به گزارش ایران تحلیل، اصغر بالسینی درباره سیاست تثبیت اقتصادی بانک مرکزی گفت: مدل اقتصادی که بانک مرکزی پس از روی کار آمدن محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی برای مدیریت بخش های مختلف اقتصاد دنبال کرد، سیاستی است به نام اقتصاد. سیاست تثبیت این سیاست روشی آزموده شده است که نقش مهمی در ادبیات اقتصادی در میان اقتصاددانان دارد.
وی افزود: سیاست تثبیت چیست و چرا باید اساساً سیاست تثبیت را دنبال کنیم؟ واقعیت این است که اقتصاد ایران در سال های اخیر نوسانات غیرضروری زیادی را تجربه کرده است. این نوسانات غیرضروری نه تنها ساختار اقتصادی کشور را مختل کرده، بلکه برنامه ریزی بلندمدت را نیز مختل کرده است.
این کارشناس بازار ارز ادامه داد: زمانی که در یک اقتصاد نوسانات زیادی وجود دارد نه تنها به صورت تورم خود را نشان می دهد، بلکه در چنین شرایطی حتی امکان برنامه ریزی بلندمدت را از فعالان اقتصادی سلب می کند. به سمت ثبات حرکت می کند، می توان امیدوار بود که این پیش بینی سازگاری اقتصاد را نیز افزایش دهد.
بالسینی با بیان اینکه هدف هر سیاست تثبیتی در مرحله اول کنترل تورم است، گفت: واقعیت این است که در اقتصاد ایران، نوسانات نرخ ارز یکی از کانال های بی ثبات کننده تورم است و بانک مرکزی نیز مسئول تثبیت اقتصاد مسئول است. برای. اگر بتواند نوسانات ارز را کنترل کند، در نهایت به ثبات اقتصاد و کنترل تورم کمک کرده است.
وی تاکید کرد: متاسفانه در دهه ۹۰ بحران های ارزی بزرگی در اقتصاد ایران رخ داد که به شدت به ساختارهای اقتصادی ایران آسیب وارد کرد. منجر به افزایش تورم در اقتصاد استثنایی شد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در چنین شرایطی لازم بود سیاست تثبیت اقتصادی به عنوان سیاست کلیدی و اساسی بانک مرکزی دنبال شود، زیرا تثبیت اقتصادی و کنترل نرخ ارز متغیر کلیدی منجر به نوسانات تورم بود. در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت. .
بالسینی با اشاره به اینکه آمارهای اقتصادی نشان می دهد که نرخ ارز یک عامل سیگنال دهی مهم برای بازارهای مختلف است، خاطرنشان کرد: زمانی که نرخ ارز در نوسان است، بازارهای مختلف نیز دچار نوسان می شوند، به ویژه نرخ دلار و قیمت سکه ۹۰ درصد با یکدیگر ارتباط دارند. این موضوع نیز صادق است، یعنی وقتی نرخ دلار افزایش مییابد حدود ۹۰ درصد تغییر نرخ سکه را ایجاد میکند یا نرخ دلار در بازارهای غیررسمی و رشد قیمت ملک نیز ۶۱.۵ درصد رابطه دارد یا یک رابطه ۶۵ درصدی در بازار خودروهای سواری خارجی است.
با اجرای سیاست تثبیت، شاهد مدیریت بسیار کارآمد بازار ارز و همچنین متغیرهای مهم پولی هستیم. ادامه این سیاست آرزوی سیاستمداران و فعالان تجاری است
وی با اشاره به اینکه رابطه تنگاتنگی بین بازار دارایی های مختلف و قیمت ارز وجود دارد، خاطرنشان کرد: اگر این رابطه نزدیک باشد، به این معناست که با تغییر نرخ ارز، بازارهای دیگر نیز تحت تأثیر قرار می گیرند و به سرعت نوسان می کنند. در این شرایط سیاست تثبیت اقتصادی به عنوان یک سیاست کلیدی در دستور کار قرار گرفته و خوشبختانه موجب شده تا نرخ ارز در بازار رسمی روندی کنترل شده را طی کند.
سخنگوی مرکز مبادلات طلا و ارز ایران با بیان اینکه آمارها نشان می دهد بازدهی بازار غیررسمی ارز از ابتدای سال تاکنون صفر درصد بوده است، گفت: کسانی که با انگیزه های سفته بازی و … وارد بازارهای غیررسمی ارز شدند. سود چیزی به ارمغان نیاورده است و این خبر خوبی است. بخشی از آن برای بخش های واقعی اقتصادی و برای بخش ارزی و ارزی اقتصاد ایران در نظر گرفته شده است.
بالسینی تصریح کرد: در چنین شرایطی تداوم سیاست تثبیت برای ایجاد ثبات در بازار ارز نیز موضوع بسیار مهمی است. در بازار دارایی و به ویژه بازار ارز. زیرا اگر انتظارات تورمی کنترل شود، می توان امیدوار بود که ثبات بازار ارز در بلندمدت محقق شود.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه در مقاطع مختلف و دوره های مختلف به دلیل فضاسازی بسیار جدی که در بازارهای غیررسمی صورت می گرفت و در کانال های تلگرامی انجام می شد، افزایش نرخ ارز و التهاب دائمی وجود داشت. ارز موجود در بازار خوشبختانه با توجه به سیاست های بانک مرکزی شرایط به گونه ای است که هم انتظارات تورمی عمومی در ایران تحت کنترل بانک مرکزی قرار گرفته و هم اثربخشی بازار ارز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
به گفته سخنگوی مرکز مبادلات طلا و ارز ایران، فعالان اقتصادی اثربخشی سیاست بانک مرکزی در حوزه نرخ ارز و ابزارهای ایجاد شده در این حوزه را تضمین کننده شرایط باثبات می دانند. بنابراین اگر موضوع انتظارات تورمی در ماه های آینده تحت کنترل درآید، امیدوارم قطعا بر نرخ ارز و کنترل و ثبات نرخ ارز تاثیرگذار باشد.
بالسینی در خصوص بازارهای غیررسمی ارز گفت: باید توجه داشت که بازار غیررسمی ارز در کشور ما بازار کوچکی است. اصولاً این بازار را می توان از نظر اقتصادی به عنوان یک بازار رسمی توصیف کرد. زیرا حجم فروش و همچنین عرضه و تقاضا در این بازارهای غیررسمی بسیار محدود است.
وی افزود: مثلاً فرض کنید در هشت ماهه اول سال ۱۴۰۲ بانک مرکزی بیش از ۴۲ میلیارد دلار ارز را به صورت ارز ۲۸ هزار تومانی یا ارز نیمه ارزی یا شخصی عرضه کرده است. اگر این نرخ را با نرخ غیررسمی ارز مقایسه کنیم، تفاوت معناداری وجود دارد. علاوه بر این، خرید و فروش ارز در بازارهای غیررسمی نیز بسیار محدود است. یعنی اگر در چهارراه استانبول ۵۰۰ هزار دلار تقاضا وجود داشته باشد و بخواهید این تقاضا را بیان کنید در واقع باعث ایجاد نوسانات جدی در این بازار غیررسمی می شود زیرا عمق آن بسیار کم است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: این بدان معناست که بازار غیررسمی بازار کوچکی است و در مقایسه با آنچه بانک مرکزی به اقتصاد ارائه می دهد عدد بسیار کمی است به همین دلیل چنین قیمت گذاری در بازارهای غیررسمی نباید بر نرخ کلی اعمال شود. ارز تاثیر بسزایی بر اقتصاد ایران دارد.
بالسینی افزود: همچنین باید در نظر داشت که بانک مرکزی بخش زیادی از نیاز ارزی واردکنندگان را با ارز نیمایی یا تالار حواله نیمایی تامین می کند که نرخ آن نسبت به بازار غیررسمی پایین است. اگر چنین وضعیتی در بازار وجود داشته باشد، تأثیر بازارهای غیررسمی بر کل بازار ارز نباید زیاد باشد.
وی در خصوص کنترل انتظارات تورمی از طریق اجرای سیاست تثبیت اقتصادی بانک مرکزی گفت: تجربه نشان داده است که هر زمان بانک مرکزی توانسته سیاست کنترل نقدینگی را در اقتصاد پیاده کند، عملا انتظارات تورمی خارجی را کنترل کرده است. بازار ارز .
سخنگوی مرکز مبادلات طلا و ارز ایران گفت: با توجه به سیاست های بسیار سختگیرانه بانک مرکزی به ویژه کنترل ترازنامه برخی بانک ها، نرخ رشد نقدینگی در حال حاضر بسیار نزدیک به روند بلندمدت اقتصادی خود است و در کانال ۲۰ درصد فراموش نکنیم که این رقم در پایان سال گذشته بالای ۴۰ درصد بود. چنین موفقیتی در کنترل رشد نقدینگی با توجه به اینکه نقدینگی بخشی از نرخ تورم در اقتصاد ایران را نیز تبیین می کند و می تواند در بازار ارز موثر باشد، قطعا در بلندمدت به ثبات اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
بالسینی تاکید کرد: خوشبختانه با برنامه ریزی ها و سیاست های دقیق بانک مرکزی در بازار ارز، مدت هاست که تورم های ساعتی و روزانه نرخ ارز در کشور وجود ندارد که در مقاطعی به ویژه در بازار ارز شاهد آن بودیم. سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹، و این بر سیاست صحیح ثبات اقتصادی توسط بانک مرکزی است.
وی با اشاره به اینکه هدف بانک مرکزی از اجرای سیاست تثبیت، تثبیت نرخ ارز نیست و هرگز چنین نبوده است، گفت: باید توجه داشت که سیاست پولی بیش از ۱۴۰ کشور جهان یک سیاست پولی است. سیاست تثبیت». تثبیت به معنای کنترل نرخ ارز در یک کانال خاص است. حتی نرخ ارز کشورهایی که دارای سیستم ارزی شناور یا سیستم شناور مدیریت شده هستند تنها نمی ماند.
این کارشناس ارزی گفت: شناور یا شناور مدیریت شده به معنای کنترل نرخ ارز در یک کانال محدود، مشخص و قابل تعریف است، به این معنا که سیاست تثبیت یک سیاست جهانی و بین المللی اثبات شده است که بسیاری از کشورها توانسته اند از طریق آن بازارها را تثبیت کنند و خودتان کنترل کنید. .
بالسینی گفت: بانک مرکزی در این مدت عملاً سیاست تثبیت را دنبال کرده است که هم در بازار ارز و هم در متغیرهای اصلی پولی در اقتصاد بسیار کارآمد مدیریت کرده ایم. در چنین شرایطی ادامه سیاست تثبیت اقتصادی تنها این نیست که خواست تصمیم گیرندگان کلان اقتصادی، بلکه فعالان اقتصادی نیز از چنین سیاستی استقبال کنند.
گفتگو در مورد این post