یاسمن بلواردی; بازار: فعالان عرصه سازه های فولادی کشور در سال گذشته با مشکلات فراوانی همراه بود به طوری که برخلاف ادعای فولادسازان کشور افزایش قیمتی نداشته و تنها نوساناتی در بازار آزاد وجود داشته است. این حوزه از نوسانات شدید قیمت ورق فولادی آگاه است. و شکایات زیادی در مورد تأثیر منفی آن بر کارشان داشتند. به گفته فعالان و کارشناسان این بخش، در سال 1402 بازار اسکلت فلزی دچار رکود شد و جهش قیمت انواع ورق های فلزی عامل اصلی رکود در بازار بود. در همین رابطه جعفر ملک راد یکی از فعالان بخش سازه پیش از این تولیدکنندگان فولاد کشور در گفتگو با بازار اذعان داشت: رکود حاکم بر بازار ما از دو عامل اساسی یعنی کاهش نقدینگی ناشی می شود. کارفرمایان و نوسان قیمت انواع ورق های فلزی در بازار. به طوری که در ابتدای دی ماه 1402 قیمت ورق های فلزی به حدود 40 هزار تومان رسید در حالی که در ابتدای سال حدود 32 هزار تومان در هر کیلو بود.
آیا قیمت فولاد در سال جدید افزایش می یابد؟
از دیگر موضوعات و موضوعات پیرامون فعالان صنعت سازه های فولادی کشور، بحث نیروی انسانی بود که همچنان ادامه دارد. به طوری که فعالان این بخش بر این باورند که موضوع چالش نیروی انسانی به تدریج در ایران به معضلی تبدیل می شود و متاسفانه نیروی کار وجود ندارد که عمدتاً به دلیل حقوق ناکافی است. به این ترتیب صنعت سازه های فولادی در شش ماهه نخست سال گذشته عمدتاً به دلیل عدم ارائه خدمات بیمه ای تامین اجتماعی به کارگران با مشکل تامین برق مواجه شد.
لازم به ذکر است فعالان حوزه سازه های فولادی سال 1402 را با چنان مسائلی پشت سر گذاشتند که بسیاری از کارشناسان و فعالان این حوزه پیش بینی کردند در آینده ای نه چندان دور بازار فولاد گران خواهد شد. به خصوص که سنگ آهن یکی از منابع مواد اولیه تولید فولاد در حال محدود شدن است.
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل تعاونی تولیدکنندگان سازه های فولادی کشور: با توجه به افزایش قیمت فولاد و نرخ دلار در سال جدید قطعا مصرف فولاد در حوزه سازه های فولادی کاهش می یابد.
سعید زارع حقیقی، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل تعاونی سازههای فولادی کشور در گفتگو با بازار در خصوص چشماندازی که میتوان برای این صنعت در سال جدید متصور بود، گفت: با توجه به افزایش قیمت فولاد در کشور و همچنین افزایش قیمت جهانی فولاد و همچنین با توجه به نرخ دلار شاهد ارتباط مستقیم این فعالیت ها هستیم که در نتیجه مصرف فولاد در حوزه سازه های فولادی قطعا در ساخت و ساز کاهش خواهد یافت. واحدها به علاوه در مورد سایر ساختمان های فنی منجر به افزایش هزینه های پروژه می شود.
لازم به ذکر است به گفته مسئولان مربوطه سهم اسکلت فلزی در ساخت و ساز در کشور کمتر از 10 درصد است.
لزوم واردات ورق در سال جدید برای راه اندازی کارخانه ها
زارع حقیقی افزود: آنچه پیش بینی می شود در سال 1403 اتفاق بیفتد این است که با وجود پتانسیل خوبی که در تولید فولاد داریم با افزایش بی رویه قیمت مواجه شویم و این امر فعالیت مجموعه های ما را مختل کند.
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل تعاونی تولیدکنندگان سازه های فولادی کشور خاطرنشان کرد: در سال 1403 پیش بینی می شود مجوزهای واردات ورق اجازه دهید کارخانه ها حرکت کنند. اگر دولت وارد شود و با اولویت اول به این مقوله نگاه کند، بیشتر زیرساخت های کشور که خدماتی است. سازه های فلزی آنها وابسته هستند و می توانند در این زمینه فعالیت کنند و در واقع نباید توسعه کشور را به تعویق بیندازیم.
ثبات بازار؛ پیش نیاز صنعت سازه های فولادی کشور برای خروج از رکود
بر اساس این گزارش، صنعت سازه های فولادی کشور در سال گذشته در رکود بود و کارشناسان دلیل خروج از رکود را عمدتاً بحث ثبات بازار می دانند. یعنی در شرایطی که ثبات در بازار وجود ندارد، تولید محدود می شود، در حالی که اگر تولیدکننده مطمئن باشد که قیمت ها حداقل تا 6 ماه آینده ثابت می ماند، قطعا می تواند برای تولید برنامه ریزی کند. موضوع مهم اینجاست که به دلیل بی ثباتی بازار هنگام عقد قرارداد، از زمان عقد قرارداد تا زمان تحویل کار، هزینه ساخت و ساز از مقدار محاسبات گرانتر می شود. در این راه، به ویژه بهره برداران صنعت سازه های فولادی با مشکلات عمده ای مواجه هستند. به طوری که ورشکست می شوند یا متحمل ضررهای هنگفت می شوند.
گفتگو در مورد این post