به گزارش بازار، آیین نامه اجرایی قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات فنی و اقتصادی مناسب در سال 1384 به تصویب رسید، اما آنطور که باید و شاید در عمل موفق نبود. که بسیاری از کارشناسان بخش کشاورزی دلیل اصلی شکست این قانون هستند. این قانون به عنوان معضلات و مقاومت های اجتماعی اعلام می شود که از سوی مالکان زمین های کشاورزی برای حفظ اراضی خود انجام می شود و در واقع مالکان زمین های کشاورزی نگران هستند که در صورت اجرای قانون، مالکیت آنها تهدید شود. این در حالی است که مستندسازی اراضی کشاورزی می تواند مزایای بسیاری از جمله تثبیت مالکیت، حفظ کاربری کشاورزی، شناسایی اراضی کشاورزی، اخذ تسهیلات مالی، امکان نظارت و حمایت در بخش کشاورزی، عزت بخشیدن به کشاورزی و کشاورزان را به همراه داشته باشد.
طبق آمار از سال 94 تا 1400 تنها 4 درصد از اراضی کشاورزی سند صادر شده است، این در حالی است که دولت سیزدهم از همان ابتدا رفع اختلاف اراضی و صدور اسناد کشاورزی را در دستور کار قرار داده است و طبق آخرین آمار حدود 43 درصد زمین های کشاورزی دارای سند است.
در همین رابطه رضا افلاطونی رئیس سازمان امور اراضی کشور با اشاره به امکان نظارت و پایش هوشمند اراضی کشاورزی در 30 استان کشور گفت: شناسایی و پیشگیری از 576 هزار و 354 مورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی با رشد افزایش یافته است. 49 درصد در 2 سال گذشته ما بوده ایم
به گفته وی، رفع تداخل در بیش از 10 میلیون هکتار از اراضی کشور، رشد بیش از 800 درصدی طی دو سال حاصل شده است.
افلاطونی از مستندسازی 7 میلیون و 769 هزار و 414 هکتار از اراضی کشاورزی از شهریور 1400 تا اسفند 1402 خبر داد و گفت: 32 استان کشور به صورت عملیاتی به پنجره مدیریت واحد اراضی متصل شده اند.
43 درصد اراضی کشاورزی دارای سند شد
محمد احمدی مدیر مهندسی ثبت اراضی گفت: صدور اسناد کشاورزی 2 مرحله کلی داشت که مرحله اول آن مربوط به تهیه نقشه کاداستر و سپس تهیه سند برای صدور اسناد اراضی کشاورزی است.
به گفته وی، سازمان امور اراضی برای 6 میلیون هکتار از مجموع 18 میلیون هکتار اراضی کشاورزی نقشه کاداستر تهیه کرد که حدود 5 هکتار از این نقشه ها به تایید سازمان نقشه برداری رسید و به سازمان ثبت اسناد و املاک ارسال شد تا آنها می توانند سند را صادر کنند. همچنین برای مابقی زمین ها بحث اجرای سند در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را آغاز کرده ایم.
احمدی ادامه داد: طبق آمار برای حدود 43 درصد از اراضی کشاورزی از مجموع 18 میلیون هکتار سند کشاورزی صادر شده و برای حدود 7.7 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کل کشور نقشه کاداستر تهیه شده است.
مدیر مهندسی و تعیین حریم اراضی کشاورزی با بیان اینکه پس از فوت مالک زمین امکان تقسیم زمین و صدور سند بین ورثه وجود ندارد، افزود: بر اساس قانون جلوگیری از ریزش اراضی که در سال 1396 به تصویب رسیده است. 1384 پس از فوت مالک زمین، سند مشترک فقط برای ورثه است. به میزان سهمی که به ارث رسیده است صادر می شود. اما اگر زمین تقسیم شود، قانون اجازه صدور سند را نمی دهد.
وی با بیان اینکه رفع تعارض اراضی شرط لازم برای صدور سند کشاورزی است، گفت: پس از تعیین تکلیف اراضی بین مردم و دولت، سند کشاورزی به شرط غیر ملی بودن صادر می شود، بنابراین از مجموع 15 میلیون هکتار اراضی کشاورزی مشمول رفع تعارض اراضی، 10 میلیون هکتار معادل 68 درصد اراضی کشاورزی مشمول رفع تداخل شدند.
مجری و مدیر طرح رفع تداخل اراضی کشاورزی ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که تا پایان شهریور 1403 95 درصد رفع تداخل اراضی کشاورزی برای مناطقی که محدودیت نداریم انجام می شود. اسناد اراضی نیز مربوط به شرح وظایف سازمان ثبت اسناد کشور است که بر اساس تفاهم نامه تسهیل امضا شده انجام می شود و ما به عنوان مدیر اراضی کشاورزی سازمان ثبت اسناد را برای صدور سند یاری می کنیم.
وی با بیان اینکه سندیت اراضی کشاورزی راهکار مناسبی برای قطعه قطعه شدن است، تصریح کرد: بر اساس تصاویر ماهواره ای از اراضی کشور می توان با صدور سند به تثبیت آن کمک کرد در حالی که اگر این اتفاق نیفتد فضای آشفته ای ایجاد می شود. برای آمایش سرزمین خرد کردن می رود.
احمدی با بیان اینکه با صدور سند واگذاری های رسمی اجازه تکه تکه شدن را نمی دهیم، گفت: صدور سند به جلوگیری از خرد شدن اراضی کشور کمک می کند و پس از صدور و رفع تعارض، تجمیع اراضی در دستور کار قرار می گیرد.
صدور سند اراضی کشاورزی کار مهمی است و با توجه به اهمیت این امر، دفتر صدور سند مالکیت اراضی کشاورزی از ابتدای دولت سیزدهم تشکیل شد و خروجی آن رشد چشمگیری در مستندسازی این اراضی طی سال گذشته .
مستندسازی زمین های کشاورزی مستلزم در نظر گرفتن مشوق هایی برای حمایت از کشاورزان است
قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با وجود اینکه کشاورزان تمایلی به تقسیم زمین خود ندارند، گاهی به دلیل عدم صرفه اقتصادی، کشاورزان مجبور به فروش زمین خود می شوند.
به گفته وی، با توجه به اینکه امکان تفکیک و تفکیک اراضی کشاورزی پس از صدور سند وجود ندارد، کشاورزان باید از این طرح استقبال کنند.
پیشه ور ادامه داد: با توجه به اینکه کشاورزی بخش خصوصی است، دولت باید مشوق هایی برای اجرای قانون برای جلوگیری از خرد شدن اراضی در نظر بگیرد.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: تا زمانی که مشوق هایی مانند سرمایه در گردش، توسعه مکانیزاسیون، بیمه محصولات کشاورزی و تامین نهاده ها به کشاورزان ارائه نشود، امکان اجرای قانون وجود ندارد.
یکی از مهم ترین برنامه های وزارت جهاد کشاورزی و سازمان امور اراضی در سال گذشته، مستندسازی اراضی کشاورزی و برخورد با تغییرات غیرمجاز کاربری اراضی بود که با توجه به وعده های مسئولان، پیش بینی می شود اکثر اراضی کشاورزی این طرح را انجام دهند. تا پایان دولت سیزدهم مستند شود که اجرا می شود قانون جلوگیری از تکه تکه شدن اراضی تاثیر بسزایی دارد.
گفتگو در مورد این post