به گزارش بازار، یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت ارز در ایام نزدیک به سال نو، در سال جاری و سال های گذشته، افزایش تقاضا در بازار ارز است که دلالی و سفته بازی را تشدید می کند.
یکی از دلایل افزایش تقاضا، خرید ارز برای سفرهای خارجی است. بانک مرکزی به منظور تامین نیاز ارزی مسافران و جلوگیری از سفته بازی، در روزهای گذشته سهمیه ارز مسافرتی را افزایش داد تا نیازهای واقعی ارزی از طریق بازار رسمی تامین شود.
افزایش سهمیه ارز مسافرتی باعث شد منتقدان این سیاست را ابزاری برای توزیع رانت و حراج منابع ارزی اعلام کنند در حالی که هدف اصلی بانک مرکزی از اجرای این سیاست ارزی طبق قانون مدیریت تقاضای ارز است. بازار مبادلات پایانی سال در چارچوب مبادلات رسمی ارزی کشور. اعلام و تاکید می کند: پاسخگویی به تقاضای ارز مسافرتی به عنوان یکی از سرفصل های ارزی خدماتی تعریف شده در مقررات ارزی کشور، بر اساس نرخ ارز و مرکز مبادلات طلای ایران، کاملاً در چارچوب قوانین جاری و یک سابقه
در عین حال برخی مدعی شدند افزایش سهمیه ارز مسافرتی از 500 یورو به 1000 یورو باعث شده تا عده ای با خرید بلیت ارزان از گیت فرودگاه عبور کرده و سهمیه ارز مسافرتی را دریافت کنند اما سوار هواپیما نشده و برنگردند. بلیط و پرداخت هزینه ابطال سود 20 میلیونی مابه التفاوت ارز مسافرتی و آزاد.
اما اطلاعات دریافتی حاکی از آن است که بانک مرکزی برای جلوگیری از سوء استفاده برخی افراد از ارز مسافرتی، اسامی مسافرانی را که طی مکاتبه با فرودگاه های بین المللی کشور ارز مسافرتی دریافت کرده اند، بلیت پرواز خود را کنسل کرده است. بانک مرکزی در نظر دارد در صورت عدم بازگرداندن ارز، محدودیت های بانکی را برای این افراد اعمال کند.
روز گذشته یکی از نمایندگان مجلس مدعی شد که با ورود رئیس جمهور، سهمیه ارز مسافرتی متوقف می شود اما این خبر از سوی خبرگزاری دولت و مشاور رئیس کل بانک مرکزی تکذیب شد و اعلام کرد: برخلاف اخبار کذب منتشر شده در فضای مجازی سیاست بانک مرکزی در خصوص تخصیص ارز مسافری تغییری نکرده و فروش ارز مسافری هوایی به متقاضیان ادامه دارد و متوقف نشده است.
بانک مرکزی پیش از این تاکید کرده بود که تخصیص ارز مسافرتی هوایی کاملا در چارچوب نیاز ارزی محاسبه شده در بند سوم آیین نامه ارزی بانک مرکزی و برای سفرهای هوایی با مقاصد مختلف زیارتی، سیاحتی، آموزشی و … است. اداری که بانک مرکزی قانوناً مکلف به آن است پاسخگویی به این تقاضا براساس نرخ استخراج شده از مبادلات ارزی انجام شده در بازار رسمی ارز کشور می باشد.
سازوکار تخصیص ارز مسافرتی هوایی نیز به گونه ای طراحی شده است که ارز تخصیصی تنها به متقاضیان با نیاز واقعی یعنی به «مسافران پس از گیت خروجی فرودگاه و پس از خروج از مرز هوایی فرودگاه های بین المللی کشور» پرداخت می شود. بنابراین ادعای مطرح شده در برخی مصاحبه ها مبنی بر انتقال مجدد ارز به بازار تهران پس از دریافت آن توسط متقاضی یا استفاده از بلیت جعلی برای کسب درآمد از اختلاف قیمت در بازار، در این سازوکار امکان پذیر نیست.
لازم به ذکر است که تخصیص ارز به نرخ صدرالعشرا در دوره 1402 برای مقاصد مختلف سفر از جمله تسهیل سفر زائران اربعین حسینی و حج، مازاد سرانه ارز مسافرتی و از طریق متقاضیان انجام شد. مراجعه به شعب بانک های عامل؛ لذا پاسخگویی به تقاضای ارز مسافرتی به عنوان یکی از سرفصل های ارز خدماتی تعریف شده در مقررات ارزی بر اساس نرخ ارز و مرکز مبادلات طلای ایران، کاملاً در چارچوب قوانین جاری و پیشین بوده است. لذا استفاده از تعابیر غیر تخصصی مانند توزیع اجاره یا تخصیص یارانه در قبال تکلیف قانونی بانک مرکزی، موجب تشویش اذهان مخاطبان محترم تلقی می شود که بی احترامی و مغایر با رسالت رسانه ای است. سازمان محترم صدا و سیما
بر این اساس افزایش سرانه ارز مسافرتی با هدف اصلی مدیریت تقاضا در بازار ارز در پایان سال انجام شده است. در واقع بی توجهی به تقاضای موجود در حوزه سفرهای هوایی منجر به حذف آن نشده است، بلکه متقاضیان را به سمت بازار غیررسمی سوق می دهد که علاوه بر افزایش فشار تقاضا و تحریک قیمت، موجب تعمیق بازار غیررسمی می شود. آن را در بین متقاضیان ارز معتبرتر کند. به گونه ای که بسیاری از مردم مجبور به مبادله و تبعیت از نرخ ارز در بازار خواهند شد که طبق قوانین جاری کشور از مصادیق قاچاق کالا و ارز برای رفع نیازهای ارزی خود تلقی می شود.
غلامرضا مرحبا نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در خصوص افزایش سهمیه ارز مسافرتی از 500 یورو به 1000 یورو و تامین ارز مورد نیاز مسافران توسط بانک مرکزی اظهار داشت: تقاضای ارز در ماه های گذشته افزایش می یابد. سال به دلیل اینکه ایام سفرهای نوروزی است و مردم برای سفرهای خارجی نیاز به ارز دارند و از طرفی با توجه به پرداخت پاداش و عیدی درآمد برخی افراد افزایش می یابد و برخی به سمت بازار ارز می روند. ، طلا و سکه و تقاضا برای ارز افزایش می یابد.
وی با تاکید بر اینکه ارز مسافرتی مقدار بسیار کمی از سبد ارزی کشور را تشکیل می دهد، گفت: سهم چند میلیون دلاری ارز مسافرتی از تخصیص ارز سالانه 80 میلیارد دلاری کشور بسیار ناچیز است و عرضه ارز مسافرتی بر ارز کشور تاثیر می گذارد. ذخایر مبادله ای قرار نمی دهد و تأثیر منفی ندارد. اما حل مشکلات مردم و تامین ارز مورد نیاز مردم یکی از رسالت های بانک مرکزی است و از افزایش حجم تقاضا و ایجاد تقاضای کاذب در بازار غیررسمی جلوگیری می کند.
مرحبا با تاکید بر اینکه بانک مرکزی با ارائه ارز مسافرتی به یکی از رسالت های خود عمل کرد، گفت: این تصمیم برکاتی دارد که مهمترین آن کنترل تقاضای ارز در بازار غیررسمی و مدیریت بازار ارز است که اقتصاد را تحت تاثیر قرار می دهد. و معیشت 80 میلیون نفر. کمک زیادی می کند.
این در حالی است که در حالی که هدف و تلاش بانک مرکزی پاسخگویی به نیازهای ارزی کشور از طریق منابع رسمی است و در این راستا توانسته جلوی رشد چشمگیر قیمت ارز را بگیرد، اما اظهارنظرهای نادرست برخی افراد از جمله برخی از نمایندگان مجلس، باعث شده اند که این احتمال وجود دارد که بازار آزاد ارز با التهاب همراه باشد.
گفتگو در مورد این post