بازار؛ گروه بورس: در سال های اخیر دولت تلاش کرده است تا وابستگی به نفت را کاهش دهد و درآمدهای مالیاتی را افزایش دهد و این امر منجر به تغییر نرخ مالیات و وضع مالیات بر کالاهای جدید شده است. این موضوع فعال است فعالیت سرمایه گذار و سهامداران نیز متضرر می شوند زیرا برای خرید کالا در سال آینده سیاست کنترلی بسیار سخت تری در زمینه کنترل تراکنش های مالی و مالیات بر عایدی سرمایه اعمال خواهد شد.
بازار سرمایه با وجود فشارهای سیاست گذاران و بازارسازان نسبت به سیاست های دولت انعطاف پذیرتر است. مهدی دلبری، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص با اشاره به اینکه یکی از آنها بحث ضریب نرخ خوراک پتروشیمی ها بود که ظاهرا دولت از فرمولی که تصویب کرده است، زیر پا می گذارد.
طلافروشان در مورد طلا ملزم به ثبت سامانه هر طلای فروش خود خواهند بود تا بدین ترتیب در سامانه جمع آوری مالیات بر درآمداطلاعات هر کسی که طلا خریده است در دسترس خواهد بود و بعداً از درآمد ناشی از تورم مشمول مالیات می شود. در مورد سایر دارایی ها نیز در سال آینده این سخت گیری وجود خواهد داشت.
اما در هفتههای پایانی سال، آگاهان تا حد امکان داراییهای خود را به طلا و دلار تبدیل میکنند، زیرا در اجرای محدودیتهای معاملات طلا و دلار از سوی سیاستگذاران مردد هستند. باعث شد با وجود همه عملیات های بانک مرکزی، بازار دلار و طلا گرم شود.
در عوض بازار سرمایه علیرغم فشارهای سیاست گذاران و بازارسازان، انعطاف پذیری بیشتری نسبت به سیاست های دولت دارد، مثلاً پس از کاهش قیمت گاز خوراک پتروشیمی ها طبق فرمول و رشد نرخ دلار نیما برای پتروشیمی هایی که گاز مصرف می کنند و اوره و متانول تولید می کنند، با نوسانات بازار جهانی شرایط اصلاح مقررات تغییر کرده است.
مهدی دلبری، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص با اشاره به اینکه یکی از آنها بحث ضریب نرخ خوراک پتروشیمی ها بود که ظاهراً دولت از فرمولی که تصویب کرده است تخلف می کند، گفت: اگرچه دولت یک قانون را اعمال می کرد. افزایش نرخ پتروشیمی، دو برابر شدن نرخ برق صنعتی را داریم و این دو خبر منفی که در ابتدای هفته به بازار ابلاغ شد، بازار را تحت تاثیر قرار داده است. در حال حاضر دولت به دلیل کاهش درآمد ارزش صادراتی شرکت ها به دنبال تنظیم نرخ خوراک برای بازگشت صنعت به روال قبلی است.
سیاست های اصلاحی دولت در قبال بورس
یکی دیگر از سیاست های دولت در قبال بورس، اصلاح رویه قیمت گذاری خودرو بود که قرار است بر اساس صورت های مالی اصلاح شود. در وهله اول صنعت خودرو و قطعه سازی با توجه به اخبار مربوط به صنعت و همچنین عملکرد خوب قطعه سازان مورد توجه قرار گرفت و با اصلاح ساختاری این روند مثبت ادامه خواهد داشت.
پیش از این دولت به دلیل سیاست های ضد تورمی اجازه افزایش نرخ کارخانه را نمی داد. این ضرر باید از جایی تامین می شد و محل تامین ضرر به سه شکل اصلی بدهی به بانک ها، بدهی به مشتریان و بدهی به قطعه سازان بود. بنابراین، دولت مجبور به اصلاح رویه است
در بازار خودرو قیمت کارخانه ای خودروسازان کفاف هزینه تولید را نمی دهد و خودروسازان با تولید هر خودرو بر زیان انباشته می افزایند. پیش از این، دولت موظف است سیاست های ضد تورمی اجازه افزایش نرخ صحیح کارخانه را نمی داد. این ضرر باید از جایی تامین می شد و محل تامین ضرر به سه شکل اصلی بدهی به بانک ها، بدهی به مشتریان و بدهی به قطعه سازان بود. بنابراین، دولت مجبور به اصلاح رویه است. چرا که زیان و بدهی دولت به حدی رسیده که این سه منبع دیگر پاسخگو نیستند و البته بانک مرکزی با درخواست یکی از خودروسازان برای دریافت تسهیلات ویژه از منابع بانک مرکزی مخالفت کرده است.
بنابراین در گام اول باید قیمت فروش کارخانه قابل توجه باشد تا شاید شرکت ها از این وضعیت خارج شوند. در حالی که نرخ دلار در بازار آزاد در محدوده 59 هزار تومان قرار دارد، بانک مرکزی با اکراه نرخ دلار نیما را 200 تومان دیگر افزایش داد. به 39864 تومان برسد. پیش بینی می شود در هفته های آتی نرخ دلار نیما دوباره افزایش یابد و تا پایان سال ممکن است به محدوده 42 هزار تومان برسد.
همگرایی تولید و بورس
اگرچه دولت فشار مالیاتی بر بازارهای سودآور را افزایش داده است، اما بی اعتمادی مانع از حضور سرمایه گذاران در بازار سهام شده است. سرنوشت بازار سهام و تولید گره خورده و دولت مجبور به اصلاح مقررات بورس می شود.
علی اکبر نیکواقبال معتقد است در حال حاضر دولت منابع ارزی زیادی ندارد که بتواند کالاهای زیادی را وارد کشور کند، بنابراین بهترین سیاست اصلاح قوانین و مقررات ضدتولید است و این موضوع می تواند تاثیر مثبتی بر معاملات بورس داشته باشد. .
علی اکبر نیکواقبال با تاکید بر اینکه تنها راه ایجاد رشد اقتصادی حمایت از تولید و شرکت های بورسی است، تصریح کرد: در حال حاضر دولت منابع ارزی زیادی ندارد که بتواند بسیاری از کالاها را وارد کشور کند، بنابراین بهترین ها سیاست اصلاح قوانین و مقررات نتیجه معکوس دارد و این موضوع می تواند تاثیر مثبتی بر معاملات بورس داشته باشد. از سوی دیگر ایجاد محدودیت و هزینه برای بازارهای سفته بازی به جریان سرمایه در اقتصاد مولد کشور کمک می کند.
بنابراین با توجه به اینکه دولت نمی تواند نسبت به قوانین مخرب تولید بی تفاوت باشد و مجبور به اصلاح مقررات است، سرمایه گذاری در بورس می تواند در بلندمدت موثرتر از سایر بازارهای مشمول مالیات و غیره باشد. به همین دلیل سرمایه گذاری در صنایع کوچک تورمی مانند سیمان، مواد غذایی، کاشی و سرامیک، کانی های غیرفلزی و غیره که عملکرد نسبتاً بهتری نسبت به سایر صنایع دارند، مورد توجه سهامداران است. البته نمادهای خودرویی، بانکی و … نیز به دلایل مختلفی مانند نقل و انتقال دارایی یا افزایش سرمایه می توانند در کانون توجه قرار گیرند.
گفتگو در مورد این post