بازار؛ گروه صنعت: دانش بنیان که به عنوان ناجی صنایع و اقتصاد کشور معرفی می شوند، همواره توانسته اند ضمن تامین نیازهای داخلی، وابستگی به واردات را کاهش دهند. یکی از بخش هایی که همواره از تحریم ها آسیب دیده است، حوزه سلامت است. زیرا با ممنوعیت نقل و انتقالات مالی عملا تامین تجهیزات پزشکی و دارو غیرممکن است.
از این رو با تشدید تحریم ها، نخبگان کشور توانستند گام های مهمی در زمینه های درمانی بردارند که یکی از آنها تولید داخلی دستگاه های هدایت جراحی است که به گفته یک کارشناس تا سال 1384 از طریق واردات تامین می شد. در تحریم ها واردات آن توسط کشورهای خارجی برای همیشه متوقف شد.
از این رو دانشمندان کشور با تکیه بر دانش ملی نه تنها توانستند تجهیزاتی را که امکان واردات آن وجود نداشت در داخل تولید کنند، بلکه اکنون ظرفیت صادرات آن را نیز به دست آورده اند.
تولید داخل دستگاه هایی که با تحریم به کشور نیامد
مصطفی عبدالغفار کارشناس فنی شرکت پارسیس با اشاره به اینکه گروهی که در آن فعالیت می کند از سال 1384 فعالیت خود را در زمینه تولید سیستم هدایت جراحی آغاز کرده است، به بازار گفت: این دستگاه در بخش های مختلفی از جمله وی مورد استفاده قرار می گیرد. به جراحی مغز و اعصاب، گوش، بینی، فک و صورت و غیره اشاره کرد.
این سامانه تا سال 1384 از طریق واردات تامین می شد، اما از یک نقطه به بعد تحریم ها مانع از فروش این سامانه به کشور شد و از آنجا فعالیت دانش بنیان ما آغاز شد.
وی افزود: اساس کار این دستگاه این است که قبل از عمل از بیمار عکس می گیرد و بر اساس صلاحدید جراح، عکس ها و بیمار با هم تطابق دارند و از طریق دوربین آشکارساز مادون قرمز آن، جراح می تواند این کار را انجام دهید به او اجازه می دهد جهت حرکت و نقطه ای که در آن حضور دارد را ببیند. بنابراین به جراح کمک می کند تا دقت کار خود را افزایش دهد و همچنین عوارضی را که برای بیمار وجود دارد کاهش دهد.
عبدالغفار با اشاره به اینکه با بهره مندی از سیستم هدایت جراحی می توان درصد قابل توجهی از خطاهای پزشکی را کاهش داد، خاطرنشان کرد: اگرچه نمی توان درصد دقیقی برای آن مشخص کرد، اما اثربخشی آن در قسمت حساس بدن یعنی مغز و اعصاب، این را نشان می دهد. که دقت قابل توجهی دارد. نکته ای وجود دارد که این سیستم ها در دنیای اتاق عمل روتین هستند. بنابراین در کشور خلأ ایجاد شد و شاید این سوال مطرح شود که چرا این تجهیزات را در اتاق عمل نداریم؟
وی پاسخ داد: این سامانه تا سال 1384 از طریق واردات تامین می شد، اما از یک نقطه به بعد تحریم ها مانع از فروش این سامانه به کشور شد و از آنجا دانش بنیان ما شروع شد و پس از 5 سال توانستیم تحقیق کنیم. و توسعه برای رسیدن به یک محصول بالغ که مطابق با استانداردهای داخلی و خارجی باشد.
بیش از 10 هزار عمل جراحی موفق با دستگاه راهنمایی دانش بنیان
این کارشناس فنی گفت: خوشبختانه با بهره مندی از دستگاه هدایت جراحی در اتاق های عمل توانسته ایم بیش از 10 هزار عمل موفقیت آمیز را ثبت کنیم که بیشتر در نواحی مختلف مغز و اعصاب و گوش و بینی مورد استفاده قرار می گیرد. . همچنین ویژگی ها بر اساس نیاز جراحان ایجاد شده است که بحث های تحقیقاتی آنها چندین سال است که انجام می شود.
وی افزود: رویه شرکت های دانش بنیان به این صورت است که فرآیند از دانشگاه و طی یک طرح پژوهشی دانشجویی شروع و بالغ می شود و اگر آن محصول مفهومی بتواند در بازار نقش آفرینی کند و نیاز جدی به آن وجود داشته باشد؛ وارد فاز توسعه و تحقیق می شود تا بتوانند ارزیابی های بالینی را شروع کنند.
عبدالغفار به وجود هوش مصنوعی در محصولات دانش پایه اشاره کرد و ادامه داد: اگرچه نمی توان گفت که کاربرد خاصی برای ما دارد، اما در بسیاری از بخش های نرم افزاری و بخش بندی، الگوریتم های هوش مصنوعی توانسته اند فعالیت های قبلی را انجام دهند. upgrade در این راستا مجموعه ما نیز فعالیت خود را آغاز کرده است اما این یک قسمت کلی است و نمی توان گفت هوش مصنوعی آن را بهبود بخشیده است. اطلاعات به طور کلی در این بخش در حال بهبود است. هوش مصنوعی همچنین می تواند به راحتی و به طور خودکار یکی از وظایفی را که جراح باید برای جراحی تومور انجام دهد، تعیین کند.
وی در خصوص تامین نیازهای داخلی از طریق دستگاه تولید شده توسط دانش بنیان تاکید کرد: از آنجایی که ما تنها شرکتی هستیم که در این زمینه در بازار فعالیت می کنیم، تقریباً توانسته ایم تمامی نیازهای بازار را پوشش دهیم. همچنین بحث این است که در شهرهای دیگر به جز تهران چقدر ظرفیت عرضه وجود دارد؟ البته فکر نمی کنم محدودیتی برای رفع نیازهای داخل کشور داشته باشیم.
صادرات برای دور زدن تحریم های اقتصادی
این کارشناس فنی در حوزه تجهیزات پزشکی با اشاره به حمایت هایی که مجموعه آنها در زمینه تولید دانش بنیان داشته است، گفت: به جز دانشگاه تهران که مرکز رشد و امکانات را در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار می دهد. معاونت علمی نیز در قالب های مختلف حمایت کرد. یکی از این حمایت ها خرید سامانه ها و واگذاری آن به بیمارستان ها در قالب وام و تسهیلاتی است که به مشتریان داده می شود تا بتوانند تسهیلات بگیرند و سامانه را آماده کنند و به مرور زمان پرداخت کنند.
در این چند سال اقدامات مختلفی انجام داده ایم و صادرات برای ما به عنوان یک ایرانی سخت است، اما در آفریقای جنوبی به اکوادور، آلمان و سوریه صادرات داشته ایم و کشورهای دیگر مانند ترکیه، عراق و… را هدف گرفته ایم.
عبدالغفار با اشاره به برنامه ریزی هایی که برای صادرات محصولات خود دارند، افزود: در این چند سال اقدامات مختلفی انجام داده ایم و صادرات به عنوان یک ایرانی برای ما سخت است اما به کشورهای اکوادور، آلمان و سوریه در آفریقای جنوبی صادرات داشته ایم. . و کشورهای دیگری مانند ترکیه، عراق و … را هدف قرار داده ایم.
وی در پاسخ به این سوال که در جریان تولید به ویژه در حوزه تامین مواد اولیه با چه چالش هایی مواجه بوده اند، ادامه داد: هیچ سیستمی نمی تواند ادعای 100 درصد داخلی بودن را داشته باشد. بنابراین واردات داریم و به همین میزان با چالش تحریم و واردات مواجه هستیم.
این کارشناس تاکید کرد: هزینه ای که می توان برای سایر شرکت ها با نصف و نسبت هزینه اصلی انجام داد برای ما دو برابر است. چون باید همه این فرآیندها را دور بزنیم و قطعات را به صورت غیر رسمی وارد کنیم. تمامی سیستم های ردیابی توسط یک شرکت ارائه می شود که داخلی سازی آن برای ما و هیچ کشور دیگری به صرفه نیست و همه شرکت ها از یک شرکت خاص تامین می کنند.
وی افزود: ما هم رسما تحریم هستیم و نمی توانیم مستقیماً این ارتباط را داشته باشیم، باید با چند واسطه و غیررسمی و با هزینه بیشتر اقدام کنیم.
گفتگو در مورد این post