اکبر محمودی; بازار: شرکت نورد آرین فولاد در سال 1380 با هدف تولید انواع مقاطع فولادی اعم از نبشی، ناودانی، تیرآهن، ریل و میلگرد در شهرستان بویین زهرا تأسیس شد. در حال حاضر این گروه به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مقاطع فولادی کاملا خصوصی در کشور و خاورمیانه تبدیل شده است. این کارخانه در زمینی به مساحت 220 هزار متر مربع در کیلومتر 15 جاده بوئین زهرا – اشتهاارد و در منتهی الیه جنوب شرقی استان قزوین واقع شده و بیش از 1000 نفر پرسنل دارد.
یکی از مزیت های اصلی این مجموعه فاصله کم آن با تهران و شمال کشور است که باعث کاهش حجم حمل و نقل و در نتیجه کاهش آلودگی هوا در کنار صرفه جویی در وقت و انرژی می شود.
بهمن قاسمی، مدیرعامل شرکت نورد آریان فولاد که 50 سال با صنعت فولاد و فلزات آشنایی دارد، می گوید: زندگی او را صنعت فولاد رقم زد و از سال 1359 شرکت آریان فولاد را تشکیل و تأسیس کرد.
وی با بیان اینکه پیش از آن واردکننده آهن از کشورهای CIS بوده است، معتقد است: در حال حاضر به عنوان تولیدکننده ادعا می کنیم که ظرفیت تولید 2 میلیون تن را داریم که در بخش خصوصی و خاورمیانه بزرگترین تولید به شمار می رود. که 1.5 میلیون تن با ظرفیت 1000 تن ظرفیت تولید میلگرد از سایز 10 تا 32 به اضافه 500000 تن مقاطع فولادی شکل دار مانند تیرها، ورق های باریک، نبشی و ناودانی را داریم.
مدیرعامل آرین فولاد با بیان اینکه شرکت های بزرگ دولتی می توانند از بخش خصوصی تولید کننده فولاد حمایت کرده و محصولات خود را صادر کنند، گفت: شکاف بین صنایع بالادستی و پایین دستی چالش اصلی صنعت فولاد است. نمونه ای از حمایت شرکت های بزرگ فولادی از بخش خصوصی را می توان در روسیه یافت. این اقدام قطعا به نفع منافع ملی و شرکت های بزرگ و کوچک خواهد بود.
متن کامل گفت و گوی خبرنگار خبرگزاری «بازار» با «بهمن قاسمی» مدیرعامل شرکت «نورد آرین فولاد» را می خوانیم:
تمام هزینه های بالای مجموعه تولید از قبیل قیمت آب، برق و گاز، هزینه دستمزد و حمل و نقل حداقل 20 تا 30 درصد به آن اضافه شده است. به همین دلیل است که چالش مرگ و زندگی بین غلتک های خصوصی در جریان است
* برای ورود به بحث، بزرگترین و مهم ترین چالش این روزهای صنعت فولاد را در چه می بینید؟
یکی از مهمترین چالش های صنعت فولاد در بازار، شکاف بین صنایع بالادستی و پایین دستی است. به این ترتیب صنایع با فناوری پیشرفته از ظرفیت ها و قابلیت های سودآورتری بهره مند می شوند. چون همه از یک مدیریت کلان ملی پیروی می کنند. زمانی که قرار است 50 میلیون تن آهن اسفنجی تولید شود، معادن سنگ آهن بسته به شرایط بین شرکت های تولیدی و تولیدی تخصیص می یابد. از سوی دیگر، قیمت یکپارچه این است که صنایع پیشرفته به منابع ارزان دولتی دسترسی دارند و چالشهای بخش خصوصی مانند تملک زمین و تامین معدن را ندارند. این در حالی است که بخش خصوصی و مشخصاً شرکت نورد آریان فولاد، مواد اولیه با اختلاف 11 درصدی بین قیمت شمش و میلگرد در بورس کالا قیمت گذاری می شود. در حالی که به نظر ما این 11 درصد قابل بررسی بیشتر است و به نظر ما سود تولیدکننده، هزینه حمل و نقل و سود بانکی در این تقسیم بندی دیده نشده است.
به همین دلیل است که می بینیم برای شرکت آرین فولاد پارسال قیمت فولاد 31 هزار تومان بود، امروز 26 هزار تومان است. جدا از اینکه قیمت مواد اولیه مشابه پارسال و حتی بالاتر از سال قبل است و تمام هزینه های بالای سری تولید مانند قیمت آب، برق و گاز، هزینه دستمزد و … حمل و نقل حداقل 20 تا 30 درصد افزایش یافته است. به همین دلیل است که چالش مرگ و زندگی بین غلتک های خصوصی در جریان است. و امیدواریم به این مسائل رسیدگی شود.
آرین فولاد امسال 700 هزار تن تولید کرده است و زمانی که این میزان تولید توسط خودروهای حمل و نقل جاده ای جابه جا می شود، ترافیک سنگین، استهلاک خودروها و آسیب های جاده ای رخ می دهد.
* بسیاری از تولیدکنندگان فولاد، حمل و نقل ریلی را یکی از چالش های صنعت فولاد می دانند. آیا شرکت نورد آرین فولاد نیز با این چالش مواجه است؟ آیا از ظرفیت حمل و نقل ریلی کشور در حمل و نقل محصولات فولادی به خوبی استفاده می شود؟
ما قطعا با این چالش روبرو هستیم. فولاد آرین در سال جاری 700 هزار تن تولید کرد و زمانی که این میزان تولید توسط وسایل نقلیه جاده ای جابه جا می شود، ترافیک سنگین و استهلاک خودرو و خسارت جاده رخ می دهد که اگر ریل نزدیک بود می توانستیم این کار را انجام دهیم. اگر دسترسی داشتیم طبیعتا شرایط بهتر بود.
بازار فولاد از قیمت های رسمی و قانونی تبعیت نمی کند و حمل و نقل جاده ای در آینده چالش بزرگی را برای تولیدکنندگان فولاد ایجاد می کند.
* هزینه ایاب و ذهاب امسال افزایش پیدا کرده است؟
در سال جاری، هزینه حمل و نقل 25 درصد افزایش یافته است. جدا از اینکه قوانین بازی بسیار به هم ریخته است و بازار فولاد از قیمت های رسمی و قانونی پیروی نمی کند و با توجه به مشکلات حمل و نقل و تریلر و گرانی استهلاک، طبیعی است که در آینده اگر توجه کافی به این امر می شود در صورتی که اینگونه نباشد چالش بزرگی برای تولیدکنندگان فولاد ایجاد می شود. همین طور در حوزه پرسنل حقوق و دستمزد کم است، ضمن اینکه حداقل 200 تا 300 کارگر نیاز داریم و نمی توانیم آنها را جذب کنیم. به خصوص اینکه ما اصلا نمی توانیم نیروی کار با کیفیت جذب کنیم که در آینده یک چالش جدی خواهد بود.
وقتی کوره ها در دمای نگه داشته می شوند باید بدون تولید گاز مصرفی داشته باشیم. هنگامی که این شرایط رخ می دهد، فولاد داخل کوره اکسید می شود
* آیا امسال با چالش تامین برق و گاز مواجه بودید که به نظر می رسد سال آینده نیز چنین باشد؟
حدود 4 ماه به دلیل قطعی برق در بلاتکلیفی یا شرایط نیمه وقت و ساعتی کار بودیم. با توجه به ماهیت صنعت فولاد، این موضوع و کمبود انرژی قابلیت بهره برداری را ندارد. وقتی اعلام می شود فقط در روز و در یک ساعت خاص یا شب می توانید تولید کنید، باید فرها را در دمای مناسب نگه داریم. وقتی کوره ها در دمای نگه داشته می شوند باید بدون تولید گاز مصرفی داشته باشیم. هنگامی که این شرایط رخ می دهد، فولاد داخل کوره اکسید می شود و همه اینها بدون اینکه تولید انجام شود به هزینه ها می افزاید.
شرکت های برتر با مکانیزم هایی که می شناسند می توانند به راحتی 8 تا 10 میلیون تن مواد اولیه شمش صادر کنند. تولیدکنندگان پاییندستی مانند مالگرد، شمشهایی را صادر میکنند که قیمت آن 500 دلار به عنوان میلگرد در ازای 420 دلار است، زیرا ما آن مکانیسمهای بزرگ حمایتی دولتی را نداریم.
* با توجه به اینکه وزیر صمت با صنعت و تولید بیگانه نیست، آیا در چند ماه گذشته جلسه یا مکاتبه ای برای بیان مشکلات داشته اید؟
خیر خوشبختانه توقع ما کم است و هیچ توقعی نداریم. مشکلات بزرگی که در کشور وجود دارد به نظر می رسد نمی توان مسائل خصوصی صنعت فولاد را اعلام کرد. اما ما معتقدیم که برای تحقق آن به چند راه حل بزرگ نیاز داریم. مثلاً شرکت های رده بالا با مکانیزم هایی که می شناسند می توانند به راحتی 8 تا 10 میلیون تن مواد اولیه شمش صادر کنند. تولیدکنندگان پایین دستی مانند میلگرد، شمش 500 دلاری را به عنوان میلگرد به قیمت 420 دلار صادر می کنند، زیرا ما آن مکانیسم های بزرگ حمایتی دولتی را نداریم و بنابراین به این شرکت های بالادستی برای فروش محصولات بخش خصوصی نیاز داریم. می توانند به نمایندگی از بخش خصوصی و با تضمین کیفیت ما، 100000 تن تا 500000 تن را با کشورها و شرکت های بزرگ بین المللی قرارداد و صادر کنند.
* این موضوعی که پیشنهاد می کنید اجرا شود چون در صادرات مشکل دارید؟
اصلا. این اقدام در واقع یک موضوع و اقدام اقتصادی است. با توجه به اینکه شرکت های فوق دارای امکانات بازاریابی بزرگ و اعتبار ملی که توسط آنها حمایت می شود، می توان به عنوان مثال تا 5 میلیون تن محصولات فولادی به عراق صادر کرد.
من یک آرزوی بزرگ دارم و آن این است که در یک ساعت و یک روز 100 درصد محصولات و هر آنچه در بازار است به قیمت جهانی باشد.
* آیا کشورهای همسایه هم این کار را می کنند؟
به عنوان مثال، در روسیه که صادرکننده عمده فولاد است، دولت و شرکت های بزرگ دولتی از بخش خصوصی و شرکت های کوچک حمایت می کنند. زیرا شرکتهای کوچک بازار را مختل نمیکنند زمانی که محصول شمش 500 دلاری به قیمت 420 دلار به فروش میرسد. من یک پیشنهاد بزرگ و یک آرزوی بزرگ دارم و آن این است که در یک ساعت و یک روز 100 درصد محصولات و همه چیز در بازار به قیمت های جهانی باشد.
فاضلاب بوئین زهرا را به شرکت و کارخانه آورده ایم تا از اردیبهشت و خرداد سال آینده به صورت رسمی مورد استفاده قرار گیرد.
* با این مشکلات و چالش هایی که اعلام کردید، نور آریان فولاد هم در نوسازی خطوط با مشکل مواجه شده است؟
نور آرین فولاد همچین مشکلی نداره خداروشکر. همکاران ما انصافاً تلاش کردند، آریان فولاد چنین مشکلی ندارد و ما آرام آرام در حال توسعه هستیم. آب فاضلاب بوئین زهرا را به شرکت و کارخانه آورده ایم تا از اردیبهشت و خرداد سال آینده به صورت رسمی استفاده شود. مشکل خاصی در این زمینه نداریم و اکنون که با 35 درصد ظرفیت تولید می کنیم، با این اقدام ظرفیت تولید محصولات آرین فولاد به 50 تا 60 درصد می رسد.
من معتقدم حقوق و دستمزد در کشور نسبت به هزینه ها پایین است. پیشنهاد ما این است که دستمزد کارگران بر اساس ارز تعیین شود و حقوق پایه زیر 300 دلار نباشد.
* با توجه به اینکه شورای عالی کار این روزها جلسات تعیین دستمزد برگزار می کند، چه پیشنهادی دارید؟
من معتقدم حقوق و دستمزد در کشور نسبت به هزینه ها پایین است. پیشنهاد ما این است که مبنای دلار یا هر ارز مرجعی که بتواند قیمت ثابتی داشته باشد، اگر مثلا دلار بین 250 تا 300 دلار باشد، مبنای حقوق دریافتی در سال اول باشد و با توجه به تغییراتی که ممکن است در زمانی رخ دهد. تضعیف ریال در صورت تغییر بیش از 5 درصد، حقوق در همان ماه 10 درصد افزایش می یابد به گونه ای که در هیچ ماه از سال حقوق پایه زیر 300 دلار نباشد. وقتی دلار در برابر ریال ضعیف می شود، این را باید پاداشی برای جامعه ای دانست که زحمت کشیده و ریال تقویت شده است.
ما معتقد به هم افزایی هستیم و ثانیاً از همکاران و افراد ذیصلاح می خواهیم در صورت صلاحدید اقدامات مشارکتی را انجام دهند.
* اگر سخنرانی پایانی دارید، لطفاً بگویید؟
دو نکته مهم وجود دارد. اولاً ما به هم افزایی اعتقاد داریم و دوم اینکه از همکاران و افراد واجد شرایط می خواهیم که اگر صلاح می دانند مشارکت را انجام دهند. برای ایجاد خط تولید شمش از شرکت «دانیلی» خط ذوب 500 هزار تنی دست دوم وارد کردیم. به دلیل محدودیت انرژی نمی توانیم در کارخانه نصب کنیم. اگر صنایع نزدیک ما امکاناتی داشته باشند که بتوانیم توسعه را انجام دهیم، از آن استقبال می کنیم. به خصوص فولاد متوسط که نیاز به ذوب دارد. آنها همچنین آهن اسفنجی و میلگرد تولید می کنند. در حال حاضر تا جایی که می دانیم ذوب ندارند و می توانیم در آنجا نصب کنیم.
گفتگو در مورد این post