بازار؛ گروه صنعت: اگرچه در 2 سال گذشته خبر افتتاح 16 هزار تخت بیمارستانی منتشر شد، اما سرانه تختهای بیمارستانی در کشور همچنان در مقایسه با برخی از کشورهای همسایه چندان مناسب نیست. زیرا ما برای جمعیت 85 میلیونی کشور فقط حدود 160 هزار تخت بیمارستانی داریم که اگر این دو عدد را تقسیم کنیم به ازای هر هزار نفر 1.88 یا 1.89 تخت می گیریم و با 2.5 تخت بیمارستانی فاصله داریم. . البته در این آمار مشخص است که جمعیت اتباع کشورهای همسایه که کم هم نیست محاسبه نشده است و به نظر می رسد سرانه تخت های بیمارستانی حتی کمتر از این تعداد باشد.
از سوی دیگر بخش مهمی از 160 هزار تخت بیمارستانی کشور نیز در ردیف تختهای فرسوده قرار دارند و مسئولان باید هر چه سریعتر برای نوسازی آنها تدبیری بیندیشند تا کیفیت درمان در کشور کاهش نمی یابد. تختهایی که در طول همهگیری کرونا با کمبود شدید مواجه بودند، باعث شد بسیاری از جراحیهای گاه ضروری تا حد امکان به تعویق بیفتند.
در رابطه با وضعیت ساختمان بیمارستان، موانع و شرایط فعالان این صنف، محمدنبی گوهرقانی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی شرکتهای بیمارستانسازی ایران در گفتوگو با بازار توضیح میدهد:
* به عنوان رئیس انجمن صنفی شرکت های بیمارستان سازی ایران وضعیت بیمارستان های کشور را از نظر نوسازی و فرسودگی چگونه ارزیابی می کنید؟
حدود 160 هزار تخت بیمارستانی در کشور داریم که حدود 70 هزار تخت آن بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ساخته شد و 60 هزار تخت از کل تخت های کشور فرسوده است.
مهم ترین مشکلی که پیش رو است بحث بیمارستان های نیمه کاره است که حدود 40 هزار تخت دارد و اگر قرار باشد با قیمت روز انجام شود، 250 هزار میلیارد تومان پول نقد برای ساخت و تجهیز نیاز دارد.
در حال حاضر مهم ترین مشکل پیش روی ما بحث بیمارستان های نیمه کاره است که حدود 40 هزار تخت دارد و اگر بخواهند با قیمت روز انجام شوند، برای ساخت و تجهیز آنها به 250 هزار میلیارد تومان پول نقد نیاز دارند.
* از 250 پروژه ای که اشاره کردید، در سال 1402 چقدر برای ساخت بیمارستان اختصاص یافت؟
کل اعتبار اختصاص یافته برای ساخت بیمارستان در سال جاری 12 هزار میلیارد تومان است که بخش مهمی از آن تخصیص نیافته است. از این رو می توان گفت چشم انداز تکمیل این تخت های بیمارستانی با این اعتبار نامشخص است و نمی توان زمانی برای تکمیل آنها متصور شد. به خصوص نقدینگی که برای این حوزه تخصیص داده می شود پاسخگوی تورم 50 درصدی نیست.
* با توجه به کمبود اعتبارات کافی برای ساخت بیمارستان، میانگین زمان صرف شده برای ساخت بیمارستان در کشور چقدر است؟
میانگین عمر ساخت و ساز بیمارستان ها بیش از 12 سال است که اتفاقاً علاوه بر اتلاف سرمایه، زیان هایی را که ایجاد می کند، فرسودگی ساختمان های بیمارستانی نیز به همراه دارد.
* با این تفاسیر وقتی گفته می شود عمر چنین ساختمان هایی 15 سال است، عملاً وقتی بیمارستان های تازه تاسیس افتتاح می شود، ساختمان ها فرسوده است؟
بله، این مشکل وجود دارد. فرض کنید ساخت یک بیمارستان 12 سال طول می کشد و این بیمارستان حداقل 2 سال پیش در زمان کلنگ زنی طراحی شده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که با این زمان طولانی ساخت، حداقل 14 یا 15 سال از طراحی بیمارستان می گذرد. از سوی دیگر، علاوه بر این، با افتتاح بیمارستان، 100 درصد استانداردهای دستگاه های جدید رسیده است و طراحی و دستگاه های بیمارستان های افتتاح شده با استانداردهای زمان خود مطابقت ندارد.
* بارها از زحمات اقتصادی گردشگری سلامت از مسئولان شنیده ایم. لطفا تکلیف برنامه توسعه گردشگری در کشور با این شرایط بیمارستان سازی چیست؟
خوشبختانه چند سالی است که بخش خصوصی وارد این موضوع شده است، مسیر این ورود مانند ترکیه نیست و بخش خصوصی که وارد ساخت بیمارستان ها شده توسط پزشکان انجام می شود. بنابراین فقط پزشکان هستند که مکانی را برای فعالیت خود ایجاد می کنند.
ساخت بیمارستان هنوز برای سرمایه گذار غیرپزشک به صرفه نیست و منطقی نیست. بنابراین اگر بخواهیم گردشگری سلامت در کشور رونق بگیرد، بیمارستان سازی باید به جایی برسد که مانند صنعتی باشد که هزینه و ساخت آن به صرفه باشد.
این در حالی است که ساخت بیمارستان همچنان برای سرمایه گذاران غیرپزشک صرفه اقتصادی ندارد و منطقی نیست. بنابراین اگر بخواهیم گردشگری سلامت در کشور رونق بگیرد، بیمارستان سازی باید به جایی برسد که مانند صنعتی باشد که از نظر هزینه و ساخت به صرفه باشد.
بنابراین اگر از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد می تواند به عنوان یک کارخانه سازنده جذابیت اقتصادی داشته باشد و گردشگری سلامت را رونق بخشد.
این مهم در ترکیه در کنار تامین نیازهای مردم این کشور اتفاق افتاده و برای گردشگری سلامت با دریافت تعرفه های بالا به این حوزه رونق داده اند و اکنون از بسیاری از کشورهای اطراف و حتی اروپا برای درمان به ترکیه می آیند.
* در حال حاضر سرانه تخت های بیمارستانی در ترکیه به خصوص در مقایسه با ایران چقدر است؟
اگرچه در مقایسه با کشورهای همسایه سرانه تخت بیمارستانی پایینی نداریم، اما حتی اگر بخواهیم خودمان را با ترکیه مقایسه کنیم، می بینیم که سرانه تخت بیمارستانی ایران به ازای هر هزار نفر 1.8 است اما این عدد 2.8 است. در ترکیه.
البته این فاصله با کشورهای اروپایی بیشتر می شود. برای مثال در اکثر کشورهای اروپایی سرانه 4.5 تخت بیمارستانی وجود دارد. همچنین در کشوری مانند ژاپن این تعداد به 10-12 تخت در هر هزار نفر می رسد. یک سرانه ایده آل که باید آن را الگو قرار دهیم و به مرحله ای برسیم که برای این تعداد نفر در کشور حداقل 3 تخت داشته باشیم.
لذا امیدواریم در کنار رفع نیاز مردم به گردشگری سلامت نیز توجه شود. البته اگر دوستان دولتی بخش خصوصی را جدی بگیرند، این امر اجرایی خواهد شد. ما به عنوان انجمن صنفی شرکت های بیمارستان سازی ایران هیچ مطالبه ای از مسئولین نداریم که حداقل نظرات مشورتی خود را بشنوند و سپس تصمیم بگیرند. کافی است.
گفتگو در مورد این post