بازار؛ گروه بانک و بیمه: سیاست بانک مرکزی با هدف تثبیت نرخ ارز در بازار در نیمه اول سال گذشته تا حدودی موفقیت آمیز بود و توانست نرخ دلار را برای چند ماه روی 40 هزار تومان نگه دارد، اما این اقدام با شوک جنگ بین دو کشور همراه شد. رژیم صهیونیستی. با نیروهای حماس در غزه ایجاد شد، اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داد، اتفاقی که باعث شد بازار ارز از ثبات قیمت خارج شود و قیمت این کالا در بازار از ماه های آخر سال جاری در مسیر رشد قرار گیرد. امسال.
البته اخیرا رئیس کل بانک مرکزی در این گزارش اعلام کرده است; این بانک طی سال گذشته با اجرای سیاست تثبیت 70 میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی و نیاز واردکنندگان با ارز ترجیحی و نیمی تامین کرد. به گفته فرزین، امروز هیچکس نمی تواند ادعا کند که کالای قانونی با نرخ ارز 60 هزار تومانی وارد کرده است، اما از سوی دیگر کارشناسان اقتصادی می گویند; اگرچه این میزان ارز به کالاهای اساسی یا واردکنندگان اختصاص می یابد، پس چرا سفره مردم کوچکتر شده و نرخ ارز در بازار آزاد به شدت افزایش یافته است.
بیشتر ارزهای تخصیصی بانک مرکزی همانطور که مشخص است در اختیار واردکنندگان قرار گرفته و کالاهایی را وارد کرده اند که مردم با قیمت بالا و نزدیک به ارز آزاد در بازار می خرند. مستقیم به دست مردم نرسیده است
دستکاری ارز که در نهایت به سود واردکنندگان می شود!
ارزی که اگرچه به دلایلی مانند تنش در منطقه و رویدادهای سیاسی و بین المللی باعث تغییر نرخ آن شد، اما از سوی دیگر برنامه ریزی ها و سیاست های بانک مرکزی به گونه ای نبوده است که بتواند تغییری ایجاد کند. در اقتصاد و معیشت مردم. ایجاد کنند، زیرا به جای توجه به رونق همه بازارها، متاسفانه بازار سفته بازی و ورود نقدینگی به بازارهای غیرمولد فعال است و بسیاری از بازارهای رسمی مانند بازار سرمایه، حوزه های تجاری و بنگاه های اقتصادی فعال نیستند. شرایط مناسب و مساعدی داشته باشد. با تخصیص این همه ارز رفاه نسبی برای مردم ایجاد نشده است.
بیشترین ارزهای تخصیصی بانک مرکزی همانطور که مشخص است در اختیار واردکنندگان قرار گرفته است و فعالان اقتصادی در حوزه واردات نیز کالاهایی را که مردم با قیمت های بالا و نزدیک به ارز آزاد در بازار خریداری می کنند وارد کرده اند. در شرایطی مشخص نیست که سیاست های بانک مرکزی بیشتر برای توسعه و ارتقای تولید و رونق اقتصادی کشور و خانوارها بوده یا هجمه ارزی به بازارهایی که مستقیماً به نفع مردم نبوده و شاید. واردکنندگان از آن منتفع شده اند.
در تمام دنیا سیاست های تشویقی معمولا برای صادرکنندگان است، زیرا آثار حمایت از بخش تولید به مردم و اقتصاد کشور برمی گردد، اما در ایران چنین روندی گاهی به نفع واردکنندگان و ضرر مردم و فعالان این صنعت تمام می شود. بخش تولید
صادرکنندگان باید تشویق و حمایت شوند نه واردکنندگان
برزو حق شناس کارشناس بازار در گفتگو با خبرگزاری “بازار” وی در خصوص تاثیر رشد نرخ ارز بر معیشت مردم، بنگاه های اقتصادی و بازارهای سرمایه گذاری گفت: افزایش نرخ ارز طی چند هفته اخیر بدون شک تاثیرات خود را بر معیشت مردم و فعالان اقتصادی خواهد گذاشت. در هفته های آتی به دلیل اینکه تمامی کالاها و خدمات با رسیدن نرخ دلار به 64 هزار تومان، نرخ آنها نیز متناسب با رشد نرخ ارز تغییر می کند. این افزایش قیمت اگرچه بیشتر آن متاثر از رویدادهای سیاسی و مسائل بین المللی منطقه است، اما عدم مدیریت صحیح در این بازار را نباید نادیده گرفت. گرفته شود
وی با بیان اینکه قیمت ارز در سامانه نیما 41 هزار تومان است یعنی تولیدکننده باید از این رقم برای واردات ارز مورد نیاز خود برای واردات مواد اولیه و … استفاده کند و افزود: در کل دنیا معمولا سیاست های تشویقی است. برای صادرکنندگان چرا که آثار حمایت از بخش تولید به مردم و اقتصاد کشور برمی گردد، اما اکنون واردکنندگان نیز ارز دریافت می کنند و آن را به واردات کالا اختصاص می دهند که اکنون بسیاری از کالاهای وارداتی با ارز آزاد به دست مصرف کنندگان می رسد. نرخ ها ، روندی که گاهی به نفع واردکنندگان و به ضرر مردم تمام می شود.
متاسفانه بانک مرکزی در اجرای برنامه ها و سیاست های خود نگاه کارشناسی به بازار سرمایه ندارد و به نظر می رسد این بازار مهم اقتصادی را رقیب خود می داند و با اقدامات خود اجازه ورود نقدینگی به بازار سرمایه را نمی دهد. .
ورود نقدینگی به بازارهای سفته بازی و غیررسمی
این کارشناس بازار خاطرنشان کرد: وقتی بانک مرکزی ادعا می کند طی سال گذشته 70 میلیارد دلار ارز به واردکنندگان، فعالان اقتصادی و عرضه کنندگان کالاهای اساسی اختصاص داده است، باید مشخص شود که چرا قیمت کالاها در حال حاضر در بازار بالا است. و این مقدار ارز نتوانسته تاثیر چندانی بر معیشت و بخش تولید مردم بگذارد. الان فاصله بین نرخ ارز آزاد و نرخ ترجیحی تقریبا 50 درصد است و این توزیع ارز می تواند بخشی از آن توزیع رانت باشد.
حقشانش افزود: اجرای سیاست های پولی بانک مرکزی اکنون به گونه ای است که تورم را کنترل کند. اگرچه این اقدام درست است اما چنین برنامه ریزی و سیاست گذاری نباید به گونه ای باشد که بازار سرمایه روز به روز سرد شود و بازار سفته بازی را داغ کند. متاسفانه بانک مرکزی در اجرای برنامه ها و سیاست های خود نگاه کارشناسی به بازار سرمایه ندارد و به نظر می رسد این بازار مهم اقتصادی را رقیب خود می داند و با اقدامات خود اجازه ورود نقدینگی به بازار سرمایه را نمی دهد. مثلا اجرای طرح عرضه شمش طلا و سکه باید از طریق بورس کالا انجام شود و مجوز اجرای این گونه طرح ها را از شورای عالی بورس بگیرد اما به بورس توجهی نمی کند.
وی افزود: زمانی که اجرای برخی سیاست های پولی مانع رشد و شکوفایی بازار سرمایه و سایر بازارهای سرمایه گذاری شود، در مقابل بازارهای غیرمولد فعال و رونق می شوند و سرمایه ها به این گونه بازارها جذب می شوند. ، که برای رونق اقتصادی و اشتغال سود چندانی ندارند. .. ندارند، این روند باعث می شود که مثلاً در بازار مسکن قیمت ها سر به فلک بکشد و از طرفی انگیزه چندانی برای سرمایه گذاران بورسی ایجاد نشود.
ارز ارزان و رشد قیمت آن در بازار آزاد هنوز تاثیرات خود را بر سفره های مردم نشان نداده است زیرا قیمت دلار در بازارهای رسمی 41 هزار تومان و دلار آزاد 64 هزار تومان است و این شکاف قیمتی اگر به درستی مدیریت نشود، فشار زیادی به مردم وارد می شود زیرا قیمت ها در بازار افزایش می یابد
آثار گرانی ارز و سمپاشی غیرکارشناسانه ارز به زودی بر سر سفره های مردم دیده می شود.
این کارشناس بیان کرد: ارز ارزان و رشد قیمت آن در بازار آزاد هنوز تاثیرات خود را در سفره های مردم نشان نداده است چرا که قیمت دلار در بازارهای رسمی 41 هزار تومان و دلار آزاد 64 هزار تومان است. و این شکاف قیمتی در صورت مدیریت صحیح فشار زیادی به مردم وارد نمی کند زیرا قیمت ها در بازار افزایش می یابد.
بر اساس این گزارش، بسیاری از کارشناسان معتقدند؛ برای حذف رانت در بازار ارز باید ارز تک نرخی و بازار به خوبی مدیریت شود، اما از آنجایی که اقتصاد کشور شرایط آن را ندارد، نرخ ها در بازار ارز متفاوت است و مرکزی بانک در تلاش است تا از بازارهای رسمی ارز در اختیار نیازمندان واقعی قرار دهد. کشور نباید با چالش مواجه شود، چون نرخ ارز در بازار آزاد بالاست، متأسفانه قیمتها نیز بازار آزاد ارز را دنبال میکنند و سیاستگذاران ارزی ضمن تامین نیازهای واقعی متقاضیان ارز، مانع رشد غیرمنطقی این قیمت با سیاست های بنیادی. کالا در بازار آزاد و کاهش قیمت آن.
گفتگو در مورد این post