علی میرزایی; بازار: با پیشرفت جوامع، تلاش ها برای افزایش پایداری زیست محیطی جدی تر می شود و نیاز به ارزیابی مجدد کامل مصرف فناوری دارد. پیشرفت های تکنولوژی مزایای غیرقابل انکاری را برای انسان به ارمغان می آورد، اما در صورت عدم بازنگری در رفتار مصرف کننده، این موضوع منجر به بی ثباتی بیشتر در محیط می شود. در دل این بازنگری، ضرورت محدودیت استفاده از سخت افزار به دلیل کاهش فشار بر منابع به منظور مهار تخریب محیط زیست باید تثبیت شود. این موضوع مستلزم اتخاذ مدل های مختلف اقتصادی برای تدوین استراتژی مدیریت تقاضا و کنترل رشد مصرف کننده است. پیگیری موضوع پایداری در صنعت و بازار حمل و نقل با گسترش خودروهای برقی نیازمند تحول سخت افزاری و سیستم های محاسباتی پیچیده در خودروها است. ادغام سیستمها و نرمافزارهای وسایل نقلیه الکتریکی چالشها و فرصتهای زیادی را برای افزایش تقاضای انرژی برای عملکرد خودرو و تولید کارآمد باتری ایجاد میکند. مدیریت خردمندانه چرخه تحولات حمل و نقل، با تمرکز بر کاهش اثرات منفی زیست محیطی در هر توسعه فناوری، یک وظیفه اجتماعی است.
علاوه بر این، همگرایی هوش مصنوعی و محاسبات در بخش خودرو، چشمانداز سرمایهگذاری گستردهای را برای بخش خصوصی در بازارهای آزاد جهانی نشان میدهد. زیرساخت های محاسباتی با کارایی بالا، مدیریت هوشمند داده ها و نوآوری به عنوان زمینه های اصلی سرمایه گذاری و استفاده از پتانسیل کامل هوش مصنوعی در زمینه خودرو ظاهر می شوند. لازم به ذکر است که دستیابی به پایداری در مثلث «سختافزار، انرژی و نرمافزار» نیازمند رویکردی جامع است که به کاهش مصرف، تقویت نوآوریهای فناوری و تشویق سرمایهگذاری بخش خصوصی کمک میکند.
پیشرفتهای فناوری نقشی حیاتی در بهبود کارایی، کاهش ضایعات و ارائه جایگزینهای فناوری پاکتر ایفا میکند، اما این ممکن است به تنهایی برای رفع چالشهای زیستمحیطی گستردهتر کافی نباشد. اما کاهش مصرف تنها قربانی کردن یا محروم کردن بخشی از جامعه از فناوری نیست. بلکه به این معناست که مشتریان تشویق به مصرف کمتر و در عین حال انتخاب گسترده ای در استفاده از وسایل نقلیه عمومی برای سفر خود می شوند.
جایگزینی تمام خودروهای سوخت فسیلی با خودروهای برقی در جهان یک استراتژی پرهزینه است
جایگزینی تمام خودروهای با سوخت فسیلی جهان با خودروهای برقی یک استراتژی پرهزینه است که میتواند جذابیت بازار را در درازمدت برای کسانی که روی سختافزار متمرکز هستند، محدود کند. آنچه تحولات دنیای دیجیتال در دهه گذشته به ما آموخته است. این همان چیزی است که سرمایه گذاری در فناوری های نرم افزاری برای تسریع پیشرفت و فروش سخت افزار در بازار را توجیه می کند. میزان فروش سخت افزار نسبت به نرم افزار در دنیا محدود است، اما نرم افزار جذابیت بیشتری برای مصرف کنندگان دارد. سخت افزارهای فیزیکی مانند رایانه ها، تلفن های هوشمند و سرورها خطر اشباع بازار و محدودیت های فیزیکی در تولید و توزیع را دارند. به نظر می رسد تقاضا برای قدرت محاسباتی به دلیل پیشرفت های تکنولوژیکی، تحول دیجیتال و گسترش برنامه های کاربردی داده محور در حال افزایش است. با ایجاد چنین فضای ابری، هوش مصنوعی می تواند داده های بزرگ مانند حرکت خودروها را تجزیه و تحلیل کند. اگر افزایش سرعت، کارایی و محاسبات منجر به مزیت های رقابتی قابل توجهی در نوآوری شود، افزایش تقاضا برای توان محاسباتی موضوع مصرف انرژی را در اولویت قرار می دهد. تأثیر زیست محیطی محاسبات یک نگرانی رو به رشد است. زیرا انجام این محاسبات به میزان قابل توجهی «برق مصرفی» نیاز دارد. این مصرف انرژی میزان «انتشار کربن» را افزایش می دهد، بنابراین استفاده از قدرت نرم افزارهای محاسباتی باید با ملاحظات مهمی در پایداری محیطی انجام شود. پیشرفت در فناوری ریزتراشه مانند توسعه پردازنده های کارآمدتر و استفاده از سخت افزارهای تخصصی برای محاسبات هوش مصنوعی می تواند در کاهش مصرف انرژی و محاسبات موثر باشد.
اما همه کشورها قادر به دستیابی به چنین پیشرفت های تکنولوژیکی نیستند، بهینه سازی نرم افزار از جمله الگوریتم ها می تواند کارایی را بهبود بخشد و محاسبات هوش مصنوعی می تواند مصرف انرژی پردازش داده ها را کاهش دهد. تغییر به منابع انرژی تجدیدپذیر برای تامین انرژی مراکز داده گام مهمی در کاهش اثرات زیست محیطی افزایش محاسبات است. شرکت ها به طور فزاینده ای در راه حل های انرژی سبز مانند انرژی خورشیدی و بادی برای ایجاد مراکز داده سرمایه گذاری می کنند. اما به نظر می رسد سرعت استفاده از خودروهای برقی (به دلیل شوق استفاده از فناوری های جدید) به اندازه افزایش انرژی های نو در این دهه نیست. به عبارت ساده تر، در بسیاری از کشورها شاهد خواهیم بود که انرژی مورد نیاز خودروهای برقی از سوخت های فسیلی تامین می شود، این خبر زیست محیطی خوبی نیست و توسعه نرم افزار حداقل ممکن است مصرف انرژی را در صنعت حمل و نقل بهینه کند. و نقل قول کمک.
مثلث «سخت افزار، انرژی و نرم افزار» در صنعت حمل و نقل ایران وضعیتی ناپایدار دارد و بسیار نگران کننده است.
وضعیت آشفته مثلث «سخت افزار، انرژی و نرم افزار» در حمل و نقل کشور
رشد مصرف بنزین در سال های اخیر بسیار نگران کننده بوده است، در آخرین روز سال 1402 میزان مصرف به 152 میلیون لیتر رسید. این میزان مصرف بنزین با احتساب یارانه تخصیصی با پایداری در سطح ملی مغایرت دارد. این در حالی است که تشویق به واردات خودرو همچنان ادامه دارد و ایران به عنوان یک غول انرژی در جهان با پتانسیل بالای تولید انرژی خورشیدی و بادی از سرمایه گذاری در این زمینه بهره جدی نبرده است.
در حوزه سخت افزار و فناوری خودرو، روز به روز شکاف کشورمان با کشورهای پیشرو بیشتر می شود و راه های خلاقانه ای در رشد بهره وری طراحی، تولید و زنجیره تامین دیده نمی شود. در داخل کشور با داشتن بهترین فارغ التحصیلان رشته برق و نرم افزار همچنان در تولید خودروهای سوخت فسیلی به فناوری های قدیمی کشورهای شرق و غرب وابسته هستیم. البته فاصله ایران با کشورهای پیشرو در فناوری های نوین مانند خودروهای تمام برقی بسیار زیاد است. در حوزه گسترش خودروهای پاک به جز هیجان موقت بازار، همچنان شاهد خلاقیت ویژه سیاست های کلان در سطح کشور نیستیم.
بدون شک مثلث «سخت افزار، انرژی و نرم افزار» در صنعت حمل و نقل ایران وضعیتی ناپایدار دارد و بسیار نگران کننده است. البته این امر می تواند فرصت های زیادی را برای نوآوری و رشد اقتصادی منوط به برنامه ریزی آگاهانه به ارمغان آورد. تا زمانی که راهکارهای جدی برای تحول صنعت خودرو و حمل و نقل در کشور ارائه و اجرا نشود، تشویق به استفاده بهینه از خودروهای شخصی می تواند از هدر رفت منابع ملی جلوگیری کند. در واقع این بازتعریف رابطه ما با منابع زیست محیطی کشور برای ایجاد روشی پایدار و عادلانه است. با شرایط فعلی اقتصادی و اجتماعی باید برنامه های مصرف کارآمد و پایدار تعریف شود تا نیازهای نسل آینده مورد تهدید قرار نگیرد.
گفتگو در مورد این post