آرش صالحی، بازار; یکی از محورهای اصلی مطالبات رئیس جمهور در سفر به استان قزوین، پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری در خصوص احیای دشت قزوین بود. دشتی که طبق آمارهایی که تا حد زیادی تکرار شده یکی از دشت های استراتژیک در تامین محصولات غذایی و کشاورزی به ویژه کالاهای اساسی این بخش محسوب می شود.
اما بارگیری بیش از حد واحدهای تولیدی و صنعتی در دشت قزوین در کنار فرآیند آبیاری سنتی کشاورزی باعث شده تا دشت قزوین مانند دشتی مملو از منابع آبی زیرزمینی مدیریت شود و علیرغم شعارهای مختلف، الگوی دست. -کشت پاشیده در این دشت اجرا می شود. البته برخی کارشناسان اجرای الگوی کشت را منوط به جلب اعتماد و رضایت کشاورزان می دانند تا کشت محصولاتی که قرار است در قالب الگوی کشت کاشته و برداشت شوند، سودآور باشد.
برنامه های تحول بخش کشاورزی گرفتار مدیران محتاط است
این کارشناس اقتصادی معتقد است: اجرای الگوی کشت مستلزم تعریف سازوکارهایی برای صادرات محصولات کمآببر است و در صورتی که سازوکارهای صادراتی مناسب برای کشت محصولات کمآب در دشت قزوین فراهم شود. زعفران، کشاورزان همان استان به طور خودکار کاشت محصولات پرآب را کنار می گذارند.
مسعود کثیری فر در گفت و گو با خبرنگار بازار با بیان اینکه دولت همچنان درگیر تقابل و تملق با خود و کشاورزان برای اجرای الگوی کشت است، گفت: البته چنین رویکرد چاپلوسی به این دلیل است که اساسا سال هاست که ، کشاورزی در زمینه سودآوری نسبت به بسیاری از مشاغل موجود پایین تر بوده است. از دست داده است
وی با اشاره به نقش عوامل دولت محور در رویگردانی نسل جوان از تولید محصولات کشاورزی و باغی، افزود: جوانان زیادی از این کشور در دهه 70 و 80 جذب تحصیل در رشته مهندسی کشاورزی شدند. و بیکاری این گروه نشان داد که دولت ها به رشد دانش محور علاقه مند هستند. کشاورزی ندارند.
حمایت دولت از تولیدکنندگان
این اقتصاددان مینودری ادامه داد: کشاورزان نمونه ما هنوز از نسل قدیم هستند که از تحصیلات دانشگاهی در حوزه کشاورزی به دور هستند و آمارهای بسیار عجیب از بی سوادی بخش بزرگی از کشاورزان نشان می دهد که دولت همچنان مسئول یک تعداد معینی از کشاورزان که جزو مالکان بزرگ هستند. بودن.
کثیری فردی با اشاره به اینکه حمایت دولت حق یک مهندس جوان کشاورزی است، گفت: جوانان تحصیلکرده در حوزه کشاورزی حق دارند از دولتی که از شرکت های دانش بنیان آنها حمایت چندانی نمی کند گلایه کنند و در اصل قناعت به دارایی های موجود و ریسک نکردن از ویژگی های ذاتی اقتصاد است. ما کارشناسان کمی داریم که طرح تحول را در سر داشته باشند و حتی در صورت ایجاد این طرح تحول، نگاه بخشنامه ای مدیران محتاط، این طرح ها را به تعویق می اندازد.
وی ادامه داد: در نهایت باید برای اصلاح الگوی کشت در دشت قزوین اقدام اساسی صورت گیرد و اگر نسل جوان آگاه به ارزش های بهره وری آب و زمین پای کار بیایند، دشت قزوین جان تازه ای خواهد دمید. از کمبود آب نجات یابد در غیر این صورت نمی توان به توسعه جدی در مدیریت بحران آب در دشت قزوین توسط کشاورزی سنتی و پاداش دهی به کشاورزانی که شاهد رشد رکورددار هستند، امیدوار بود.
طرح پایش هوشمند کشاورزی در قزوین اجرا می شود
رئیس ستاد احیا و تثبیت دشت قزوین در گفت و گو با خبرنگار بازار با بیان اینکه کشاورزی اقتصادی و ایجاد مزیت برای کشاورزان باید در اجرای طرح الگوی کشت مورد توجه قرار گیرد، گفت: بنابراین در اجرای الگوی کشت باید به آن توجه شود. باید میزان اثربخشی آن مشخص شود و با اجرای این طرح تا چه اندازه باعث افزایش کمیت و کیفیت محصول کشاورزی می شود.
محمدتقی امان پور با بیان اینکه نظارت بر الگوی کشت در استان ضروری است، خاطرنشان کرد: بخش کشاورزی باید ابزارهای هوشمند و آنلاین کشاورزی را در مزارع تجهیز کند. زیرا علاوه بر انتقال سریعتر اطلاعات بخش کشاورزی به بهره برداران، می تواند مزیتی برای کشاورزان نیز داشته باشد.
مشاور استاندار قزوین: ریزش جدول و فرونشست زمین یکی از مهم ترین دغدغه های استان است
V وی با بیان اینکه توسعه پایدار محور کشاورزی در قزوین است، ادامه داد: با سرمایه گذاری بخش خصوصی می توان پروژه های مهمی را در حوزه کشاورزی و آبخیزداری در استان قزوین اجرا کرد. ظرفیت و سرمایه زیادی در استان قزوین وجود دارد که می توان با تولید، سرمایه گذاری مناسب و برنامه ریزی های خوبی را در بخش کشاورزی این استان اجرا کرد.
نظارت هوشمند
مشاور استاندار قزوین بیان کرد: طرح پایش هوشمند بخش کشاورزی برای اولین بار در کشور در استان قزوین قابل اجراست چرا که این استان ابزار، فناوری و ظرفیت مناسب برای اجرای این طرح را دارد. ابزار ایجاد ارزش افزوده در استان آب است و وجود بازار آب در استان به روشن شدن وضعیت چاه های آب و رعایت استانداردهای مطلوب کمک می کند.
امان پور با بیان اینکه افت سطح آب و فرونشست زمین یکی از دغدغه های عمده استان است، گفت: فرونشست زمین یک فرآیند یک طرفه است که باید به صورت مصنوعی آب به سفره های زیرزمینی دشت قزوین تزریق کنیم و این امر با اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری میتوان فرونشست را کنترل کرد. امکان تولید آب بیشتر از مصرف با اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری، بهینهسازی مصرف آب با اجرای سیستمهای آبیاری نوین و روشهای قابل قبول، استفاده از آبهای غیرمتعارف، الگوی کشت و نهادینهسازی آن میتواند مشکلات محدودیتهای منابع آب را برطرف کند. استان.
وی به ضرورت استفاده از گونه های گیاهی و جانوری پرداخت و افزود: محصولات کم جذب آب، مقاوم در برابر شوری و خشکسالی و عملکرد بالا و استفاده از علم و فناوری. بیاورید نوین می تواند راهگشای مشکلات محدودیت منابع آبی استان باشد.
کاهش سطح زیر کشت در قزوین قطعی است
از سوی دیگر معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان قزوین در گفت و گو با خبرنگار بازار از اعمال محدودیت جدی در برداشت آب توسط بهره برداران حوزه کشاورزی خبر داد و گفت: نهاده های کشاورزی تنها به مجوزهای مجاز اختصاص می یابد. منابع آب استان
علی رهانجم افزود: به عبارت دیگر خدمات و نهاده های کشاورزی به کشاورزانی که منابع آب مجاز دارند ارائه می شود و صاحبان چاه های غیرمجاز خدماتی دریافت نمی کنند.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی، افت آب زیرزمینی و عدم قطعیت در تخصیص آب از شبکه آبیاری طالقان در آینده شاهد کاهش سطح زیر کشت و عملکرد خواهیم بود و لازم است تا اجرای الگوی کشت و با عملیات و روشهای کشاورزی نوین در راستای تامین امنیت پایدار کشاورزی حرکت کرد.
کاهش 400 هزار تنی در تولید محصولات مش
معاون سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با بیان اینکه در سال زراعی گذشته حدود 12 هزار هکتار از مزارع آبی استان زیر کشت سبزی، صیفی و جالیزی قرار گرفت، گفت: حدود 900 هزار تن محصول از این سطح برداشت شد. که علاوه بر رفع نیاز، بخش قابل توجهی از آن را به استان های دیگر و حتی خارج از کشور صادر می کرد.
معاون جهاد کشاورزی استان قزوین: الگوی کشت اعلام شده شامل کشت حدود هشت هزار هکتار محصولات سبزی و صیفی در استان می شود.
رهنجم اضافه کرد: با توجه به بحران آب فعلی، رعایت طرح الگوی کشت در راستای تامین نیاز استان و عدم تامین نیاز کشورهای خارجی ضروری است. با توجه به شرایط کم آبی استان در سال زراعی جاری، الگوی کشت اعلام شده شامل کشت حدود هشت هزار هکتار محصولات سبزی و صیفی در استان خواهد بود و پیش بینی می شود حدود 500 هزار تن محصول زیر کشت محصول قرار گیرد. تولید شده با وجود کاهش 400 هزار تنی تولید این محصولات در استان نیاز داخلی استان را تامین خواهد کرد.
صرفه جویی 50 میلیون مترمکعبی در کشت تابستانه هدف گذاری شد
معاون سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با اشاره به اینکه استان قزوین از دیرباز الگوی کشت داشته است، گفت: از این رو با توجه به بحران آب و کمبود منابع آبی ایجاد شده در استان، با تمرکز بیشتر بر اجرای کشت. الگو، حرکت و مصرف منابع آب باید انجام شود. برای کنترل
رحمره افزود: بر اساس برنامه اعلامی الگوی کشت در استان، در سال زراعی جاری شش هزار و 802 هکتار از محصولات آبی در تابستان سال آینده کاهش می یابد و با این کاهش سطح زیر کشت، 50 میلیون متر مکعب مصرف خواهد شد. آب صرفه جویی خواهد شد.
اما به نظر می رسد فشار دادن تسهیلات بانکی بخش کشاورزی برای اجرای طرح هایی با محوریت کشت محصولات کم آب با ارزش صادراتی بالا می تواند تا حد زیادی بحران آب در دشت قزوین را مدیریت کرده و مصرف آب را به سمتی سوق دهد که قابل انجام باشد. با کمترین مصرف آب بیشترین ارزش اقتصادی را از دشت قزوین به دست آورد تا بتوان از سیستم های نظارتی قوی برای جلوگیری از کشت محصولات پر آب استفاده کرد.
گفتگو در مورد این post