علی عبداللهی; بازار: بر اساس اعلام غیررسمی انجمن سردخانه ها در حال حاضر حدود 100 هزار تن سیب در دست کشاورزان شمال غرب کشور است. محصولی که شاید کیلویی 20 هزار تومان به کشاورزان می خورد اما حالا باید آن را 5 هزار تومان به کارخانه های لواش سازی بفروشند.
این فاجعه دردناک باعث شده بیشتر کشاورزانی که در زمینه تولید سیب فعالیت می کردند در آستانه ورشکستگی کامل قرار بگیرند.
کارشناسان اقتصادی علت چنین وضعیت آشفته ای در حوزه تولید میوه را سیاست های غلط دولت در زمینه واردات و صادرات میوه و همچنین تخصیص نامناسب یارانه ها می دانند. در حالی که برخی گروه های مافیایی با سوء استفاده از چند نرخی بودن ارز و استفاده از ارز دولتی اقدام به واردات میوه های لوکس مانند موز می کنند، در شمال غرب کشور ما کمر کشاورزان خمیده شده و دیگر طاقت چنین تبعیضی را ندارند.
یکی از ابزارهای اصلی دولت های سراسر جهان برای تسهیل فرآیند صادرات محصولات کشاورزی، اعطای مشوق به کشاورزان است. اما در کشور ما اکثر کشاورزان می گویند که مشوق های دولتی برای صادرات به موقع و کامل اعمال نمی شود.
به همین دلیل کشوری مانند ترکیه که ۲۰ درصد مشوق نقدی برای کشاورزان خود قائل است، دست کشاورزان ما را از پشت بسته است و بازار کشورهای همسایه ما را در محصولاتی مانند سیب در اختیار گرفته است.
زمانی که خبر فساد و رانت گسترده چای دباش منتشر شد، بیشتر توجه ها به شخصیت اختلاس شده جلب شد. در حالی که در ته ماجرا، وقوع چنین فجایع در حوزه کشاورزی همان خنجر فساد و رانت چای است که اکنون دل کشاورزان را نشانه رفته است.
اکنون همه این مسائل دست به دست هم داده تا خیل عظیم کشاورزان شمال غرب کشور به ویژه استان ما که قطب تولید سیب محسوب می شود در آستانه ورشکستگی کامل قرار گرفته اند. آیا نهادهای متولی مانند جهاد کشاورزی با اقدامات فوری و اضطراری می توانند از وقوع چنین فاجعه ای در حوزه کشاورزی جلوگیری کنند؟
گفتگو در مورد این post