به گزارش بازار، محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال 1403 شورای اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر علت تفاوت ارقام قسمت اول و دوم بودجه 1403 گفت: شورای نگهبان. قسمت اول بودجه شامل ماده واحده و جدول شماره یک را تصویب کرده است. به این ترتیب این موارد اکنون به قانون تبدیل شده است. در بند ب ماده 182 آیین نامه داخلی شورای اسلامی آمده است که جداول تفصیلی باید دقیقاً بر اساس قسمت اول باشد. بنابراین اگر دولت بخواهد قسمت اول را تغییر دهد باید لایحه جدیدی تحت عنوان تغییر قسمت اول بودجه به مجلس ارائه کند.
وی با اشاره به اینکه دولت دیگر نمی تواند در قسمت اول بودجه تغییری ایجاد کند، گفت: دولت تغییراتی انجام داده است. یکی از تغییرات ایجاد معافیت جدید برای مودیان مالیاتی است که بیشتر در بخش تولید فعال هستند. اگر چنین معافیتی وجود داشت، دولت در قسمت اول آن را در نظر می گرفت.
بسیار مهم است که موضوع موافقت یا مخالفت مجلس با اعمال این معافیت نباشد. بحث این است که این خلاف قانون است و آیین نامه مجلس اجازه اضافه شدن معافیت مالیاتی یا درآمد مالیاتی جدید را نمی دهد.
کاهش 85 درصدی درآمدهای مالیاتی در قسمت دوم لایحه 1403
زنگنه در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان کاهش مالیات به دلیل معافیت 5 درصدی مالیات تولید در قسمت دوم لایحه بودجه 1403 گفت: 30 تا 35 هزار میلیارد تومان برای معافیت 5 درصدی در نظر گرفته شده است. از طرفی دوستان می گویند این رقم را با افزایش فروش اوراق جایگزین کرده اند.
اما در عمل شاهد هستیم که 85 هزار میلیارد تومان به سقف اوراق اضافه شده است. به نظر می رسد دولت در جمع بندی خود به این نتیجه رسیده است که رقم مالیاتی در نظر گرفته شده ممکن است بر مالیات دهندگان و مردم فشار بیاورد. به این ترتیب ممکن است این میزان درآمد محقق نشود یا موجب نارضایتی شود. به همین دلیل در مجموع 85 درصد از درآمدهای مالیاتی کاهش و به اوراق اضافه شده است.
اضافه شدن درآمدهای هدفمندی یارانه ها و تغییر نحوه محاسبه سهم صندوق توسعه در بند دوم لایحه دولت.
وی با بیان اینکه شاید نمایندگان مجلس نیز موافق کاهش مالیات باشند اما مشکل این است که اقدام دولت در جابجایی ردیف ها غیرقانونی است، گفت: موارد دیگری نیز در این لایحه وجود دارد. به عنوان مثال دولت بخشی از درآمد حاصل از فرآورده های جانبی پالایشگاه های نفت و گاز را به منابع هدفمندی یارانه ها اضافه کرده است. این موضوع در طرح اول لایحه بودجه از سوی مجلس رد و حذف شد. نحوه محاسبه سهم 45 درصدی صندوق توسعه ملی نیز از دیگر مواردی بود که تغییر کرده بود.
استرداد لایحه به دولت یا اصلاح مجلس. دو راه حل برای قسمت دوم بودجه
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: اینها مواردی است که بر اساس قسمت اول لایحه بودجه تدوین نشده است. بر اساس تصمیمی که در کمیسیون گرفته شده و مورد تاکید رئیس مجلس است، قسمت دوم باید بر اساس قسمت اول بودجه 1403 تدوین شود. در غیر این صورت دو راه وجود دارد. یک راه این است که بودجه به دولت برگردد و دولت پس از اصلاح به مجلس برگردد. راه دیگر این است که خود مجلس اصلاحات را انجام دهد.
با توجه به اینکه جدول شماره یک در قسمت اول تصویب شده است، دولت می تواند در جداول تفصیلی تغییراتی ایجاد کند، اما از نظر قانونی نمی تواند در مورد اوراق (فروش دارایی های مالی) کاری انجام دهد.
امکان بازگشت رویه بررسی بودجه به مدل گذشته با طرح دو فوریتی نمایندگان
نماینده تربت حیدریه گفت: نظر من این است که تغییرات ماده 182 آیین نامه داخلی مجلس ایرادات جدی دارد. در حال حاضر اعداد کلی مانند حقوق، مالیات و اوراق را تایید کرده ایم اما خیلی موارد دیگر را تایید نکرده ایم. در حال حاضر قسمت اول تصویب شده است و عملا امکان تغییر وجود ندارد زیرا اگر بخواهید هر قسمتی را تغییر دهید بودجه یک دستگاه کاهش می یابد و در نتیجه احتمال رأی گیری این تغییرات بسیار کم است. در کمیسیون تلفیق یا صحن مجلس.
شاید درست بود که انعطاف وجود داشت. در بسیاری از موارد، هنگام بررسی بودجه، باید تغییراتی ایجاد کنید. مانند بحث کاهش درآمدهای مالیاتی که قبلاً به وجود آمده اما در عمل دست دولت و مجلس بسته شده است. در عین حال شاهد زمان بر بودن بررسی بودجه هستیم. شورای نگهبان نیز باید هر دو مرحله را تایید کند.
به نظر می رسد برخی نمایندگان در حال تهیه طرحی دو فوریتی هستند که بر اساس آن شیوه بررسی بودجه به همان روش قبلی بازگردد. به عبارت دیگر بررسی بودجه باید دو مرحله ای و تک مرحله ای باشد.
گفتگو در مورد این post