روابط سیاسی بسیار نزدیک و باثبات دو کشور در سه دهه اخیر، حضور گسترده ارمنیان در داخل ایران پس از جنگ اول قره باغ، عضویت ارمنستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همچنین به عنوان قراردادهای تجاری ایروان با اتحادیه اروپا که امکان صادرات مجدد محصولات ایرانی به اشخاص ثالث در اوراسیا و اروپا را فراهم می کند، وجود منطقه آزاد تجاری ارس در مجاورت منطقه آزاد مغری ارمنستان و مرز و پایانه گمرکی نوردوز در استان آذربایجان شرقی از دیگر ظرفیت ها و مزیت های قابل توجه ارمنستان از ابعاد اقتصادی و تجاری برای ایران محسوب می شود.
ساخت پل رودخانه ارس برای اتصال زمینی بین دو کشور، افتتاح خط لوله گاز ایران به ارمنستان در سال 2008، ساخت نیروگاه حرارتی در منطقه پوکشین در سال 2005، احداث جاده مغری – دروان (در مرز ازبکستان با ایران) در 2007. بین دو کشور بوده است.
در راستای توسعه همکاریهای عمرانی بین دو کشور، چندی پیش قرارداد بازسازی جاده آگاراک – واردانی – دزور (حدود 21 کیلومتر) در ایروان با هدف توسعه کریدور شمال – جنوب بین دو کشور امضا شد. دو کشور ساخت این جاده بر اهمیت بین المللی ارمنستان می افزاید و مسیری جدید و قابل اعتماد برای ایران به سمت اروپا و کشورهای اوراسیا ایجاد می کند.
بدون شک افتتاح کنسولگری ارمنستان در تبریز به توسعه گردشگری سلامت کمک می کند. کنسولگری ارمنستان می تواند خدمات لازم را برای گردشگران ایرانی و ارمنی و در ارائه اطلاعات و سایر خدمات کنسولی ارائه دهد.
سالانه بیش از 200 هزار ایرانی تعطیلات خود را در ارمنستان سپری می کنند، در حالی که ایران به ویژه تبریز به دلیل میراث غنی تاریخی ارمنی-ایرانی می تواند یکی از مقاصد مورد علاقه گردشگران ارمنی باشد. این امر به انگیزه جدیدی برای توسعه زیرساخت های گردشگری بین دو کشور تبدیل خواهد شد
سالانه بیش از 200 هزار ایرانی تعطیلات خود را در ارمنستان سپری می کنند، در حالی که ایران به ویژه تبریز به دلیل میراث غنی تاریخی ارمنی-ایرانی می تواند یکی از مقاصد مورد علاقه گردشگران ارمنی باشد. این امر به انگیزه جدیدی برای توسعه زیرساخت های گردشگری بین دو کشور تبدیل خواهد شد. با توجه به رشد علم پزشکی در ایران و وجود مراکز مهم درمانی در تبریز، نقش کنسولگری ارمنستان در تبریز و کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در کاپان در جذب گردشگران سلامت چشمگیر خواهد بود. افتتاح کنسولگری ارمنستان در تبریز در واکنش به افتتاح کنسولگری ایران در قپان ارمنستان در اکتبر سال گذشته بود.
روابط اقتصادی تهران و ایروان
متوسط رشد سالانه ارزش صادرات ایران به ارمنستان و واردات از کشور مذکور طی سال های 1396 تا 1401 به ترتیب معادل 18 درصد و منهای 11/6 درصد بوده است.
بررسی آمار تجارت ایران و ارمنستان طی دو سال اخیر نشان می دهد که صادرات ایران به این کشور در مقایسه با واردات ایران از ارمنستان از رشد بسیار بالاتری برخوردار بوده که منجر به افزایش مازاد تراز تجاری شده است. از نظر ارزشی تراز تجاری ایران با ارمنستان طی 6 سال مورد بررسی همواره به نفع ایران بوده و با مازاد مواجه بوده و در سال 1401 به حدود 1.450 میلیون دلار رسیده است. طی سال 1401 صادرات بدون نفت خام ایران به ارمنستان نسبت به سال قبل 39.4 درصد افزایش یافته و واردات ایران از ارمنستان از نظر وزنی تقریبا ثابت بوده است. متوسط رشد سالانه صادرات و واردات کالا بین ایران و ارمنستان طی سال های 1396 تا 1401 به ترتیب معادل 13.3 درصد و منفی 2.13 درصد بوده است. تراز تجاری ایران با ارمنستان از نظر وزنی طی 6 سال منتهی به 1401 همواره به نفع ایران بوده و با مازاد مواجه بوده و در سال 1401 به حدود 1.5 میلیون تن رسیده است.
بر اساس آمار و ارقام، صادرات کالا به ارمنستان به طور متوسط 13.2 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که از نظر ارزشی به طور متوسط سالانه 18 درصد رشد داشته است، این نشان دهنده آن است که همزمان با افزایش میانگین میزان صادرات، قیمت صادرات نیز افزایش یافته است. 11.0 درصد و از نظر وزنی 13.2 درصد کاهش داشته است. با وجود تعرفه های زیاد صادراتی ایران به ارمنستان، تمرکز کالاهای صادراتی نیز بالاست و 30 تعرفه 65 درصد از ارزش کل صادرات را به خود اختصاص داده است.
میانگین قیمت کالاهای وارداتی از ارمنستان 6 برابر متوسط قیمت کالاهای صادراتی ایران به این کشور است که به این معنی است که ارزش افزوده کالاهای وارداتی از ارمنستان در مقایسه با کالاهای صادراتی ایران (عمدتا مواد اولیه و واسطه ای) به این کشور بیشتر است. کشور. سهم 29 درصدی فرآورده های نفتی از کل صادرات ایران به ارمنستان نیز همین موضوع را نشان می دهد. در سال 1401 مهمترین اقلام صادراتی ایران به این کشور همسایه خامه شیر، خوراک آبزیان و ورق فولادی بود و بدیهی است که با افزایش تنوع اقلام صادراتی همراه با بهبود ترکیب کالاهای صادراتی به سمت اقلام با افزایش ارزش افزوده، درآمد ارزی ایران افزایش خواهد یافت. موثر خواهد بود.
لزوم استفاده از اقدامات اقتصادی برای جلوگیری از فرصت سوزی در ارمنستان
قدیمی ترین کشور مسیحی جهان که هنوز زخم نسل کشی دولت عثمانی را فراموش نکرده است، اقتصاد شکننده ای دارد. حجم تجارت خارجی این کشور سه میلیارد دلار است که بیشتر آن به دلیل حضور شرکت های خارجی و سرمایه گذاری های آنهاست. ایران در حال حاضر سومین صادرکننده بزرگ به ارمنستان پس از روسیه و چین است.
در جنگ اول قره باغ، فرصت طلایی در اختیار تجار ایرانی قرار گرفت. به دلیل حمایت برخی از کشورهای منطقه از آذربایجان از جمله ترکیه، دولت ارمنستان تصمیم به قطع رابطه اقتصادی با آنها گرفت و بر این اساس 2500 قلم کالا به ایران درخواست کرد که امکان تولید داخل در ایران وجود نداشت. ایران و لازم بود از طریق کشورهای دیگر برای ارمنستان فراهم شود. اما ایران نتوانست این کالاها را در داخل تهیه کند یا از فرصت صادرات مجدد به ارمنستان بهره مند شود.
با توجه به اینکه ایران در کنار گرجستان یکی از دو همسایه ارمنستان است که روابط سیاسی عادی با این کشور قفقاز جنوبی را تجربه می کند و با توجه به پتانسیل صادراتی بسیار بالای ایران در مقایسه با گرجستان، بازار ارمنستان می تواند مقصد مناسبی برای این کشور باشد. عرضه کالا ایرانی محسوب شود
با توجه به اینکه ایران در کنار گرجستان یکی از دو همسایه ارمنستان است که روابط سیاسی عادی با این کشور قفقاز جنوبی را تجربه می کند و با توجه به پتانسیل صادراتی بسیار بالای ایران در مقایسه با گرجستان، بازار ارمنستان می تواند مقصد مناسبی برای این کشور باشد. عرضه کالا باید ایرانی تلقی شود و این صادرات و واردات هم به نفع دولت و هم ملت باشد. این در حالی است که اگر مرز ایران و ارمنستان برداشته شود (با راه اندازی کریدور زنگزور) تنها گرجستانی خواهد بود که به عنوان یک کشور همسایه و یا به عنوان یک مسیر ترانزیتی از اوراسیا و اروپا می تواند نیازهای ارمنستان را تامین کند.
ضمن اینکه ارمنستان علاوه بر مصرف کننده بودن، مسیر صادرات کالاهای ایرانی به گرجستان و روسیه است و این موضوع برای ایران بسیار حائز اهمیت است. همچنین منابع معدنی غنی آن مانند کنسانتره مس که ماده اولیه بسیار ضروری برای ایران است و از طریق کشورهای دیگر تامین می شود، گزینه دیگری برای اهمیت تجارت ایران با این کشور همسایه است.
پیشنهادات برای توسعه تجارت ایران و ارمنستان
ایجاد شبکه حمل و نقل یکپارچه و به هم پیوسته شرط لازم برای تبادلات متقابل ایران و همسایگان شمالی آن است. بدیهی است با تقویت خطوط هوایی و استفاده از بنادر دریای خزر و خلیج فارس، ایجاد گذرگاه مرزی، رفع محدودیت های ترانزیتی و روادید رانندگان، مسافران و تجار، ایجاد شرکت های مشترک برای تولید برخی محصولات، ایجاد مراکز اطلاع رسانی تجاری و تولیدی. ارتقای همکاری های گمرکی، ایجاد رژیم تجارت آزاد و اعطای وام های اعتباری خرید به طرف ارمنی همگی از الزامات توسعه روابط تجاری دو طرف است.
همچنین ارمنستان یکی از اعضای سازمان تجارت جهانی و شورای اروپا است و از مارس 2021 قرارداد همکاری جامع مشترک با اتحادیه اروپا امضا کرده است و به این ترتیب می تواند کانالی امن برای ورود محصولات ایرانی به کشورهای اروپایی باشد.
در حال حاضر پایانه مرزی نوردوز، بازارچه مرزی این منطقه و گمرک نوردوز در استان آذربایجان شرقی به عنوان تنها گذرگاه مرزی ایران و ارمنستان دارای نقص بسیار مهمی در روند تجارت دو کشور ایران و ارمنستان است. تاسیسات تجاری در مرز مشترک ایران و ارمنستان می تواند روند تجارت بین دو کشور را تسهیل کند.
ارمنستان پل ارسال محصولات ایرانی به اوراسیا و اروپا است
با توجه به اینکه ارمنستان اولین مرز زمینی ایران بر اساس معاهده اوراسیا است، میتواند دروازههایی برای ورود ایران به بازار اوراسیا ایجاد کند، ضمن اینکه تجار ارمنی نیز میتوانند با بهرهگیری از امکاناتی که در داخل کشور وجود دارد، توزیعکننده کالاهای ایرانی باشند. به گفته رئیس اتاق مشترک ایران و ارمنستان، بزرگترین مزیت ایروان عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و به همین دلیل با داشتن مرز زمینی، دروازه ایران به سایر کشورهای این اتحادیه است.
توسعه تجارت ایران با اوراسیا که توسط روسیه هدایت می شود و همگرایی سیاسی قوی با ایران دارد و به دنبال کاهش تاثیر دلار در مبادلات خود است، راه حل مهمی برای کاهش اثرات تحریم ها است و بسیار حیاتی تلقی می شود.
توسعه تجارت با اوراسیا که توسط روسیه هدایت می شود و همگرایی سیاسی قوی با ایران دارد و به دنبال کاهش تاثیر دلار در مبادلات خود است، راه حل مهمی برای کاهش اثرات تحریم ها است و بسیار حیاتی تلقی می شود.
با توجه به شرایط کشورهای عضو اتحادیه و همچنین شرایط ایران (به عنوان یکی از قدرتمندترین اقتصادهای منطقه خاورمیانه با داشتن منابع غنی معدنی و طبیعی و همچنین ذخایر فراوان نفت و گاز)، توسعه روابط ایران و کشورهای عضو قطعا باعث ارتقای تجارت منطقه خواهد شد. و کشورهای جهانی شده و عضو می توانند بازارهای مناسبی برای جذب صادرات ایران و تامین نیازهای وارداتی ایران باشند.
با توجه به عضویت ایران در این بلوک اقتصادی، انتظار میرود افزایش روابط منطقهای ایران با کشورهای همسایه، کاهش آسیبپذیری و افزایش تابآوری اقتصاد در برابر تحریمهای اقتصادی صورت گیرد. علاوه بر این، قدرت چانه زنی کشور در برخورد با کشورهای غربی در مسائل مذاکره و درگیری مانند برنامه هسته ای.
نتیجه
امکانات و نیازهای ارمنستان در زمینه های انرژی، حمل و نقل و موقعیت جغرافیایی این کشور از یک سو و موقعیت مطلوب ایران در بهره برداری از معادن، منابع غنی انرژی و راه های حمل و نقل گسترده از سوی دیگر از ظرفیت های مطلوب دو کشور است. گسترش همکاری های اقتصادی ارمنستان در جنوب قفقاز بین دریای سیاه و دریای خزر در جاده بین اروپا و آسیا محصور به خشکی است.
همچنین با ایجاد کریدور خلیج فارس – دریای سیاه، تعاملات ترانزیتی دو کشور بسیار تقویت شده است و ایران می تواند دسترسی امن و سریع ارمنستان را به کشورهای حاشیه خلیج فارس فراهم کند که این مزیت بزرگی برای ایران در شرایط تحریم است. .
گفتگو در مورد این post