بازار؛ گروه صنعت: صنعت کنسروسازی یکی از صنایع نسبتا پرمصرف است که در سال های اخیر با توجه به تغییرات و تحولاتی که در کشور رخ داده است، مصرف آن رو به کاهش بوده است. این امر عمدتاً به دلیل افزایش قیمت هایی است که به ویژه در سال 1402 برای برخی از این محصولات به ویژه کنسرو ماهی تن رخ داد. این امر به این دلیل است که تولیدکنندگان این منطقه از افزایش هزینه های تولید به ویژه به دلیل افزایش قیمت ماده اولیه خود یعنی ماهی تن گلایه داشتند و در این بین متحمل خسارت هایی نیز شدند. اما باید دید در سال جدید دولت تدبیری برای جلوگیری از افزایش قیمت ماهی تن مانند سال گذشته اندیشیده است یا به افزایش قیمت ادامه خواهد داد.
آسیب جدی قیمت گذاری دستوری به صنعت کنسرو کشور در یک سال گذشته
سید محمد میر رضوی، دبیر سندیکای صنعت کنسرو ایران معتقد است: امسال نیز مانند سال های دیگر، تا زمانی که سیاست های کلی دولت مشخص نشود، نمی توان چشم اندازی برای صنعت متصور شد یا پیش بینی کرد که این صنعت به کدام سمت و سو می رود. صنعت خواهد رفت
میررضوی در گفتگو با خبرنگار بازار درباره آنچه در سال گذشته صنعت کنسروسازی کشور را تحت تاثیر قرار داد و تولید را با چالش مواجه کرد، گفت: متاسفانه در سال 1402 با چالش های زیادی به خصوص قیمت گذاری دستوری مواجه شدیم که آسیب جدی به ما وارد کرد. صنعت، به ویژه در بخش “رب گوجه فرنگی و کنسرو تن” وارد شد. البته با جلساتی که با مسئولان مربوطه داشتیم به ویژه در ستاد تنظیم بازار توانستیم به نتایجی برسیم اما دیر شده بود. در واقع مشکلی که داشتیم در تامین ارز مورد نیاز بود. واردات ماهی تن که به موقع حل نشد.
وی افزود: همچنین قیمت ماهی تن را جامعه صیادان تعیین کردند و دولت بنا به دلایلی نتوانست قیمت را متعادل کند. بنابراین نقش صیادان این بود که به بازارهای بین المللی نگاه کنند و بررسی کنند که اگر قرار باشد ماهی از بازارهای جهانی وارد شود، چقدر هزینه دارد. در نتیجه قیمت ها را طبق یک سری محاسبات و کتاب های اینچنینی و با توجه به بازارهای جهانی تعیین می کنند. آنها به گونه ای عمل کردند که قیمت ماهی تن که به عنوان ماده اولیه کنسرو ماهی محسوب می شود، سال گذشته به کیلویی 58 هزار تومان رسید و با وجود پیگیری ها و جلساتی که با مسئولان داشتیم نتوانستند قیمت ماهی تن را پایین بیاورند. این روند ادامه داشت تا اینکه با فرا رسیدن فصل ماهی و فراوانی ماهی، قیمت ها تا حدودی کاهش یافت.
میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران: سال گذشته حدود 20 واحد تولیدی کوچک تعطیل شد که دلیل آن افزایش قیمت ماهی تن بود و این واحدهای کوچک نتوانستند مانند واحدهای بزرگ در حاشیه زیان باشند. واحدها و در نهایت تعطیل شدند.
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران نیز در خصوص پیامدهای اصلی که ماهی تن گران قیمت وی برای این صنعت و بازار گفت: در این بین بسیاری از واحدهای کوچک ما تعطیل شدند که حیف واحدهایی که با سختی زیاد سرمایه گذاری کرده بودند فقط به دلیل افزایش قیمت ماهی و کاهش قیمت ماهی. قدرت خرید مصرف کننده این واحدهای کوچک نتوانستند زنده بمانند.
میررضوی تاکید کرد: به طور دقیق تر، سال گذشته حدود 20 واحد کوچک تولیدی تعطیل شد که دلیل اصلی آن افزایش قیمت ماهی تن بود و این واحدهای کوچک نتوانستند مانند واحدهای بزرگ در حاشیه زیان باشند و در نهایت تعطیل شدند. پایین.
این مقام صنفی در پاسخ به این سوال که قیمت ماهی تن در حال حاضر چقدر است، گفت: در حال حاضر مشخص نیست و در واقع باید دید واردات ماهی چگونه انجام می شود و به دلیل اینکه وضعیت فعلی نرخ ارز مشخص نیست و هنوز مشخص نشده است که با چه نرخی ارز را در اختیار واردکنندگان قرار دهند، بنابراین هنوز قیمت آن مشخص نیست.
میررضوی خاطرنشان کرد: مشکل اینجاست که حدود 50 درصد ماهی تن مصرفی در تولید کنسرو ماهی تن وارداتی است و 50 درصد نیز توسط جامعه صیادی از اقیانوس هند تامین می شود. بنابراین در حال حاضر تغییرات قیمت کنسرو ماهی تن مشخص نیست، البته سال گذشته با سازمان حمایت هماهنگ کردیم تا از عید شعبان تا عید سعید فطر 15 درصد تخفیف به قیمت کنسرو بدهیم. و البته این کار در زنجیره ها و فروشگاه های بزرگ انجام می شد.
حضور در بازارهای جهانی به شرط رقابتی بودن قیمت ها
وی همچنین در پاسخ به این سوال که جایگاه ما در بازارهای جهانی در صنعت کنسروسازی و اینکه چقدر می توانیم با تولیدکنندگان دیگر در این زمینه در سطح جهانی رقابت کنیم؟ وی گفت: در حال حاضر صادرات داریم و با مشتریان و بازارهای خوبی در تعامل هستیم. عمدتاً کشورهای حوزه خلیج فارس، ترکیه، روسیه و کشورهای مستقل مشترک المنافع هستند، البته شرایط صادرات نیز بستگی به رقابتی بودن قیمت تمام شده محصولات ما با سایر محصولات رقبا در بازارهای بین المللی دارد که با قیمت نیز ارتباط مستقیم دارد. یک ارز دارد که تحویل می شود. در واقع اگر قیمت نهایی ما در بازارهای جهانی قابل رقابت نباشد، قطعاً بازارها را از دست خواهیم داد، البته شرایط صادرات تاکنون بد نبوده و صادرات به کشورهای اطراف ادامه دارد.
میر رضوی همچنین در پایان گفت: یکی از مشکلات اساسی که در روند صادرات کنسروها به کشورهای دیگر داریم بحث تعهدات ارزی است که می تواند مانند سایر صنایع روند صادرات را در این حوزه تا حدودی مختل کند. .
گفتگو در مورد این post