سومیا شورابی; بازار: «جنگ» به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر التهاب بازار در همه کشورهای جهان شناخته می شود، شعله ور شدن جنگ نظامی تأثیر منفی خود را بر مؤلفه های اقتصادی نشان می دهد، اما «ترس از جنگ» و اعتماد ناکافی به قدرت ملی کشور توسط شهروندان می تواند اثرات مخرب جنگی را که روی اقتصاد کشورها رخ نداده اعمال کند.
بازارهای سهام عموماً به همه رویدادهایی که می توانند نوعی ریسک یا عدم اطمینان را به بازار تحمیل کنند واکنش نشان می دهند. جنگ و درگیری های نظامی و منطقه ای، کاهش یا افزایش قیمت دلار، انتخابات، تصمیمات اقتصادی یک شبه، گمانه زنی ها در مورد تغییر نرخ فرمول ها و مواردی از این دست می تواند بر حرکت کلی بورس تاثیر بگذارد.
به طور کلی می توان نتیجه گرفت که بازارهای سهام کشورهای مختلف به شدت نسبت به این نوع رویدادها حساس بوده و عموماً افت قابل توجهی را تجربه می کنند، اما پس از رفع این نگرانی، اکثر بازارها به حالت تعادل یا روند قبلی خود باز می گردند. با عادی شدن شرایط می توان عقب ماندگی بورس را جبران کرد و هم اکنون قیمت بسیاری از سهام در بازار با نرخی نزدیک به ارزش ذاتی سهام عرضه می شود.
سقوط بازار سهام به رشد انفجاری آن
پس از تعطیلات سال 1403، شاخص بورس روند صعودی به خود گرفت، اما با حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق و انتظار برای حمله ایران به اسرائیل و سپس احتمال واکنش اسرائیل، به طرز محسوسی سقوط کرد. شاید مهمترین عامل چنین واکنشی از سوی بورس، افزایش نرخ بازارهای پایه یعنی دلار، طلا و اقلام اساسی بوده است، زیرا با افزایش نرخ این بازارها، سهام ریسک پذیر است. بازار به سرعت واکنش نشان می دهد.
یکی دیگر از دلایل این افت را می توان نامشخص بودن وضعیت جنگ دانست، این بی نظمی تنها در بورس رخ نداد زیرا نرخ ارز و طلا نیز افزایش یافت.
روز شنبه 10 اردیبهشت 1403 پس از مشخص شدن سطح پاسخ اسرائیل پس از پاسخ نظامی ایران به رژیم صهیونیستی، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران وارد روند صعودی شد و با رشد شدیدی به این موضوع واکنش نشان داد، به طوری که این روز با طوفان شروع شد خریداران و حداکثر رشد قیمت سهام را پشت سر گذاشت و در نهایت شاخص کل با رشد چشمگیر 3.5 درصدی و در ارتفاع دو میلیون و 285 هزار واحدی به کار خود پایان داد. همچنین ارزش معاملات خرد به 6.7 همات افزایش یافت که بالاترین رقم در یک ماه و نیم گذشته است که دلایل آن را می توان در قیمت دلار تا خرید سهام توسط توسعه ملی جستجو کرد. صندوق، دلار در بازار آزاد غیررسمی در حالی سقف تاریخی خود را شکست که تا چند روز پیش همچنان دلار با این قیمت معامله می شد. شرایط مناسب نبود.
پیش از این صندوق توسعه ملی با واریز ماهانه مبالغی به صندوق تثبیت بازار در حرکت بورس نقش داشت اما چند روزی است که شاهد نقش آفرینی جدید این صندوق هستیم.
لازم به ذکر است در پایان معاملات روز یکشنبه 11 اردیبهشت 1403 خریداران همچنان دست بالا را داشتند و تنها هیجانات کاهش یافته بود، شاخص کل با بیش از 27 هزار واحد افزایش تا سطح دو میلیون صعود کرد. و 312 هزار واحد و ارزش معاملات خرد نیز به 6.2 درصد رسید.
بخش بزرگی از درآمد شرکت های بورسی به ویژه شرکت های صادرات محور با نرخ نیم دلار مبادله می شود و کاهش شکاف قیمتی نیم دلار با بازار آزاد می تواند منجر به جهش درآمد شود. شرکت های صادرات محور
در ادامه می توان اشاره کرد که سایه ریسک هایی همچون نزدیک شدن به ارائه لایحه بودجه و تصمیمات دولت همچنان بر بازار سهام سنگینی می کند.
از نظر فنی اگر روند صعودی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ادامه یابد و بتواند با قدرت از محدوده دو میلیون و 300 هزار واحدی عبور کند، تا محدوده 2.5 و سپس 2.7 میلیون واحدی صعود خواهد کرد. هموار خواهد شد، بنابراین رشد بورس به عوامل دیگری از جمله سیاست های اقتصادی، تعدیل نرخ دلار نیمایی و قوانین بودجه امسال، بخش بزرگی از درآمد شرکت های بورسی به ویژه شرکت های صادرات محور بستگی دارد. ، با نرخ نیم دلار مبادله می شود و کاهش شکاف قیمتی بین نیم دلار و بازار آزاد می تواند منجر به جهش درآمد شود. شرکت های صادرات محور
تاثیر کلان اقتصادی قیمت دلار
می توان گفت نوسانات قیمت دلار در ایران از اخبار اقتصادی فوق العاده مهمی محسوب می شود که تاثیر آن را در بازارهای مالی مختلف می توان مشاهده کرد. برای در امان ماندن از گزند تورم لجام گسیخته، باید به دنبال سرمایه گذاری در بازارهایی مانند بورس باشند، اما همانطور که نوسانات قیمت دلار باعث تورم لجام گسیخته در کشور ما شده است، این نوسانات می تواند بر قیمت ها نیز تاثیر بگذارد. بازار سهام اثر داشتن
اقتصاد ایران در سال های اخیر به گونه ای بوده که تاثیر دلار بر قیمت کالاها در بازار همواره روند صعودی داشته است و به ندرت شاهد کاهش قیمت کالاها به دلیل کاهش قیمت بوده ایم. دلار و این موضوع از آنجا نشات می گیرد که تورم اقتصاد ایران دقیقاً متناسب با افت شدید ارزش ریال و افزایش چشمگیر قیمت دلار در بازار سنجیده می شود. افت چند درصدی تاثیر زیادی بر این تورم لجام گسیخته ندارد.
همچنین مهم ترین و اصلی ترین عوامل موثر بر اقتصاد کلان ایران به طور مستقیم تحت تأثیر قیمت دلار است و نوسانات قیمت دلار در بازارهای جهانی نیز بر شرایط هر یک از این عوامل تأثیر مستقیم خواهد داشت.
ناگفته نماند که وضعیت اقتصاد ایران در سال های اخیر به گونه ای بوده که تاثیر قیمت دلار بر قیمت کالاها در بازار همواره رو به افزایش بوده و به ندرت شاهد کاهش قیمت کالاها بوده ایم. با توجه به کاهش قیمت دلار و این موضوع از آنجا نشات می گیرد که تورم اقتصاد ایران دقیقاً متناسب با افت شدید ارزش ریال و افزایش چشمگیر قیمت دلار سنجیده می شود. در بازار است و افت چند درصدی تاثیر چندانی بر این تورم لجام گسیخته ندارد و همین امر باعث شده تا قیمت کالاها در بازار ایران مدام تحت تاثیر افزایش قیمت دلار قرار گیرد. با افزایش مواجه شوند و تحت تاثیر کاهش قیمت قرار نگیرند.
گفتگو در مورد این post