بازار; گروه استان ها: هنر مسگری زنجان با قدمت چند هزار ساله رو به افول است و حمایت های ملی و استانی می تواند آن را از ورطه نابودی نجات دهد. در سال های نه چندان دور در کوچه پس کوچه های شهر زنجان صدای چکش مسگرها توجه هر رهگذری را به خود جلب می کرد به طوری که اهالی محله عشق دیرینه ای به آن داشتند چرا که به دنبال طراوت بودند. و سرزندگی اما با گذشت زمان و تغییرات چشمگیر در این صنعت دیگر خبری از آن نشاط نیست، با این حال صنعتگران این حرفه با وجود همه مشکلات در تلاش هستند تا میراث خوبی برای نسل های آینده داشته باشند.
«کوس زنجان» هنری است که ذوق و هنر را با فلز مس ترکیب می کند
«مس زنجان» هنری است که هزاران سال پیش باقی مانده است، هنری که تلفیقی از ذوق و هنر با فلز مس است تا مسافران و گردشگران نوروزی زنجان سوغاتی ارزشمند و مصرفی را از زنجان با خود ببرند. Tuan Bazarche مسگرانی را پیدا کرد که صدای چکش آنها هنوز شنیده می شود و علاوه بر این، مجموعه های عظیمی از مسگران ساخته شده است.
بر اساس یافته های تاریخی، سن استفاده از مس بر اساس شواهد باستان شناسی به 9500 سال (پیش از میلاد) و قبل از هزاره پنجم قبل از میلاد می رسد. پس از میلاد (دوران کشف ذوب مس)، از چکش سرد برای شکل دادن به آن استفاده می شد.
قدمت صنایع دستی مس در زنجان به بیش از هزار سال پیش و دوره ساسانیان در زنجان باز می گردد و به احتمال زیاد مهمترین مرحله توسعه صنعت مس زنجان در دوره سلجوقیان بوده است.
هنر مسگری یکی از رشته های اصیل، تاریخی و ماندگار زنجان و ایران به شمار می رود. اشیا و ظروف مسی دست ساز از قدیم الایام در موزه ها دیده می شود. استفاده از فلز برای رفع نیاز انسان پس از سنگ و گل و چوب مورد توجه انسان های اولیه قرار گرفت و در این میان «مس» به دلیل سهولت استخراج و بهره برداری از آن. شکل پذیری و چکش خواری بالا استفاده شد.
هنگام قدم زدن در بازار مس زنجان، صدای چکش آنها را میشنوی و مجموعههای عظیم مس را در همه جا میبینی. قدمت صنایع دستی مس در زنجان به بیش از هزار سال پیش و به دوره ساسانی در زنجان بازمیگردد و احتمالاً مهمترین مرحله توسعه صنایع مس زنجان در دوره سلجوقی بوده است که صنعتگران زنجانی حوضهای مسی را با اساطیر میساختند. حیوانات برای این قبایل ترک تازه ساکن شده اند. .
در دوره ایلخانان، با ورود تعدادی از هنرمندان چینی توسط هلاکوخان به زنجان، صنعت مس استان بیش از پیش توسعه یافت و حوض های مسی برجسته این شهر با نقش برجسته های گل و گیاه و با حوض های منحنی و منحنی تزئین شد. به بلد صادر شد. چین و سواحل مدیترانه در آن روز آماده شد، اما متأسفانه چیزی از این نوع سوند حوضی عتیقه که یادآور پیشرفت صنایع دستی زنجان در هزاره ها و قبل از هزاره اول بود، باقی نماند و بیشتر آنها به کوره های ذوب مس
با ممنوعیت استفاده از طلا و نقره برای ساخت ظروف در دوره اسلامی، گرایش به استفاده از فلزاتی مانند مس رواج یافت، زیرا مس فلزی چکش خوار و چکش خوار با قابلیت پیچش و سیم کشی و انجام تزئینات مختلف از جمله مس است. به عنوان مشبک کاری، قلم مو، حکاکی، مهر زنی فلزی، منبت کاری و کنده کاری شده بود.
در حال حاضر ظروف مسی با استفاده از ورق مسی و روش چکش کاری سرد و گرم و تشکیل ورق مسی به روش چکش کاری، دندانه زدن لبه های متصل به هم، بازکردن دندانه ها به یکدیگر، چفت زدن چکش کاری آنها، اضافه کردن بار ” تنه کار و برنج» و حرارت دادن و دوباره چکش زدن آن از مهمترین مراحل مسگری است.
زنجان در تولید مس رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده است
مدیرکل میراث فرهنگی استان زنجان گفت: زنجان در تولید صنایع فلزی رتبه سوم و در تولید مس رتبه اول کشور را دارد.
صنعت مس استان زنجان قدمتی بیش از 1500 سال دارد و هم اکنون بیش از 1250 کارگاه مس اعم از بزرگ و کوچک در زنجان فعال است.
سعید صفوی افزود: صنعت مس استان زنجان بیش از 1500 سال قدمت دارد و هم اکنون بیش از هزار و 250 کارگاه مس اعم از بزرگ و کوچک در زنجان فعال است که بیش از 8 هزار تن مس در استان تولید می کنند.
وی ادامه داد: مس یکی از شناخته شده ترین محصولات صنایع دستی استان است که به صورت سنتی تولید می شود و این یک امتیاز برای مس زنجان است.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان زنجان با بیان اینکه مس در تمام کارگاه های بزرگ مس زنجان با برندهای ثبت شده به فروش می رسد، گفت: از 300 رشته حدود 50 رشته صنایع دستی در حوزه فلزات است و زنجان رتبه اول را دارد. در تولید صنایع دستی فلزی. دارد
صفوی با اشاره به لزوم فعال سازی معادن مس برای حل مشکل معدن کاران مس زنجانی گفت: مهمترین موضوع در افزایش بهره وری وجود واحدهای فرآوری مس است که نبود آن تولید را با مشکل مواجه می کند.
وی بیان کرد: بیش از 3 هزار نفر در صنعت مس مشغول هستند و نسبت به سال های 95 و 96 که صنعت مس در زنجان در اوج بود، امروز وضعیت فروش کمتر است اما خوشبختانه صنعت مس و مس در استان زنجان. پس از سالها احیا شده است. در دهه های گذشته صنعت مس استان رو به افول گذاشته بود اما امروز توانسته جایگاه خود را تثبیت کند.
صنعتگران مسگر که تجربه و مهارت فراوانی را در خود جای داده اند، معتقدند در صورت عدم حمایت از این هنر، فراموش شده و آینده نامعلومی خواهد داشت.
گفتگو در مورد این post